Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Luvkofta något steg närmare fulländning

Av Posted on Inga taggar 3

Minns ni den här lilla luvvästen?

Den blev en väst därför att det jag ville var att prova om jag kunde sticka en luva — och det gick ju. Sedan struntade jag i ärmarna.

Målet var att få något slags volym i luvan och att den till slut skulle vara 59 maskor, så att jag sedan skulle kunna fortsätta som på Två trådändars lilla kofta eller väst. Eller, för den delen, som på Två trådändars lilla tröja eller slipover.

När jag var hade kommit en bit ner på ”kroppen” såg jag ju tydligt att luvan var för liten i förhållande till resten. Mycket irriterande. Jag stickade klart västen ändå och skickade den till lille Leon som inte verkar ha något emot den.

Så började jag på en ny luva. Den fick en spets framtill och blev lite bredare upptill. Det rätstickade partiet fortsätter från pannan ner till nacken och avslutas med en rätstickad spets — ganska sofistikerat tyckte jag när jag kom på det. Så provade jag att först öka lite och sedan minska lite baktill, men jag måste säga att det inte blev så värst lyckat.

Mitt mål var att att den skulle bli 60 maskor i nederkanten så att jag sedan skulle kunna lägga till fem i vardera änden till knappar och knapphål — på luvvästen tyckte jag att det blev för tätt runt ansiktet när man knäppte den.

Ni ser också att jag har förflyttat den rätstickade kanten stegvis vid skarven mellan luva och kofta — det var jag också ganska nöjd med.

Men som ni ser är den här luvan också för liten i förhållande till resten av koftan. Eller rättare sagt: jag stickade själva koftan för stor. Och garnet tog slut! Därför blev det här en vänskapskofta. Det grå garnet fick jag av Christina för några år sedan (hon hade köpt det på second hand), det vinröda har jag fått av Karolina, det flerfärgade av Kalle och det vita av Kerstin eller kanske av Karolina.

Nästa luva får väl bli rakare, med med samma bredd på mittpartiet (jag vill inte ha det bredare), och så får koftan inte växa så väldigt. Jag har funderat på om det går att ta in luvan nertill, kanske med resår, men jag har inte kommit på något sätt att få det snyggt.

Ni som inte tycker att spädbarn ska ha luva: storleken är ungefär till en tvååring.

Nästa vecka måste jag åka till Erikshjälpen Second Hand och köpa knappar. Jag har fem knapplösa koftor nu. Och när jag har skrivit det här på bloggen får jag ännu mer anledning att genomföra det!

Så, nu vet ni lite om hur det går och varför det inte finns någon beskrivning än. Den är värd lite mer arbete eller hur?