Kristina satsar på naturmaterial

Nu ska ni få höra:

Mina föräldrar bodde i en prästgård i Småland i 28 år.

Nu finns det en garnbutik, Umbra, bara några kilometer därifrån. I Skövelåkra. Vi passerade huset varenda gång vi cyklade (eller åkte bil) till Tolestorpasjön för att bada.

Varför fanns den butiken inte när jag var i närheten titt som tätt?

Nå, jag vill i alla fall att alla ska få chansen att åka dit, så här kommer en intervju med Kristina som är butiksinnehavaren. Hon har stickcafé en torsdag i månaden — ska vi ses där?

Hej Kristina! Senast vi sågs hade du en garnbutik inne i Växjö. Hur kommer det sig att du har flyttat ut på landet?

Jag har flyttat till landet eftersom jag kände ett behov av utveckling både för företaget och för mig själv. På gården finns en helt annan möjlighet att utveckla till så mycket mer. Stickcafé och events i så härlig miljö, till exempel. Jag har utökat med lite inredning, kepsar och skor. Och jag är farmor till tre små barn som jag aldrig umgås med när jag hade butik inne i Växjö!

Vad stickar eller virkar du själv helst nuförtiden?

Jag stickar lite smått på det tänk jag haft de senaste åren, sådant som jag inte hann med då. Det är koftor och tröjor till mig själv och butiken. Just nu stickar jag i bulkiga Malabrigo Gruesa, Silke och Kidsilk Haze.

Men precis i detta nu är ett par Barnehagevotter på stickorna, i orange Yllets Gotland Extra 2. Mitt barnbarn Lucy fyller två år till helgen, och hon ska få dem då.

Hur väljer du ut garnerna till din butik?

Jag väljer efter kvalitet och ursprung. Och så väljer jag garner som kompletterar det som redan finns hemma.

Vilka av de ekologiska garnerna och Fairtrade-garnerna rekommenderar du allra helst, och till vad?

Jag rekommenderar helst Yllet inrednings Pakucho bomullsgarn till ekologisk stickning och virkning.

Eller Debbie Bliss eco-bomull, för det finns i så fina färger! Det används till allt möjligt, men kanske främst barnkläder.

Färgkrafts snygga garner är också bra, och de passar nog bäst till vuxenplagg eller sjalar.

Många som läser den här bloggen stickar till spädbarn och små barn, och en del stickar också till hemlösa. Vad har du för favoriter bland mjuka, varma, slitstarka och lättskötta garner?

Visjö och Jitterbugg är två favoriter — det är mjuka, sköna, slitstarka och lättskötta garner.  Malabrigo Worsted också, det är det mjukaste av de tre.

Jag tycker att man ska välja ett rent ullgarn till barn. Ullen har en fantastisk förmåga att hålla bra temperatur. Värmer på vintern, svalkar på sommaren. Och det är otroligt lättskött: du hänger helt enkelt ut plagget vid fuktig väderlek, så självrengör sig garnet. Kommer det ingen fläck på plagget så behöver du inte tvätta det mer än kanske någon gång per år.

Visjö och Malabrigo Worsted är egentligen bäst eftersom de inte är superwash-behandlade.

Att handarbeta har ju mer och mer (igen) blivit något att göra tillsammans med vänner — hur märker du det?

Att handarbeta tillsammans är stort. Det märker jag som har butik — det är många som vill komma på stickcafé. Och inte minst märks det på Instagram. Där flödar det inspiration och idéer till handarbete, och där möts många människor.

Är det enklare eller mer ansträngande att vara en underbar samlingsplats för stickare när man har gårdsbutik?

Det är ingen större skillnad på arbetet med att arrangera stickcaféer i butik i stan eller i en gårdsbutik. Men gårdsbutiken är så mycket mysigare att arrangera i! Och att vara i.

Varför — tycker du — ska man handla garner i butik och inte via stora postorderfirmor?

E-handel är ett bra komplement till den fysiska butiken. Det är många som av tidsskäl eller av avståndsskäl inte alls kommer till den fysiska butiken.

Jag tycker att alla ska veta om att det är viktigt att handla i den lokala butiken, om man alls vill ha den kvar. Det är en ekonomisk fråga: handlar ingen där kommer den inte att kunna överleva. Och många uppskattar att kunna klämma och känna på produkterna.

***

Tack Kristina! För de fina bilderna jag fick låna från din webbplats också!

Hoppas att ännu fler hittar till Skövelåkra och Umbra nu i år!