Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ulrika startade en världsbutik

Av Posted on Inga taggar 0

I våras var jag i Enköping precis när församlingen avslutade sin fasteinsamling. Det kom siffror under mitt föredrag, och på slutet kunde en av de ansvariga lämna en rapport till alla som var där. Svenska kyrkan-action!

Självklart hade jag hoppats få träffa Garnomera-Maria — hon med Pyttipannasjalen och en massa andra populära modeller — eftersom hon arbetar i församlingen. Hon var bortrest den dagen, men Ulrika tog emot mig och försåg mig med ett visitkort med ett pyttelitet virkat hjärta fastknutet. En till garnvän!

När alla hade fikat färdigt och gått hann vi med ett besök i församlingens världsbutik, och jag blev så glad av att se hur fin den var och hur mycket roligt det fanns där, så jag bad Ulrika om en intervju. Den har blivit liggande ett tag, förlåt, men här kommer den! Tack Ulrika!

375098_10201072468193126_383741127_n

Vad är det för en butik du har?

Det är en yttepytteliten världsbutik med saker precis överallt.

(En världsbutik är en butik där alla varor är tillverkade i sammanhang där de som gör arbetet får vettigt betalt och behandlas som människor, kan man säga. Egentligen är det väldigt konstigt att det ska behövas specialbutiker för sådant. Men just av den orsaken är det extra bra att de finns. — Annas kommentar)

Hur kom det sig att ni startade den?

Vårt arbetslag hade internutbildning där det bland annat ingick att träna på att arbeta i projekt. Jag visste på en gång att jag inte ville hitta på något i utbildningssyfte utan ville ha något konkret. Vi hade sedan tidigare ett skåp med ett begränsat urval Fairtrade-varor stående i församlingshemmet, i mitt tycke lite pliktskyldigt. Jag hade gått och smakat på idén ett tag och när tillfället nu gavs tänkte jag: ”Yes! Jag bildar en liten projektgrupp och så arbetar vi med att starta en liten världsbutik.” Mitt förslag mottogs positivt av chefen, och vi var igång.

579623_4017857524091_1710366392_n

Vilka är det som kommer och handlar?

Kunderna är härligt spretiga, mycket medelålders kvinnor, pålästa ungdomar som sätter mig på prov och en och annan äldre herre som inte kan motstå den fantastiska chokladen.

Du sa en osannolik summa när du berättade hur stort ert sortiment är — vad är det ni säljer?

Enköpings Världsbutik säljer en mängd olika varor. Det skulle bli en jobbigt lång lista om jag räknade upp allt, men här är lite av det vi har på hyllorna: hattar, väskor, choklad, marmelad, te, råsocker, kryddor, leksaker, ljusstakar, änglar i massor av olika utföranden, porslin, tvättnötter, tvålar och torkad frukt.

Vad säljer ni mest av?

Choklad och kryddor säljer vi mycket av.

264211_2214896091182_3327334_n

Vilken är din favoritvara just nu? Har du någon klassisk favorit (som ni har haft sedan starten) också?

Min favoritvara, hmmm, svårt, jag älskar en afrikansk kryddblandning som ligger i ett liten oansenligt kuvert, ”Goda kortet” . Den är underbar att mortla ner och blanda med smör och ha till grillat. Jag grillar året om, så det har köpts många många små påsar.

Sedan måste jag slå ett slag för hatten. Fler borde bära hatt! Jag ler när jag möter någon med hatt, gärna en ärtig och festlig sådan, snyggt dessutom, man får en annan hållning och så är det bra skydd mot sol. Ett par hattar finns hemma, och fler lär det bli.

Klassisk favorit är nog Bakokryddan från Etiopien. Den blir kunder glada över att jag har. Bako har nog funnits ute på Fairtrademarknaden väldigt många år.

Om man inte har någon sådan butik i närheten och funderar på att starta en, har du några tips?

Gör event, bjud på dig själv, ha kvällsöppet någon gång då och då, visa på sociala medier vad butiken har att erbjuda. Gå en ambassadörsutbildning och lär dig om Fairtrade!

1459124_10202503782135080_57656666_n

Adventstips från Enköping!