Snabbt och enkelt och lite lyxigt: Lavendeldoftande ”body butter”

Lavendelskörd i staden Roman i Rumänien. Foto: Sackeus AB/Göteborgs stift

Hurra hurra hurra — idag ska jag bjuda på något som är okomplicerat, ekologiskt, inte särskilt dyrt, delvis återbruk och dessutom glada nyheter för människor i ett område i Rumänien där många familjer lever utan fasta inkomster!

För ett tag sedan berättade jag om den rumänska lavendeloljan som Sackeus har börjat importera.

Jag har funderat på vad man kan använda den till — såklart!

Och faktum är att jag har tillverkat både så kallat body butter och så kallade lotion bars och läppcerat i olika omgångar tidigare, men det ÄR lite trixigt, och eftersom jag vill använda bara ekologiska råvaror och samtidigt är lite snål har jag nog inte hittat de perfekta recepten än.

Så såg jag att ICA och Apotek Hjärtat har en serie med ekologiskt certifierat schampoo, balsam, duschtvål och kroppslotion.

Det är inte så att jag tror att allt är perfekt i och med det, men lite bättre än de vanligaste billiga märkena borde det vara, eller hur?

Och så upptäckte jag att deras kroppslotion är mer som body butter.

Och så upptäckte jag att den fanns i en oparfymerad variant.

Då blev det såhär superenkelt:

Du behöver:

oparfymerad kroppslotion (lika mycket som du vill tillverka)

Flower of Hope — lavendelolja

ev annan eterisk olja (en del tycker att lavendel och citron passar bra ihop — jag provade grapefrukt som jag hade hemma)

ev lila tvålfärg

fina burkar

sked att röra med

1. Samla fina burkar — tomma krämburkar eller glasburkar, till exempel. Klarar du att täcka reklamtrycket på locken och ta bort etiketterna kan romburkar och sillburkar passa mycket bra!

2. Diska burkarna mycket noga. Lägg dem sedan i till exempel durkslag och häll kokande vatten över. Lyft upp dem och låt dem rinna av. Torka dem med en nytvättad kökshandduk när de har svalnat lite.

3. Häll också kokande vatten över ett par nydiskade skedar.

4. Kläm ut några matskedar kroppslotion i en burk. Droppa 10 droppar lavendelolja (och 10 droppar tvålfärg, om du vill använda det) på kroppslotionen.

5. Rör om noga med en sked.

6. Fyll på burken med mer kroppslotion och rör om noga.

7. Fyll burken så att den är ”butiksfull” och rör om noga igen. Om du vill ha mer doft, droppa i några droppar till och rör om noga.

8. Torka av kanterna om det behövs.

9. Förslut burken snabbt.

10. Och nu kommer det roligaste: tillverka en vacker etikett! Skriv att innehållet är gjort av ICA:s ekologiskt certifierade parfymfria kroppslotion (skriv av alla ingredienser om du vill) med tillsats av … och så berättar du så mycket du vill om den fantastiska lavendelodlingen i Roman.

11. Ge bort burken, ställ den på en mycket synlig plats i ditt eget badrum eller gör många och sälj dem på en julbasar!

Och:

12. Klipp av tuben på mitten och använd det som är kvar i den. Släng tuben i återvinningen.

Det här pysslet är någorlunda enkelt att göra tillsammans med pyssliga barn. I så fall kan de göra etiketterna för hand också. Se till att de ljuslila, lila och gröna tuschpennorna fungerar!

Om du kan få tag i torkad lavendel, så pyssla gärna enkla lavendelpåsar att ge bort eller sälja tillsammans med burkarna.

Om du har sparat cellofan från någon blomma och lila snöre från något paket, så slå in burkar och lavendelpåsar fint tillsammans!