Konsten att inte slänga en skjorta (del 3)

Förlåt att ni har fått vänta så länge på tredje delen av min och Ullas återbruksinspirationsserie — ju mer jag tänker på det här projektet, desto viktigare är det, och desto större skulle det kunna bli, och jag undrar om väntan inte delvis beror på att jag har blivit lite överväldigad av alla möjligheter …

Såhär är det ju:

Vi svenskar slänger ungefär åtta kilo kläder om året.

Vi konsumerar femton kilo. Bara tre av de kilona hamnar på second hand.

Man kan lämna uttjänta textilier på till exempel Hemtex, men återvinningsfrågorna är inte enkla. Det beror bland annat på att vi använder så mycket blandmaterial.

Så visst vore det vettigaste att ta vara på så mycket tyg som möjligt medan det fortfarande är tyg?

Herrskjortorna är ofta i fina kvalitéer, både de jättedyra och de lite billigare. Det kan finnas många fina färger och vackra ränder och rutor också. Och om de är lite slitna och missfärgade hr och där så är ändå det mesta av dem finfint.

Två små syskon som jag känner har massor av kläder som är sydda av pappas och morfars skjortor. Deras föräldrar får jämt kommentarer och frågor — och enbart för att kläderna är så fina. Både superprivilegierade barn och barn som har för lite kläder får något underbart när de får välsydda skjortkläder — jag tror att man kan se det som en universell sanning. Så idag tittar vi på en klänning!

Här är en ettåring i en favoritklänning. Skjortan räckte till kortbyxor (praktiskt under klänning) och hätta och en liten väska också.

Här är en ryggknäppt klänning som gott och väl räcker till en stor fyraåring.

Här visar Ulla hur hon klipper för att få ut en framknäppt flickknäppt klänning (det är för flickknäppningens skull som oket är uppochnervänt, och kjolen också) och ett par kortbyxor ur en skjorta. Kortbyxans ben är uppochner — grenen är hög och benet kort. Ulla sätter resår i benens nederkant. När det behövs skarvar hon så att grenkilen blir tillräckligt djup.

Hon använder ett klassiskt barnklänningsmönster. Liknande modeller finns hos nästan alla mönstertillverkare och dessutom i flera böcker som man kan låna på biblioteket. Leta upp en som du tycker om och rita av den i alla storlekar som du tror att du kommer att ha användning för.

Som du ser har Ulla fått in en liten hätta också!

Ärmarna kan vara korta ärmar, holkärmar eller kortkorta volangärmar.Det här är bara en ”karta” — lägg ut mönsterdelarna och se så att tyget räcker, men klipp sedan upp alla sömmar och stryk skjortan noga innan du nålar och klipper.

Ulla säger att det här sättet att klippa fungerar bra på de flesta herrskjortor om man vill ha klänningar upp till storlek 104 cl. Hur man skarvar för att få till större storlekar ska vi titta på nästa gång!

Såhär kan det bli:

Som synes är det bara skjortans knäppning som man återvinner utöver själva tyget.

Det finns de som experimenterar med fler detaljer — Delia på Delia Creates har använt manschetterna också men påpekar att man måste se till att ha en skjorta med trånga manschetter om det inte ska se konstigt och stelt ut med dem runt ett barns överarmar.

Sisådär — nu när den här idén finns, och när Ulla har ritat så tydligt hur hon gör, visst skulle det kännas konstigt att slänga en skjorta?

***

Tillägg: Jennifer tipsar om den här artikeln!