Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Två böcker för doktor Denis-beundrare

Min familj (tre generationer) håller på med att tömma min farfars lägenhet som ska säljas. Han och min farmor har inte samlat på något, men de har läst massor av böcker. Och eftersom min farfar började arbeta i Afrika på 1960-talet har han fantastiska Afrika-hyllor.

Där hittade jag de här båda böckerna (ja, det är jag som har gett dem till honom …):

dsc_21951

Birger Thureson har skrivit den som kom först, De glömda kvinnornas röst. Den gavs ut av biståndsorganisationen PMU och förlaget där jag arbetade då och handlar om arbetet på Panzisjukhuset i Kongo.

Några år senare kom Berthil Åkerlunds biografi på Weyler förlag.

Det finns massor att läsa om Denis Mukwege och hans arbete på olika webbplatser, och många filmer att se, men många av oss tycker ju fortfarande om att läsa böcker, eller hur?

Så nu gör jag en liten tävling med de här båda också. Du som vill vinna någon av dem (har du redan en, så skriv vilken — då är du med i dragningen för den andra), skriv i kommentarfältet eller, om du inte har Facebook eller inte vill synas, skicka ett meddelande till mig på adressen annabraw[snabel-a]gmail.com.

Första gången jag var med och arbetade för Panzisjukhuset var när Birger Thuresons bok skulle ges ut. Då var jag inte så inblandad men läste en del och petade lite i baksidestext också. Andra gången var när förlaget där jag arbetade, Dagen och PMU samarbetade i kampanjen Värma liten och samlade in handstickade och handvirkade mössor till de nyfödda på Panzisjukhuset. Då fick jag göra desto mer. PMU och Dagen hade gissat på ungefär 1000 mössor. Det blev mer än 10 000! Och det föds ju fortfarande barn där — så om du vill får du gärna lämna din favoritmodell till spädbarnsmössa som tips i ditt tävlingssvar.

På onsdag kväll drar jag två vinnare som får varsin bok.

Här är en film som Human Rights First har gjort för att berätta om arbetet på Panzisjukhuset och om varför det är så viktgt:

(Det här är inte någon gilla-och-dela-tävling, men vill du berätta för dina vänner om Denis Mukwege så varsågod, använd gärna den här tävlingen för att göra det!)