Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Bisonkoftorna

I somras hade jag inte någon aning om att jag skulle börja pyssla lite åt Järbo eller att det skulle bli någon ny blogg — men jag stickade koftor för fullt, för dels behövde jag något att hålla på med där jag var (utan internetuppkoppling och vardagsplikter), och dels var det flera av mina vänner som väntade barn.

Av någon anledning började jag skriva hur jag gjorde två av koftorna. Sedan gjorde jag en variant som blev Två trådändars lilla kofta, så de här är kanske mest prototyper — men eftersom de ser så annorlunda ut med färgerna och ränderna, och eftersom jag fick en så underbar bild från mamman till en av mottagarna, så tänkte jag att jag lägger beskrivningen här i alla fall.

Det tog ett tag att få dem klara eftersom det blev så jättemånga trådar att fästa, men när jag var i Kina i slutet av augusti uppstod det plötsligt massor av väntetid, och jag fäste trådar och sydde i knappar på kanske tio koftor och västar under de två veckorna där. Fånigt att frakta dem fram och tillbaka, kan man tycka, men effektivt!

***

Bisonkoftan

bisonkoftorna-1

En av flickorna som fick en kofta. Foto: hennes mamma

I somras åkte jag till Frankrike för att stanna i drygt tre veckor, och jag hade ganska mycket garn med mig. Några veckor före resan hade jag varit i London, och på vägen till mataffären där hann jag och min systerdotter springa in i en second hand-affär som samlar in pengar till ett hospice. Jag har köpt garn där flera gånger förut, men den här gången tänkte jag mig inte för utan tog ett nystan här och ett där.

De första veckorna i Frankrike låg de i en rad på mitt skrivbord som en anklagelse: här finns inga färger alls som passar ihop!
Sedan såg jag plötsligt det lila och det brandgula tillsammans.

Och så var jag på ett föredrag med fyra män ur familjen Two Bulls från Pine Ridge-reservatet i South Dakota. De visade sin konst och berättade, och en av dem, Mike, hade med sig bilder av de skulpturer han gör: bisonoxar på skyhöga, tunna ben. Han ber ofta andra konstnärer att göra färdigt dem, och på en oxe hade en av hans fastrar målat mönster i många färger.

Den här mycket enkla lilla barnkoftan får i all enkelhet bli en hyllning till både manliga och kvinnliga konstnärer i Pine Ridge. Den är inspirerad av Tant Koftas grundbeskrivning till kofta med fyrkantig ringning, av Sunnas superkofta/Sukutakoftan och av Femtimmarskoftan.

bisonkoftorna-2

Den lila koftan stickade jag först — den har lite lägre ökningstakt. Mindre lyckat — kom jag på lite för sent. Den brandgula är jag mer nöjd med.

Koftan börjar med halskanten som stickas i rätstickning och som ger koftan en rektangulär ringning. Resten stickas i slätstickning utom de fem första och fem sista maskorna som hela tiden stickas räta och utgör framkanterna. Ärmkanterna och nederkanterna är också rätstickade för enkelhetens skull.

Alla ökningar görs med vridna omslag.

Den idé som är lånad från Femtimmarskoftan är ärmen: maska av alla maskor utom den sista på ärmen, sätt maskan på en virknål och virka ihop ärmens kanter, sätt maskan på höger sticka, sticka ryggpartiets maskor och fortsätt med nästa ärm utan att klippa av garnet på det viset fogas framstyckena också ihop med bakstycket.

bisonkoftorna-3

Oket på nära håll. Ökningar med vridna omslag på alla räta varv. Du som vill göra färgbytena lite snyggare lånar tricket från Kämparkoftan (när jag stickade de här koftorna hade jag inte kommit på det än).

Tips från Tant Kofta: sticka på en lång, mjuk rundsticka, så är det enkelt att vika stickningen, placera raglanräderna mot varandra och se hur koftan kommer att se ut.

Koftorna på bilderna är stickade med fyravarvsränder — det blir ganska många trådar att fästa. För att få lika många fästtrådar i båda framkanterna kan man vid varje färgbyte knuffa över stickningen till rundstickans andra ände och börja nästa färg från den sidan istället. Håll ett öga på den rätstickade kanten bara!

***

Garn: jag stickade med Cygnet som jag hade köpt i London — motsvarande sorter kan vara Järbo Garns Big Verona och Lady

Garnåtgång: mindre än 100 g

Stickor: nummer 3½ eller 4

Dessutom: virknål 3½ eller 4, nål att fästa trådar med, knappar, sytråd, synål

Lägg upp 59 m (detta är koftans halsringning) på stickor nummer 3½ och sticka 1 v r.
De jämna varven är koftans rätsida.

Varv 2: sticka 10 rm (detta blir första framstycket), 1 omslag, 1 rm (detta blir första raglanmaskan), 1 omslag, 10 rm (första axelpartiet), 1 omslag, 1 rm (andra raglanmaskan), 1 omslag, 15 rm (bakstycket), 1 omslag, 1 rm (tredje raglanmaskan), 1 omslag, 10 rm (andra axelpartiet), 1 omslag, 1 rm (fjärde raglanmaskan), 1 omslag, 10 rm (andra framstycket). Nu ska det vara 67 m på stickan. Varje ökningsvarv resulterar i åtta nya m.

Varv 3: rm utom raglanmaskorna, som stickas a.

Varv 4: 11 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 12 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 17 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 12 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 11 rm.

Varv 5: rm (utom raglanmaskorna, som stickas a) tills 4 m återstår, maska av 2 m, sticka de två sista r.

Varv 6 (kan vara ett bra ställe att byta färg på garnet): 2 r, 2 omsl (ersätter de två avmaskade m), 8 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 14 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 19 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 14 rm, 1 omsl, 1 rm, 1 omsl, 12 rm.

Varv 7 och alla ojämna varv som följer stickas aviga m utom de 5 första och 5 sista m som stickas räta.

Varv 8: 13 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 16 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 21 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 16 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 13 rm.

Varv 10, ev färgbytesv (lila kofta): rm.
Varv 10, ev färgbytesv (brandgul kofta): 14 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 18 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 23 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 18 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, 14 rm.
(Den lila koftan var den första jag stickade, och jag tillämpade Tant Koftas rekommendation att vart 4:e v från rätsidan, alltså vart 8:e v, inte ska ha ökningar. Det är enkelt med fyravarvsränder: på den här koftan är första v med lila garn alltid utan ökningar. Fast på alla följande koftor har jag ökat på alla räta varv i oket, och jag tycker nog att det fungerar minst lika bra.)

Varv 12: nu syns raglanränderna ganska tydligt. På detta v och alla ökningsv framöver, *sticka fram till raglanm, 1 omsl, raglanm r, 1 omsl*, upprepa 3 ggr och sticka återstående m räta.

Fortsätt på detta vis fram till v 42 (lila kofta) eller v 34 (brandgul kofta). Gör knapphål till exempel vart 16:e v.

Delningsvarvet, stickas från rätsidan (början): sticka fram till första raglanm, 1 omslag, sticka raglanm r, 1 omslag, sticka fram till andra raglanm, 1 omslag.

Vänd och sticka slätstickning på m mellan de två första raglanm (sticka inte själva raglanm) i 12 v. Detta är början på den första ärmen.
Vill du ha en kedja av större m i kanterna, så att det blir enkelt att virka ihop ärmen sedan, så sticka sista m på varje v a, vänd på stickningen och lyft den r som start på nästa v.

Ärmens varv 13: 1 r (eller lyft 1:a m), 2 tills, sedan r v ut.

Fortsätt i slätstickning.

Ärmens varv 17: r tills 3 m återstår, 2 tills r, sticka sista m (a om du vill lyfta den som start på nästa v).

Fortsätt i slätstickning.

Upprepa v 13 på v 21, 29 osv och varv 17 på v 25, 33 osv.

När ärmen är nästan lagom lång, sticka 1 v rm från avigsidan och sedan ytterligare 3 v rm. Maska av från avigsidan. Spara sista m och sätt den på en virknål. Vik ärmen med rätsidan inåt och virka sömmen med smygmaskor eller fasta maskor upp till delningen. Sätt m på höger sticka och ta bort virknålen.

Sticka 1 rm (raglanmaskan), gör 1 omsl, sticka ryggstyckets m, gör 1 omsl, sticka 1 m (raglanmaskan), gör 1 omsl, sticka andra ärmens m, gör 1 omsl och sticka sedan denna ärm likadant som den första.

När virkmaskan är satt på höger sticka, sticka 1 rm (raglanmaska), gör 1 omsl och sticka andra framstyckets m.

Sticka sedan slätstickning med rätstickade kanter fram och tillbaka över framstycke-ryggstycke-framstycke (och gör knapphål med jämna mellanrum) tills koftan är nästan lagom lång.

Avsluta med 4 eller fler v rätstickning och maska av från avigsidan.

Fäst alla trådar och sy i knappar.

Ingen montering — hurra!

***

bisonkoftorna-4

P.S. Det blev en tredje kofta också eftersom det fanns brandgult garn kvar. Här gjorde jag ränderna glesare. När det rödflammiga garnet tog slut snabbare än jag hade trott fick det lila avsluta det hela. Den här koftan åkte till Slättmissionens Hjälpande Hand. D.S.

P.P.S. Komplettering: några har frågat hur stora koftorna är. Jag tror att den brandgula och den rödflammiga passar barn upp till ungefär tre månaders ålder, kanske lite mer. Den lila är ju lite större och passar kanske … upp till ett halvår eller så? D.D.S.