Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Matpaketen i Chikwawa

Majsgrötskokning. Foto: Magdalena Andersson Paul

Majsgrötskokning. Foto: Magdalena Andersson Paul

Senaste nytt från Magdalena i Malawi (idag är det sju dagar sedan insamlingen startade):

Sex dagar in i insamlingen har vi fått ihop fantastiska 19 200 kr, och då är det fortfarande folk som lovat stötta.

Stort tack på förhand till alla er kända och okända som är med oss på denna resan!

Som förra gången så målet att vi samlar ihop så att det räcker till en utdelning till 100 hushåll, det vill säga 100 paket.

Efter mitt samtal med Jordan i förra veckan tror jag att det är bra att vi fokuserar på samma område, alltså södra regionen och Chikwawa. (Mycket mer i planeringsarbetet har inte hänt sedan dess eftersom både jag och David legat nere för räkning under helgen med en tokförkylning, men sakta börjar energin återvända.)

Tanken är att jag ska försöka åka ner till Chikwawa för att besöka några av de familjer som tog emot matpaket i förra omgången och få en bild av hur situationen ser ut.

Som jag förklarade för en av mina vänner hemma är situationen i hela Malawi rätt usel. Barn och vuxna tigger på gatorna, och alla ber om samma sak: mat.

Det finns en frustration och uppgivenhet i landet, och den är kopplad till de stigande priserna (inflationen) och bristen på mat. Och då är vi i stan där det ändå finns viss tillgång till både arbete och allmosor! Ute på landsbygden lider många i det tysta.

Lösningen på lång sikt förutsätter ekonomisk utveckling för landet som stort. Förenklat talar vi om investeringar i den privata sektorn (så att det blir arbetstillfällen), investeringar i hälsosektorn med fokus på familjeplanering och ekonomisk och politisk press på ledarna så att skatteinkomster och bistånd används på rätt sätt.

I den utvecklingsfas Malawi befinner sig så ber vi också om väder som ger en god skörd nästa år — för det skulle ha en direkt positiv effekt på miljontals människors liv i såväl Malawi som resten av Afrika.

Just nu är jag dock glad och tacksam att vi kan göra något tillsammans för att underlätta situationen! För några familjer gör vi stor skillnad!

Ett paket med en säck majs (50 kg), 1 liter olja, 4 kg bönor och 3 kg likuni phala (soya mixed porrige) plus frakt kostade i maj knappt 300 kronor. Ett sådant paket räcker i ungefär 45 dagar för en familj med en eller två vuxna och tre barn.

Ni stöttar genom att sätta in en summa motsvarande det antal paket ni vill skänka på kontot nedan. Kontot används inte för något annat, och jag kommer att redovisa kontoutdrag så kan ni se att era pengar kommit fram. Glöm inte att skriva ert namn på överföringen!

Bank: Dalslands Sparbank (Swedbank).
Clear: 8234-7. Konto: 3.507.679-3
Kontot är i mitt namn, Magdalena Andersson Paul

Alternativt tar Emelie emot bidrag via swisch (0730445443) och hon gör sedan en överföring till kontot med alla namn och summor listade.

Redovisning kommer ske löpande via denna grupp allt eftersom pengar kommer in. Om ni väljer att vara anonyma så skriv snälla en kod så att ni ändå kan dubbelkolla att pengarna kommit fram, typ namnet på er hund eller nåt annat slumpmässigt.

Hälsningar,

Magdalena