Vart ska vi skicka det vi stickar (och virkar, och syr)?

Många som jag träffar när jag berättar om hjälpstickning stöder ett visst biståndsprojekt sedan många år. Det är ju jättefint. Ungefär lika många frågar vad som behövs, och vart man kan skicka. Det är minst lika fint! Så här kommer en adress-  och behovslista — hjälp gärna till med att fylla på den!

Tillverkat på sticka & skicka-caféet i Hagakyrkan i Örebro. 

Erikshjälpen och Human Bridge skriver:

Ett [start]paket [för nyfödda] bör innehålla:
en filt (ca 60×80 centimeter),
frottéhandduk,
tvättlapp,
barntvål,
tre tygblöjor (70×70 centimeter),
två bodys stl 56–68 eller skjortor/tröjor och byxor,
en tröja eller kofta + mössa i samma storlek som övriga kläder
samt fyra säkerhetsnålar till tygblöjorna.

Lägg allt utom säkerhetsnålarna på filten, vik ihop till ett paket och fäst med nålarna.

Märk paketet med Babypaket och lämna det till personalen på någon av Human Bridges depåer eller skicka det direkt till huvudkontoret i Holsbybrunn:

Human Bridge Stiftelse
Box 1/Bergmossevägen 8
570 15 Holsbybrunn

Vi tar naturligtvis alltid emot babykläder även om det inte är ett komplett paket.

***
PMU tar också emot startpaket för nyfödda, och många av dem delas ut på sjunghus i DR Kongo:

Ett komplett babyset ska innehålla
mössa,
kofta,
ett par byxor,
ett par sockor
och gärna en filt.

Materialet i kläderna ska vara lätt att tvätta (viktigast är alltså att undvika garner som lätt filtar ihop sig, och det är också bra om de torkar snabbt).

Kläderna ska i första hand vara i storlek för nyfödd, men på nutritionsavdelningen finns det lite större barn som inte heller har något, så storlekar upp till ett år är också användbara. Märk paketet med klädstorleken.

Filten ska vara minst 56×70 centimeter, gärna större. Stickad filt, virkad filt, dubbelsydd tygfilt, fleecefilt allt går bra, bara det är lätt att tvätta. Gör man filtar med många garnsnuttar eller med rutor får man tänka på att fästa trådarna supernoga eftersom tvättmetoden kan innefatta en del gnuggande!

Både stickade och sydda byxor går bra till de nyfödda. Till äldre barn är det nog bäst med sydda byxor.

Sockorna kan också vara stickade eller virkade babyskor, eller köpta babysockor.

Alla klädpaket vacuumpackas i Vårgårda, så märk paketet eller påsen med klädernas storlek. Plastkasse eller tygkasse, en till varje paket, är bra!

I Kongo kompletteras varje babypaket med fyra tygblöjor. Vill man skicka med tygblöjor i sitt paket så går det bra! Man kan också lägga i en mjuk leksak som tål vacuumpackningen.
Gör man inte kompletta paket så är det bra om man skriver i ett följebrev vad det är i lådan eller påsen, så kan personalen komplettera.

PMU
Skattegårdsgatan 1
447 35 Vårgårda

***

Kathrin och hennes vänner stickar och skickar till Slättmissionens Hjälpande Hand. Foto: Kathrin Schwan

Slättmissionens Hjälpande Hand tar gärna också emot babypaket och dessutom alla sorters barnkläder, leksaker, barnvagnar och annat som passar barn (och som inte är på svenska, eftersom mottagarna finns utomlands), och adressen är

Slättmissionens Hjälpande Hand
Stenum Romlycke
532 94 Skara

Vill man att innehållet ska gå till något särskilt ställe, till exempel Sukuta i Gambia eller de romska barnen i Rumänien, så kan man skriva det på paketet eller i ett brev som man lägger i paketet.

***

Brödet och Fiskarna tar emot babypaket som skickas till flyktingläger i Västsahara — och allt som kan säljas i organisationens second hand-butiker. Svenska kyrkan i Malung har en grupp som tillverkar paket och gärna tar emot bidrag till dem. I Nora finns en annan grupp som arbetar med samma sak. Annars finns inlämingsplatser i Västerås (tre stycken), Enköping, Bålsta, Kungsör, Köping och Eskilstuna. Lista med alla adresser hittar man här.

***
Alla sorters stickade, virkade och sydda kläder i alla storlekar, leksaker och ritmaterial tar Barnhem Lodz emot. Det är en svensk-polsk barnfamilj, bosatt i Polen, som har möjlighet att ordna frakten utan kostnad, och kläderna går direkt till utsatta familjer och barn på institutioner i Lodz och Warszawa, bland annat genom en nunna som heter Ludwika och som har kontakt med många barnfamiljer.

Insamlingsplatsen är Göteborg, och vill man lämna in något hör man först av sig till Monica Engström, monica@lodzbarnhem.se

***

Solberga nära Kungälv finns Nordisk Östmissions insamlingscentral. Där tas kläder och mycket annat emot, sorteras och packas så att det kan transporteras till något av de länder i Östeuropa där det behövs. Det finns också en inlämningsplats i Göteborg. Såhär presenteras hjälpsändningsverksamheten på organisationens webplats:

Ett av många glädjeämnen i NÖ är klädinsamling och transporter till öst! Våra trogna medarbetare i Solberga arbetar med stor energi med kläder och annat som kommer till vårt huvudlager. När det blir fullt går allt iväg till öst och delas ut genom lutherska församlingar.

Alla slags kläder för barn, ungdomar och vuxna är välkomna. Kryckor, käppar, rollatorer och rullstolar (om sådana finns) tar vi också gärna emot. Varje lördag är lagret vid Solberga kyrka öppet kl. 911. Våra medarbetare Elsie (0303-526 12) och Sylvia tar emot och går igenom allt och packar i lådor. I Göteborg kan man kontakta Bengt Westholm, 031-69 18 09. Vi förmedlar gåvor vidare till Solberga.

***

I Alunda finns Öppen hand som har en second hand-butik till förmån för hjälparbete i Rumänien, Moldavien och Estland och som också skickar hjälpsändningar till de länderna. Dessutom arbetar Öppen hand med att stötta flyktingar som har kommit till Sverige.

Omärkta kläder läggs till hjälpsändningarna — tycker man att det går lika bra att de säljs här och bidrar med pengar istället så skriver man en lapp om det.

***
I Kristianstad finns Östermalmskyrkan, en samarbetskyrka som har vänner i Litauen och kör med hjälpsändningar dit.

Varannan onsdagseftermiddag, udda veckor, är det stickcafé på andra våningen. Alla är välkomna, och då går det också bra att lämna in bidrag. Annars ska det nog gå bra att posta:

Östermalmskyrkans församling
Litaueninsamlingen
Lasarettsboulevarden 6
291 33 Kristianstad
***
Bidrag till AFFC:s arbete i Manduar i Gambia, främst textilbindor och blöjbyxor men också till exempel damtrosor i alla storlekar och enkla tygblöjor (lakanstyg, 70×70 centimeter, sicksackade kanter), skickar man till

AFFC
c/o Marie Boberg
Gunnarsbo 98
791 93 Falun

***

Bor du i eller i närheten av Västervik? Biståndsgruppen i Marieborgskyrkan tar emot barnkläder och förmedlar dem till hjälpprojekt:

Marieborgskyrkan
Biståndsgruppen
Ängalundsgatan 8
593 35 Västervik

***

Linda som har varit i Loki i Rift Valley i Kenya (där Birgitta och Kea Arnlund arbetar) och lett en sykurs tar gärna emot tunna filtar och spädbarnskläder till startpaket. Kontakta henne genom hennes blogg, lindawestermark.blogg.se, om du vill hjälpa till!

***
Du som vill hjälpa till med något här i Sverige — här är några platser där det behövs olika handgjorda saker:

Hjälpstickan tar emot hemstickade (enbart hemstickade!) mössor, vantar, sockor, halsdukar och tröjor till hemlösa och andra utsatta, främst män. Det finns inlämningsplatser på många håll i landet, och det insamlade delas ut av olika organisationer och församlingar. Göteborgsfilialen tar gärna emot stickat och virkat till barn också.

En av Lindas björnkramar. Foto: Linda Westermark

Björnkramar —  Linda som gör startpaket till Loki klär också på IKEA-nallar och ser till att barn som behöver något extra får en. Var med och skänk nalle, porto, sydda/stickade/virkade nallekläder eller alltihop!

Maria klädförråd i Malmö tar gärna emot barnkläder och babypaket (för svenskt klimat) till utsatta familjer — du som vill lämna eller skicka något, kontakta förrådets ansvariga!

Göteborgs Räddningsmission tar gärna emot spädbarnskläder och barnkläder det finns en öppen förskola särskilt för romska barnfamiljer, och många av dem har kommit till Sverige med väldigt lite och behöver påfyllning. Startpaket med lite olika plagg till nyfödda är mycket välkomna!

Ambulansnallar — Röda Korsets Kolumbinas i Växjö ser till att ambulansförarna i Kronoberg har stickade nallar med sig till barn som måste åka ambulans. Fråga din lokala Röda Korset-krets om de inte kan ta kontakt med närmaste räddningstjänst eller akutmottagning!

Giving People berättar på Facebook om specifika behov i barnfamiljer i Sverige, men man kan också höra av sig till deras samordnare och fråga om de vill ha ett litet lager med till exempel strumpor.

Alldeles nya Mammaboxen och Välkomstverket finns på Facebook och förser på olika orter nyanlända barnfamiljer med vad de behöver.

Bergsjöns församling i Göteborg stöttar många nyanlända och andra som lever i utsatthet. De tar emot kläder tisdag–fredag 13–15.

Raggsockor för Syrien finns också på Facebook och samlar in handstickat och andra kläder till syriska flyktingläger i Libanon under ganska korta perioder före en utdelningsresa för att inte behöva ha lagerlokal.

Håll utkik!

Nu i helgen hörde jag om ytterligare ett par verksamheter som har funnits länge och som verkar fungera bra, så jag ska försöka ta reda på mer och komplettera listan snart!