Inspiration: blöjbyxor

Bende har stickat kofta och hängslebyxor efter beskrivning i Sticka & skicka-boken.
Bende har stickat kofta och hängslebyxor efter beskrivning i Sticka & skicka-boken.

Anita berättade för någon vecka sedan att hon gärna tar emot stickade bindor och blöjbyxor till Manduar i Gambia — och vilken fart det har blivit! Här kommer början till en inspirationslista för alla er som vill vara med och sticka just blöjbyxorna (beskrivning till stickad/virkad binda finns här).

En synpunkt som ofta kommer i de här sammanhangen är att blöjbyxor av ren ull är det absolut bästa eftersom de inte behöver tvättas, eftersom de håller torrt och så vidare. Många svenska föräldrar tillämpar den principen med framgång, men det är inte helt självklart med ull i länder där allt handtvättas med det tvättmedel eller den tvättvål som går att få tag på och skrubbas ordentligt … Så ni som vill sticka i bomull och akryl kan lugnt fortsätta med det!

Såhär blir den enkla blöjbyxan från Ottobre Design. Foto: Soili
Såhär blir den enkla blöjbyxan från Ottobre Design. Foto: Soili

Jag har inte hittat några riktigt enkla gratismönster till sydda blöjbyxor som inte bara döljer en västerländsk super-allt-i-ett-blöja på ett estetiskt vis utan faktiskt kan hålla en tygblöja ordentligt på plats. Ett ganska enkelt finns hos Ottobre. Om det är någon som har ett tips eller två så skriv en kommentar!

Och var gärna med och fyll på listan också!

De tidigare inspirationslistorna finns här.

Då börjar vi:

Ottobre Designs modell som Soili tycker är väldigt snabbstickad

Tiitiäbyxan (Tiitiä är ett slags sagoväsen i den finska mytologin — Soili har med upphovskvinnans tillstånd översatt beskrivningen till svenska)

Lilla Lisa som Maja på Husmorsskolan har formgett

Smarta babybyxan, stickad av Gundla. Foto: Magnus Aronson
Smarta babybyxan, stickad av Gundla. Foto: Magnus Aronson

Diaper cover (virkad, T-formad, med knapp framtill, beskrivning på engelska)

Väldigt lättstickad ullbyxa hos Tygisar (tack Elin för tipset)

Smarta babybyxan (som också finns med i Värma en liten)

Hängslebyxor med knäppning i grenen (finns också med i Sticka & skicka, håller nog inte blöjan på plats, men söta är de!)

I Sticka & skicka finns också en modell som är ganska lik Lilla Lisa men som kommer från Sandnes Garn i Norge.

8 reaktioner på ”Inspiration: blöjbyxor”

  1. Carol Thuresson

    Hurra så mycket bra! Ska kanske bidra med min förenklade variant av bindan… Men är ute på vift just nu så det får bli när jag kommer hem.

  2. Pingback: Skicka hit! | Kyrkkaffe

  3. Pingback: Sommardagar | Kyrkkaffe

  4. Hej. Jag funderar på de där blöjbyxorna man hade till T-blöjan på 80-talet. Skulle de kunna vara något för att hålla en tygblöja på plats? De var bara en rektangel som var hopsydd i grenen. Även på ålderdomshemmen fanns de blöjbyxorna förr.

    Svar till Ingela:
    Jag stod och höll i just ett par sådana blöjbyxor för ett par veckor sedan faktiskt! Om man bara kunde hitta ett så extremt elastiskt material som gick bra att sy i så skulle det nog vara en finfin idé. Är det ett stummare tyg behövs det nog grenkil och något slags kant runt benöppningarna och resår i midjan, eller vad tror du?

  5. Jag har sytt raka trosor, i modellen till T-blöjan, och de fungerar bra. Zig-zag runt benöppningarna och resår i midjan. De är lätta att sy och fungerar som menstrosor att hålla bindan på plats. Jag använder ett trikåtyg som är tänkt till konståkningsdräkter och därför extra töjbart. Gogo på Syvarvet har fått en hög trosor och godkänt dem och då syr jag vidare i samma modell eftersom de passar till både sydda och virkade bindor. Hälsningar Ingela

    Svar till Ingela:

    Det låter ju jättebra!

  6. Pingback: Hit kan man skicka | Kyrkkaffe

  7. Pingback: Sticka & skicka — värme och omtanke och kärlek | Kyrkkaffe

Kommentarer är stängda.