Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tre vinner Erika Knights bok

Av Posted on Inga taggar 0

Nu har en slumpmaskin fått dra tre vinnare som får varsitt exemplar av Erika Knights bok Sticka stilrent och rustikt. Det är tur att jag inte försöker vara jury och välja de bästa svaren, för det kommer så mycket som är fint och bra och inspirerande!

Första vinnaren är Kikkan som har svarat på den andra frågan:

Mitt bästa göra-klart-recept, när det oftast glimrar mer att börja på nya roliga handarbetsprojekt, är att köra varannan. ”När jag har stickat klart de här vantparet får jag börja virka bläckfisken i det där nyinköpta självrandande garnet”, eller vad det nu kan vara som drar i min uppmärksamhet. För mig kan det också bli en hög nästan klara saker, till exempel hjälmmössor som behöver sys ihop, sättas snodd i och garnändar fästas. Jag har märkt att jag har mycket lättare att få det gjort om jag har det med i väskan när jag åker buss eller tåg, kort eller långt. På bussen till jobbet kan det sista på flera mössor hinnas med eftersom jag tycker att det blir roligare med ”något i händerna”.

Andra vinnaren är Therese som berättar om inspiration:

Jag blir inspirerad av gammalt hantverk, stickade och virkade alster. Framför allt genom äldre släktingars arbete: sängöverkast, små koftor och så vidare. Men jag botaniserar ofta på loppisar och letar efter grytlappar, handdukar med mera.

Och den tredje blev Berit som också berättar om inspiration:

Vackra garner eller mina barnbarns behov inspirerar mig!

Skicka era adresser, så får ni ett paket var inom kort!

Ytterligare några svar som gjorde mig glad kommer här (och jag väljer lite på måfå — alla var ju så bra).

Sofia:

Jag väljer att svara på den första frågan då den är enkel eftersom så mycket inspirerar mig som stickare. 😊 Jag blir nämligen inspirerad av det mesta jag ser och upplever, till exempel att jag ser en väldigt snygg kofta på en kollega eller vän. Då börjar jag automatiskt att tänka på hur motsvarande modell skulle te sig i just det där specifika garnet eller om jag skulle lägga till några fältdetaljer på sidorna på koftan och så vidare. Även naturen och årstiderna inspirerar mig mycket, både genom att de i sig inspirerar till stickning (när det är vinter och kallt inspireras jag att sticka kratiga och varma plagg, medan nu, när sommaren äntligen börjar komma, så letar jag efter garn och mönster som passat för att sticka en luftig sommartopp) och genom att de presenterar olika färgkombinationer som jag ibland väver in när jag väljer färgsättning och garn till nya stickprojekt. Också filmer är en stor inspirationskälla för mig — jag har stickat flera plagg som påminner om Hungerspelen-hjältinnan Katniss kläder eftersom jag tycker att hon har en så cool stil. Slutligen kan jag ägna timmar åt att bara bläddra igenom projekt och beskrivningar på Ravelry utan att egentligen leta efter något särskilt, utan bara vilja ”känna mig inspirerad”. Din blogg är självfallet också en stor inspirationskälla för mig!

Björn:

Som man och stickare så står man ut i mängden. Jag vänjer mig aldrig. Som om man är någon alien. Min mormor inspirerade mig när jag var yngre. Men nu är det bara mina egna idéer som gäller.

Kajsa:

För mig är stickning både oberoende och gemenskap. Att kunna tillverka till exempel ett värmande plagg till mig själv eller andra, att inte behöva köpa allting utan leva i alla fall lite grann i det fina ”kan själv”! Samtidigt är det en källa till gemenskap, inte minst kvinnnogemenskap över generationerna! När min mormor låg för döden samlades jag, min syster, min mamma och mina mostrar och vi gjorde det vi alltid gjort med mormor, stickade och drack kaffe. Oberoende och gemenskap i samma andetag.

Lena:

Vad inspirerar mig som stickare? Just nu fina yllegarner i fina färger som kan kombineras till fina små babyplagg att skänka till välgörenhet, stickade efter finurliga beskrivningar med bara två trådar att fästa!

Eva:

Vad som inspirerar mig är glädjen och stoltheten man känner när man har gjort något med sina egna händer och när man sedan får överraska någon med objektet som gåva eller bära det själv. Att använda bra material och veta att sakerna kan användas länge är också en inspirationskälla till att bära handarbetstraditionen vidare.

Tack alla ni som svarade!