Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tvillingarnas hem har rasat

Av Posted on Inga taggar 0

För några månader sedan var det många som engagerade sig för ett nyfött tvillingpar i Loki i Rift Valley i Kenya. Birgitta kom till lasarettet sedan en svensk barnmorska hade kallat på henne för att det inte gick att få en nyförlöst mamma att intressera sig för sina två nyfödda pojkar. Birgitta, som själv har tvillingpojkar (vuxna nu), kunde tala med mamman och övertala henne att börja amma. Sedan dess har pojkarnas överlevnad varit ett ständigt bekymmer för Birgitta och hennes medarbetare i Loki. Mamman mår inte bra och ger sig ofta av hemifrån, ibland tillsammans med pojkarna, ibland ensam.

Hur går det för dem?

För några dagar sedan fick jag en ny rapport från Birgitta:

Loki tvillingar 39

Två pojkar på besök hemma hos ”mentormamman” Patricia tillsammans med sin mormor.

Har länge tänkt uppdatera er som är intresserade av att veta hur det går med de två tvillingarna som jag berättat om. De lever och läget verkar alltmer stabilt.

Patricia som hjälper mamman gör ett bra jobb. Hon tar nu hand om den som mamman inte är så intresserad av på morgonen och förmiddagen så hon ser att barnet verkligen får sin mat.

Loki tvillingar 40

Mitt på dagen går Patricia i skolan (en kurs för att läsa in grundskolan) och sedan tar hon hand om den lille på sen eftermiddag och kväll också.

På natten får mamman ta hand om honom. Lite för sakta ökar de i vikt. Men de är pigga och glada enligt Patricia.

Hyddan rasade i ett våldsamt regn, berättade Patricia på Skype härom dagen, så det behövs en ny.

Loki tvillingar 41

Jag har precis fått veta av Patricia att materialkostnader för en ny hydda ligger kring en tusenlapp. Vill ni vara med på en del av detta är vi tacksamma. Vi har sagt att mamman och hennes släktingar och eventuellt också kvinnor från ANA-gruppen får utföra arbetet. Det är viktigt att de själva bidrar med vad de kan göra. 

Bara som en påminnelse — såhär små var de när vi fick höra om dem första gången, och då var det mycket tveksamt om de skulle klara sig:

Loki tvillingar 5

Du som vill vara med och bidra till den nya hyddan: skriv till birgitta.arnlund[snabel-a]gmail.com, så får du kontonumret.

Birgitta berättar ganska mycket på Facebook och har också en blogg som hon inte skriver i lika ofta.