Det stickas här och var

En sak som är lite pinsam att berätta: jag tycker att det är så irriterande varje någon gång jag hör eller läser uttrycket ”i vårt avlånga land”. Vad tillför det? Va?

Men ibland blir jag påmind om hur avlångt (och långt!) Sverige är. Till exempel när jag ska göra något en bit upp i landet. Trots att det är vackert nästan överallt blir jag också irriterad på vår krångliga geografi som gör att jag måste byta tåg och ta omvägar.

Därför är det lite extra stort att inse att beskrivningarna från Järbo Garns blogg och från den här bloggen används på så många olika platser. De har verkligen spridit ut sig, eller i alla fall spridits!

Här är några bilder som jag tror att jag inte har visat förut:

Malin Rehnstedt har stickat Två trådändars lilla kofta tillsammans med mössor, spiralsockor och vantar. Bilden hittade jag hos Anna på Billigt garn-sidan.

Åsa Ericsson som har Yarn Barn i Hedesunda nära Gävle har stickat en hel hög av Femtimmarskoftan och ett exemplar av Femtimmarsollen också. Mössorna och den virkade västen har jag inte beskrivning till.

På den här bilden från Gun-Britt ser man flera modeller: Baraettendanystanvästen, Två trådändars lilla väst, Leons luvväst (den beskrivningen är inte publicerad än), koftan Lilla tuffing, Klänningen Aluna, Klänningen Berbel och kanske också (jag ser inte riktigt) Femtimmarskoftan. Vilken gåva för den hjälporganisation som får paketet!

Susanne som bor nära Norrköping har stickat tvillingkoftor i Lilla tuffing-modellen.

Inger har stickat Ragnhild-västen. Den är mycket lik Två trådändars lilla väst, Ryska skarvarnas väst och Baraettendanystanvästen, men jag gjorde modellen i grövre garn (Raggi) och i flera storlekar. Den är också gjord med två raglanmaskor så att det ska vara enkelt att sticka med markör om man vill göra det. Inger har använt bomullsgarn.

Karin Louder Peterson har stickat Två trådändars lilla tröja.

Det var dagens lilla album. Tack alla ni som förser mig med bilder! En extra dimension blir det ju eftersom jag vet att de flesta plaggen åker iväg och värmer barn som behöver värme — här i Sverige och i grannländer (Estland, Lettland, Litauen, Polen …) och i andra europeiska länder (Rumänien, Moldavien …) och till och med i andra världsdelar. Tänk att så många i vårt, hmmm, avlånga land är med i det arbetet. Det är hoppingivande när nyheterna i TV och tidningar mest handlar om själviskhet och felbedömningar och olyckor. Som New Gottlands syförening i Kansas skrev i sina stadgar för länge sedan: ”Att dess motto skulle vara: Det hon kunde, det gjorde hon!”