Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

En strålande idé: Zand Amsterdams kjolar

En av de sista sommarhelgerna åkte jag och Mia från Kastrup till Schiphol. Där väntade Marjolijne på oss, och vi åkte tillsammans till Egmont, en liten stad vid havet.

Tanken med att vara där var bara att vi skulle ha massor av tid att ses — men vilken fin stad att vara i!

Och tidigt på lördagsförmiddagen, när vi gick på gågatan, sa Marjolijne:

”Där har de ju de där speciella kjolarna!”

Såhär såg det ut:

Marjolijne berättade att det är ett par ganska unga män som har uppfunnit en kjol som man kan vända på på flera sätt och att de köper second hand-tyger i Indien och låter sy kjolarna där. Med vettiga löner till de människor som syr! Märket heter Zand Amsterdam.

Det finns några olika uppfinningar, och det här är en: en linning med massor av knappar och en kjol som man sätter fast med dragkedja. Linningen är vändbar, kjolen är vändbar, tack vare alla knapparna är storleken väldigt flexibel, och så finns det en lös ficka som mer är som en handväska och som man hakar på om man vill.

En del av kjolarna är sydda med ett tyg på ena sidan och ett på andra — men många är sydda som ett slags lapptäcken med en mängd olika tyger. Marjolijne sa att alla kjolarna är olika. Jag blev fascinerad, men det finns en liten nackdel: det blir nästan omöjligt att välja en!

Fickan är alltså lös och fungerar nästan som en handväska. Faktum är att jag nog skulle ta loss den och fästa den på en axelrem istället.

När jag kom hem tog jag reda på lite mer om kjolarna och om företaget.

Här är en film där man kan se hur en av kjolmodellerna är konstruerad:

Man kan läsa ganska mycket här, men vill man beställa får man använda den här webbplatsen.

Det bästa man kan göra är förstås att gå till en favoritbutik som man har i närheten och fråga om inte kjolarna kan börja säljas där — då kan ju fler få syn på dem.

Och här kommer det som var mest hoppingivande med vårt besök i Egmont: i en klädaffär som såg ut att vara helt vanlig och som låg på en vanlig gågata fanns det minst åtta–tio Fairtrade-märken och ekologiska märken. Vi provade allt möjligt, och det fanns så många olika stilar och roliga lösningar och fina mönster. Jag beundrade LaLamour och Blutsgeschwister och flera andra märken (mer om dem senare). Du som brukar handla i någon butik där du tycker om det mesta, tipsa innehavaren om några av alla nya märken och berätta att du helst skulle vilja att de kläder du köper är producerade på ett sätt som är bra för människor och för jorden. Antagligen håller han eller hon med.

Komplettering: Hurra! Annika berättade just att kjolarna finns i Sverige — på Kjoltyget i Göteborg! Hon berättade också att man får en axelrem till fickan när man köper kjolen.