Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Lindas elever syr skoluniformer

Av Posted on Inga taggar 0

Om det hade gått att länka till gamla bloggartiklar med massor av bilder så skulle jag ha gjort det nu — så att ni hade fått se början av Lindas sykurs i Loki.

Loki ligger i Rift Valley i Kenya, och Linda fick kontakt med Birgitta och Kea som arbetar där (numera halva året ungefär) när Birgitta och jag hade ett syprojekt på min förra blogg. När Linda hade disputerat i Umeå var hon ledig en månad innan hon skulle börja arbeta i Stockholm, och då åkte hon till Loki och ledde två sykurser: en mindre grupp fick lära sig att sy på maskin, och en större grupp arbetade med handsömnad. Symaskinerna får man väl kalla hybrider — de kan gå på el, men de kan också trampas. Den grupp som använde dem började snabbt med att sy omlottklänningar, och Birgitta ordnade så att svenskar (och andra) kunde köpa klänningar till flickor i Loki. Det blev många! Sedan började de med shorts också.

Och nu — nu syr de skoluniformer!

Titta!

Loki skoluniformer 2

Kenya har varit en av Storbritanniens kolonier, och något som lever kvar sedan den tiden är att många skolor kräver att barnen har skoluniform. Den som kan sy skoluniformer har alltså en säker inkomst! På en av skolorna i Loki är det rosa kortärmad skjorta med mörkblå krage och mörka ärmslut man ska ha. Om man är flicka ska man ha veckad kjol till. När Linda hade åkt hem fortsatte syprojektet, och en skräddare i Loki har undervisat sygruppen. Till slut var de redo för utmaningen att sy de veckade kjolarna. De antog den — och de lyckades, eller hur?

Loki skoluniformer 3

Klassfoto — visst ser de ut som ett vinnande lag? Det är rektorn, Michael, som har fotograferat.

Loki skoluniformer 1

Här är det klass 6 som har matematiklektion.

Det finns förstås så otroligt mycket kvar att göra för att barnen och ungdomarna i Loki ska få en trygg framtid — men jag blir så glad av att se det som händer nu! Och tack vare att Linda åkte dit och satte igång har flera vuxna börjat kunna försörja sig på ett sätt som inte var möjligt tidigare. Det går faktiskt att göra något. Eller hur?

Är det någon som vill veta mer om livet i Loki och om barnen där? Den skola som Birgitta och Kea har byggt (tillsammans med många vänner, både kenyanska och svenska — och några av andra nationaliteter också) har en egen webbplats här i Sverige. Den finns här!