Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hjälp till Yemen

Yemenvästen stickad av Yvonne Otterborn. Foto: privat

Varenda dag ser jag att någon har stickat en Yemenväst till ett barn i Sverige eller någon annanstans i världen — just nu dyker de ofta upp i de paket som Skånegruppen sätter ihop åt International Volunteers Organization och som visas på Facebook innan de skickas till flyktingläger i irakiska Kurdistan.

Häromdagen blev det också tal om Yementröjan. Den såg jag första gången på ett bibliotek i Nora där det finns en grupp som arbetar med startpaket åt Brödet och fiskarna, och sedan gjorde Ylva snabbt en beskrivning. Hon skrev också ner hur man kan sticka Yemenvästen eller Yementröjan i lite grövre garn.

Och när jag var i Arboga fick jag beskrivningen till en Yemenväst med pingvinärmar.

Till Yemen går det inte att skicka några västar nu, trots att de verkligen skulle behövas där. Krigande grupper har gjort livet svårt för lokalbefolkningen länge, och ovanpå det har det alltså kommit svält och en koleraepidemi. Samtidigt används både jord och arbetskraft till odling av drogen kat, som många människor använder och som gör att de blir undernärda och konstant trötta.

En av de organisationer som arbetar i Yemen är Oxfam, och under de senaste åren har de gjort många korta informationsfilmer om läget där. Här är en som skickades ut i världen för två månader sedan, när koleramedicin och vattenreningsutrustning för ungefär 100 000 personer just hade kommit fram:

Filmerna är för korta för att man ska kunna få något grepp om sammanhangen och om hur stora behoven är, tycker jag, men de fungerar väl ungefär som nyhetsklippen i olika TV-kanalers nyheter. Här är en med Shane Stevenson som är landschef för Oxfam i Yemen. Han berättar om vattenförsörjning och om hur människor i flyktingläger får pengar så att de kan handla den mat som faktiskt finns:

Den senaste Yemen-rapporten jag har hittat på svenska Oxfams webbplats är från mitten av september. Tyvärr är det osannolikt att allt skulle ha löst sig under de nästan två månader som har gått sedan dess.

Du som stickar en Yemenväst: berätta om läget i Yemen för vänner och främlingar som kommenterar din stickning! Tipsa dem om Oxfam eller kanske om Röda korset. Det finns många som drar i oss och vill ha de pengar vi kan tänka oss att ge, och jag tror att just nu hör de svältdrabbade länderna till dem som absolut mest behöver dem. Har man inte möjlighet att ge så mycket själv så kan man i alla fall berätta för andra!