Förlossningsskador — finns i Etiopien (och resten av Afrika) också

De senaste veckorna har förlossningsskador fått mycket uppmärksamhet i nyhetsrapporteringen. Aftonbladets reportageteam har träffat flera kvinnor som först har genomlidit förlossningar med komplikationer och sedan inte har fått den hjälp de har behövt — läs till exempel här. Tidningen Vårdfokus har också berättat om skadorna — här.

I länder där kvinnor ofta är undernärda eller på gränsen till undernärda och där första graviditeten kommer tidigt är det ännu vanligare med förlossningsskador. En del unga kvinnor som har arbetat hårt i hushållet sedan de var barn och burit sina småsyskon (eller andra barn) mycket löper ännu större risk att få krångliga förlossningar.

Det kan låta väl enkelt, men startpaketen för nyfödda räddar liv också i det här sammanhanget! Blivande mammor som kommer till sjukhuset i tid inför förlossningen — därför att de vet att de kommer att få ett fint startpaket med sig hem — har mycket bättre chanser att klara sig och sina barn.

Och för dem som blir skadade, hemma eller på väg till ett sjukhus eller på ett sjukhus?

Det är vanligt att förlossningsskador leder till urinläckage och problem med att bajsa — eller till och med till avföringsläckage. En del kvinnor får dessutom skador som gör det svårt för dem att gå. Följden av detta blir ofta att de blir utstötta ur sina gemenskaper och tvingas klara sig (och eventuella barn) helt på egen hand.

Men så finns Fistulasjukhuset i Addis Abeba i Etiopien!

Det startades av Catherine Hamlin, en australiensisk läkare som såg ett behov av en plats där förlossningsskador verkligen togs på allvar. Hon och hennes man satte igång 1959, och de och deras medarbetare har utvecklat tekniker som gör att de kan hjälpa många kvinnor, också de med riktigt svåra skador. Det har lett till att de har kunnat utbilda läkare från stora delar av kontinenten i hur man opererar och vårdar. Till och med svenska läkare har varit på Fistulasjukhuset för att studera!

I Sverige bestämde sig alla kvinnoförbunden i Riksdagen (detta var före Sverigedemokraternas tid) för att göra gemensam sak och stötta arbetet på Fistulasjukhuset. Därför finns den här insamlingsstiftelsen och dess webbplats.

Den som tittar minsta lilla på filmen här ovanför ser ju att stickade filtar är mycket populära på sjukhuset. Och den som läser lite här och var på webbplatsen upptäcker att sjukhuset mer än gärna tar emot spädbarnskläder, filtar och garn (garn till filtar som kvinnorna kan arbeta med under sin konvalescens, nämligen). Man kan posta paket direkt till sjukhuset. Och det blir dyrt … Så mitt förslag är att alla vi som vill stötta det här arbetet håller ögonen öppna och frågar vänner som reser mycket om någon av dem är på väg till Etiopien och kan tänka sig att ta med en extra väska. Samla in pengar till sjukhuset kan man förstås göra på en massa olika vis!