Om varför det inte går att skicka Yemenvästar till Yemen längre — och om vad man kan göra istället

Det här är ett av de absolut vanligaste hjälpstickningsplaggen i Sverige. Yemenvästen brukar den kallas (exemplaret här på bilden har Yvonne Otterborn stickat). Det är faktiskt jag som har hittat på det — när Gundla i Onsala skickade beskrivningen till mig, 2009 eller så, berättade hon att den kallades ”nuttu” i Finland. Jag tyckte att den behövde ett annat namn än ”lättstickad babyväst” på svenska, så jag gav den ett som passade. Lite osäker var jag: heter det Jemen eller Yemen? Fortfarande verkar det vara så att båda räknas som rätt.

Gundla hade läst om västen i Hemslöjden, där barnmorskan Tulla Danielsson bad alla stickare som ville att sticka enkla västar och se till att de kom till Jiblasjukhuset i Yemen, där hon arbetade. Beskrivningens ursprung verkade vara oklart, men att modellen var genialisk var det ingen tvekan om: den passar ganska bra på nyfödda, och sedan kan de flesta barn ha den tills de är tolv och kanske till och med arton månader, för så töjbar är den.

När ryktet spreds runt Jibla att nyfödda barn fick en handstickad väst var det lättare att få mammorna att komma till sjukhuset i tid, och det blev mycket färre komplikationer, mindre förlossningsskador på mammor och barn och färre dödliga skador.

Gundla tog på sig att se till att svenska stickares västar kom iväg till Yemen, och hon hann förmedla 12 000 (!!!) västar. En del stickare skickade också sina bidrag direkt till sjukhuset på egen hand.

Den sista tiden var det en amerikansk sköterska, Minna, som tog emot dem, eftersom Tulla hade avslutat sin tjänstgöring. Men så blev sjukhuset överfallet, och bland dem som mördades fanns Minnas man, som var läkare. Då fick all utländsk arbetskraft lämna Yemen, och Minna bad Gundla att avbryta sändningarna eftersom det inte fanns någon garanti för att västarna skulle nå fram till de nyfödda.

Sedan dess har det stickats Yemenvästar till svenska barn — och till rumänska, gambiska, kongolesiska, lettiska, ryska, nepalesiska …

Och inte har det blivit bättre i Yemen. ”Ett av världens fattigaste länder” brukar det kallas, eller ”det enda fattiga landet i Mellanöstern”.

Problemen med drogen kat har funnits där länge. På sätt och vis kan man säga att det är den som styr hela samhället. Många människor är beroende av den, den odlas på mark som borde användas till grödor som kan ätas, de som använder den blir orkeslösa och undernärda, och de som odlar den kan inte sluta.

Problem med korruption och med att mäktiga familjer gör precis som de vill har också funnits länge.

Krig är inte heller någon nyhet. Tyvärr har kriget gjort att det är mycket svårt för FN och hjälporganisationer att stötta befolkningen.

Men de två senaste inslagen är lite nyare.

Dels har det blivit svält (samma som har lagt sig över stora delar av Afrika), och dels har ungefär en halv miljon människor drabbats av en koleraepidemi.

Avaaz visar den här bilden av en undernärd pojke i Yemen på sin webbplats. Jag har funderat en stund på om det är rätt att använda den eller inte. Många protesterar ju när hjälporganisationer visar bilder av ”stackars små svältande barn”. Men det verkar vara exakt såhär det är för väldigt många barn i Yemen. Då borde vi åtminstone erkänna det och göra vad vi kan för att det ska bli annorlunda — inte klaga på att bilderna är obehagliga. Eller?

Jag läser inte alla svenska dagstidningar och ser inte så många nyhetssändningar, men med tanke på att situationen i Yemen klassas som ”en av världens värsta humanitära katastrofer” (Oxfam) och med tanke på att ett barn i Yemen dör av undernäring var tionde minut nu (Avaaz) är det väl ganska konstigt att vi i Sverige har fått veta så lite om den?

Två tips har jag: dels Oxfams insamling som hittills enligt deras webbplats har resulterat i olika former av hjälp till ungefär 1,2 miljoner människor, och dels Avaaz som arbetar med nödhjälp, lobbar för att vapenexporten till de krigande ska förbjudas och försöker arbeta för att journalister ska kunna ta sig in i landet och rapportera om vad som händer. Röda Korset arbetar också i Yemen och rapporterar tyvärr inte så mycket om det på sin webbplats, men här kan man läsa en artikel från i juni i år.

Är det någon av er som läser detta som vet mer? Berätta gärna!