Fru Valborg i Eksjö vinkar och visar hållbara garner

Det är ganska länge sedan nu som Carol tipsade mig om en garnbutik som heter Fru Valborg och ligger i Eksjö. Allt med den verkade vara så sympatiskt, tyckte hon — och jag höll med. Det har dragit ut på tiden, men idag passar det ju extra bra att bjuda på en intervju med Petra Mikaelsson som driver den tillsammans med sin man Robert. Eller hur?

***

Sockgarner från Fru Valborg. Foto: Petra Mikaelsson

Hej Petra! Vad är det för butik ni har, och vilka är ni som arbetar med den?

Jag och min man Robert driver tillsammans Fru Valborg som är en webbutik och sköts helt hemifrån. Vi säljer garn och tillbehör.

Hur väljer ni ert sortiment?

Jag stickar dagligen och färgar själv det mesta av det garn som säljs i butiken.

Vi erbjuder också annat garn. En del kommer från ett litet färgeri i Sydafrika, Nurturing Fibres. En annan sort är ett ekologiskt alpackagarn från Peru, Amano.

Och så säljer vi stick- och virktillbehör, mest från Hiyahiya.

Min önskan är att kunna erbjuda ett litet, väl utvalt sortiment som ska vara det där lilla extra. Kännas lite lyxigt.

Robert och Petra.

Är det mest en webbutik, eller träffar du dina kunder ibland? 

Jag vill gärna komma ut och träffa kunderna, åka på stickcaféer, till mässor, skapa samarbeten med andra hantverkare …

Jag erbjuder också kurser i olika sticktekniker, och man kan höra av sig om man vill dra ihop ett gäng till en kurs. I höst ska vi starta ett stickcafé här i Eksjö. Förhoppningsvis kommer vi iväg till Syfestivalen i Stockholm i år. Skulle ett stickgäng vilja ha ett besök kan man också höra av sig, så kommer jag med mina garnlådor. Jag vet ju att man gärna vill klämma och känna innan man köper sina garner!

Från den här gruppen i Sydafrika, Nurturing Fibres, köper Petra en del av Fru Valborgs garner. Foto: Nurturing Fibres

Hur kom det sig att ni öppnade butiken?

Jag är i grunden keramiker och har drivit ett krukmakeri tidigare. Lite senare utbildade jag mig till textillärare.

Min dröm är att kunna leva på mitt hantverk. Jag älskar material, färg, form och hantverk av alla slag.

Jag tycker allra mest om ullen som material, gärna blandad med lite silke för att få den där extra lystern.

Lite mer långsiktigt hoppas jag kunna erbjuda mer än bara garn som jag gör själv. Jag har köpt in en keramikugn och skulle gärna producera keramikknappar och andra tillbehör till butiken, sy stickväskor och tillverka annat som gör den speciell just för mig.

Nu jobbar jag på gymnasiet med nyanlända elever och slöjd samtidigt som jag arbetar med Fru Valborg. Till hösten kommer jag att gå ner i tid till 40% och arbeta med Fru Valborg resten av tiden.

Vad har ni fått för respons?

Vi har fått bra respons, och det har gått framåt ganska fort. Det gör att jag inte riktigt hinner med allt jag önskar göra … Jag tror att många idag ser stickningen som sin meditation. De är beredda att lägga det där lilla extra på sitt hantverk, vackra färger, kvaliteter och så vidare. Jag letar själv länge efter ”rätt” garn innan jag startar ett stickprojekt. Jag lägger så många timmar av min tid och energi på det, så jag vill gärna ha det som är det bästa, för mig.

Petra färgar själv det mesta av Fru Valborgs garner hemma i Eksjö. Foto: Petra Mikaelsson

Om någon frågar varför man ska handla hos er istället för att beställa garn billigt från till exempel Yarn Paradise eller någon stor webbutik eller kedja, vad tycker du att man kan svara då?

Jag lägger ner all min energi och kunskap i varje härva jag färgar, jag brinner för detta och hoppas att det syns via mina bilder och i mitt skapande. Jag vill att mina färger ska passa tillsammans och skapa en helhet, att man ska kunna blanda hej vilt bland härvorna.

Jag hoppas att det är det som gör att man väljer Fru Valborg istället för en stor kedja.

Men jag vet ju samtidigt att min arbetstid kostar och gör garnerna lite dyrare.

Hoppas dock att det är något som märks när man får sina garner i brevlådan.

Jag tar också emot specialbeställningar och hjälper till att sätta ihop olika kombinationer om man önskar hjälp med det. Jag får många sådana beställningar och frågor.

Har du någon särskild garnidé som du skulle vilja förverkliga?

Snart hoppas jag få igång en sockklubb där man kan prenumerera på garnkit.

Det är ju det här med möten och samarbete som ger en den där extra energin och skaparglädjen! Skulle gärna göra något tillsammans med en designer också — jag har försökt att skriva egna mönster, men tiden finns inte för det just nu, tyvärr.

Har massor av idéer i huvudet och tar gärna emot andras tips och idéer också!

Vad stickar du själv just nu, och till vem?

Jag stickar mestadels till mig själv eller till någon som verkligen tycker om det jag gör. Jag har fem barn, och det blir lite för mycket att sticka till vart och ett av dem …

Men egentligen är det nog processen i början jag gillar mest. Att få matcha ihop färger, leta roliga mönster och kvaliteter, känna lusten att få starta igång något. Jag är lite sämre på att avsluta! Har för många idéer i huvudet hela tiden som vill komma ut.

Jag älskar att stå vid färgargrytorna, ser hur en yta blir som jag vill och fundera på vad garnet skulle kunna bli.

Lika spännande är det att ta emot kundernas beställningar, se hur de väljer mellan färgerna och drömma om projekten som de ska sätta igång med.

***

Tack Petra! Och glad Valborg, alla!