Konsten att inte slänga en skjorta (del 4)

Idag ska vi se hur Ulla i Gamla Uppsala bär sig åt för att kunna fortsätta sy fina klänningar av kasserade herrskjortor också åt barn som har vuxit en bit!

Den största utmaningen är hur man ska få klänningen tillräckligt lång- Vill man inte skarva med annat tyg (och det kan ju i och för sig bli nog så fint) så blir det skjortans längd som sätter gränsen — man får pussla in livstyckena så nära kragen som det går och använda det som blir över nedanför till kjolen.

Den näst största utmaningen är att få till tillräcklig vidd i kjolen. Ulla säger att kjolen ska vara minst en och en halv gång så vid som livet. Och på det finns det en jättefin lösning. Titta bara!

Här har Ulla fått in alla mönsterdelar till en klänning i 110 cl på en ganska stor herrskjorta. Och istället för att använda ärmarna till ytterligare plagg har hon skarvat in dem som sidopaneler i kjoldelen!

Ni ser att hon har skissat var manschettens öppning sitter. Den syr hon igen — och så blir det en extra fin detalj på klänningen.

Den syns knappt, men visst är den elegant?

Små fickor blev det också.

Den här klänningen fick knäppningen baktill. Då spelar det inte riktigt lika stor roll om det blir ”pojkknäppning” eller ”flickknäppning”.

Ulla använder ett klassiskt klänningsmönster som hon har haft i många år och som hon har ritat av på kraftigare papper för att det ska hålla. Liknande mönster finns hos nästan alla som har barnklädesmönster och dessutom i många böcker om att sy barnkläder. När man har blivit bekant med sitt mönster kan man också börja göra variationer — det kan till och med vara så att det är svårt att låta bli.

En skjortklänning kan vara lika mycket vardagsplagg som skjortan var — och den kan också vara det finaste festplagget, särskilt om skjortan kommer från någon vuxen i familjen.

Har du inga herrskjortor att tillgå? Fråga i närmaste second hand-butik. Nästan alla sådana butiker får in kläder som av olika orsaker måste sorteras bort, ofta för att de är lite trasiga eller blekta eller kanske bara för att de är omoderna. Skjortor kan bli bortsorterade för att kragen eller manschetterna har blivit slitna. Det kan mycket väl hända att de passar fint att sy klänningar av!

Ha så roligt!

Och tack Ulla för all inspiration och alla tips!