Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Klänningar från Loki

Av Posted on Inga taggar 0

Birgitta och KeA Arnlund är i Sverige igen — och de tog med sig en massa klänningar från syprojektet i Loki hem!

Nu har deras barnbarn Pyret, fem år, hjälpt dem att få bra bilder så att klänningarna ska kunna säljas. Birgitta ska försöka ordna en webbutik där man kan beställa dem, men än så länge går det bra att helt enkelt skriva till birgitta.arnlund[snabel-a]gmail.com och berätta vad man är intresserad av.

Modellen är den omlottklänning som Linda hade med sig mönster till när hon reste till Kenya för att ha sykurs för några år sedan. Det har sytts många sådana klänningar i Loki sedan dess!

Tyget är de kangas som finns överallt i Kenya — ett tunt bomullstyg med tryck som kan se ut på alla möjliga vis men som ofta är stormönstrat med bårder och ordspråk eller uppmaningar på swahili.

Alla möjliga färger finns. Man får helt enkelt spana och välja — eller önska och fråga vad Birgitta fick med sig!

Annars säljs kangas mest två och två och används som ett slags insvepningsplagg. Många kvinnor har en som kjol och en som matchande turban med T-shirt till. De som är riktigt skickliga kan knyta sig kjol och överdel eller klänning.

En möjlighet sedan några år är att köpa en klänning till en flicka i Loki. Numera finns den möjligheten i Barnmissionens webbshop — för 150 kronor köper man klänning och shorts till två barn som behöver dem. Men från och med den här sommaren ska det alltså bli lättare att handla plaggen till barn här i Sverige också!

Det här är bara några exempel — och klänningarna finns i lite olika storlekar också. Den minsta ska passa till treåringar, säger Birgitta. Eftersom det är omlottplagg fungerar de lite längre än andra plagg i vävda tyger.

Tänk om det här kunde bli sommarens trend! Eller vänta — helst önskar man ju syprojektet en lite långsammare men mycket stadig tillväxt, så att alla som är med kan arbeta på och utvecklas men inte slita ut sig, och så att de kan få med fler i arbetet på ett hållbart sätt. Men tänk om Fairtrade och afrikansk design kunde bli den stora trenden! Det skulle vara något eller hur?

Tack Birgitta för bilderna, och tack Pyret och fotografen som visar klänningarna så bra!