Bärmössor blir sjukvård i Gambia

Nu kan det verkligen vara dags för en intervju med Carol Thuresson i Borås!

För några år sedan hörde Anita Blomberg i Falun av sig till mig och berättade om ett insamlingsarbete som hon var engagerad i, Aspeboda Foundation for Children. En del av er kanske minns den insamling som det resulterade i — Anita bad om stickade bindor, och det blev massor, massor, massor av frågor om hur det fungerar med sådana. Anita svarade tålmodigt och tog till och med bilder!

Carol var en av många om blev engagerade då, och hon har fortsatt. Ett av hennes mycket synliga projekt är bärmössor som hon stickar och säljer för att få in pengar till AFFC:s hälsoarbete. Här har hon svarat på några frågor som jag skickade — tack Carol!

***

Carol på marknad i Göteborg — med ett bord fullt av saker som säljs till förmån för AFFC:s arbete och med stickningen igång i väntan på kunderna. Foto: Cecilia Haapasaari

Hej Carol! Du visar ju bilder på mössor ibland. Alla verkar vara stickade efter samma beskrivning. När och var hittade du den?

Beskrivningen till bärmössorna fick min mamma när hon gick en utbildning någon gång på 1980-talet. Jag vet inte riktigt när jag fick det, men jag började sticka mössorna i början av 90-talet. Då hade jag dem på en julförsäljning på mitt dåvarande jobb, och jag fick så många beställningar att jag fick långvariga smärtor i armen!

Hur många har du stickat?

Jag har ingen aning, men det är nog uppemot 500. Om inte fler …

Hur kommer det sig att du har bestämt dig för att stötta AFFC (Aspeboda Foundation For Children) med ditt stickande?

Anledningen till att jag stickar och säljer för att stötta AFFC är att de gör ett så fint arbete nere i två byar i Gambia. Det behövs pengar till allt möjligt, framför allt sjukvård men tidigare också till brunnar och vattenförsörjning, och detta är mitt sätt att få in pengar. Något jag kan sitta i min soffa och göra som möjliggör för människor långt härifrån att få läkarbehandling eller tandvård.

Hur går försäljningen till?

Jag får beställningar från vänner och kolleger, men främst är det min vän Ingela Berdtsson som har en massa kontakter som vill ha mössor! Så det är ett gott lagarbete.

Vet du hur mycket pengar mössorna har resulterat i?

Jag har ingen aning hur mycket pengar mina mössor genererat genom åren … Men det är så häftigt att något jag gör med glädje, stickar, blir till glädje för dem som köper mössorna — och att deras pengar blir till hjälp för människor som annars inte skulle ha en möjlighet att få hjälp. Det känns stort.

Jag måste inte åka till Afrika själv — det skulle jag aldrig våga! — utan jag kan sitta i mitt sköna soffhörn och göra något för någon i Manduar eller Sankandi.

Vad gör du om du blir lite trött på att sticka samma sak om och om igen?

Jag tröttnar inte på den här modellen. Den är så enkel, och i och med att man stickar på rundsticka går den snabbt att göra och är lätt att ta med sig i bil och till vänners soffor.

Jag kan ju nästan sticka dem i sömnen, så det är så lätt att få till dem. Och de verkar aldrig bli omoderna! I vissa familjer blir det barnbarnen som får en sån mössa som deras mamma en gång fick. Men jag har utvecklat från att bara göra blåbär och jordgubbar till cupcakes, plommon, björnbär, citroner, apelsiner, prins- och prinsessmodeller samt dopmössor med silvertråd i ”bladverket”.

Vad ska man göra om man vill engagera sig tillsammans med dig?

Att sticka eller handarbeta på något annat sätt och sälja det man tillverkar är ett suveränt sätt att få in pengar till bra ändamål! Det är svårt att få folk att skänka pengar, men om de får köpa en sak gör de ofta det. För mig innebär mössorna inte någon uppoffring. Så det är win-win för alla!

Jag uppmuntrar alla som skapar på något sätt att haka på! Man kan sällan få ut värdet av det man gör om man ska räkna in arbetstid, men om man har något som går relativt fort att göra så blir det en sorts vinst — pengar som annars inte skulle kommit in till det projekt man vill stötta.

Börja bland dina vänner och på din egen Facebooksida, din blogg eller ditt Instagramkonto så kommer folk att höra av sig!

Det finns ju också köp-och-sälj-grupper på nätet där man kan lägga upp sina alster.

Man kan fråga om man får sälja på ett café, i en kyrka eller i någon annan lokal man har i sin närhet. Fråga! Det KAN bli jättebra.

***

Tack Carol!

En beskrivning till Carols mössor, hennes egen bearbetning av någon av alla de bärmössebeskrivningar som har cirkulerat, finns här.