Marias återvinningspussel: barnkläder av en vuxentröja

Maria Härfstrand som tillsammans med de andra i Skånegruppen arbetar med startpaket för nyfödda åt International Volunteers Organization har skickat en bildserie som visar hur hon pusslar när hon tar vara på en vuxentröja. Varsågoda!

Absolut mest får man ju ut av en herrtröja i en stor storlek, men när man syr startpaket till nyfödda är det ju flera plagg som är riktigt små, så vilken vuxentröja som helst går att använda, bara den är mjuk och inte alltför sladdrig. Bra att tänka på: de flesta second hand-affärer får in kläder som inte går att sälja men som består av bra tygbitar. Fråga i närmaste butik om de vill lägga undan sådant åt dig! Det kan vara en mudd som är sliten eller något annat. Har tröjan en fläck kan man pussla så att man undviker den eller så att det går att placera en liten applikation som döljer den.

Mönster? Det finns flera böcker med mönster till barnkläder, både äldre och nyare, att låna eller beställa på biblioteket. Kanske har ditt bibliotek också en prenumeration på någon mönstertidning.

Till den här bilden har jag en liten komplettering: det finns ju ganska många byxmönster utan sidsömmar, alltså mönster med bara ett stycke för varje byxben. Använd gärna ett sådant, så slipper du klippa upp ärmens utsida för att sedan sy en söm just där.

Maria visar sina idéer med en tröja som har tryck och sömmar. Ibland kan man ju placera mönsterdelar så att trycken blir en rolig detalj på barnplaggen också.

Bakstycket är ofta det största hela tygstycket.

Pussla gärna med mönsterdelar till flera plagg innan du klipper! Om det är ett plagg som du vet att du kommer att vilja göra många av kan det vara bra att rita av mönstret flera gånger. Kanske bäst att numrera så att du alltid vet att du fick med alla delar till alla plagg.

Nu börjar det ta slut!

Men såhär mycket blev det. Otroligt eller hur?

Tack Maria!