Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Brutal-gesunde Ecken

Av Posted on Inga taggar 0
Brutal-gesunde Ecken

Brutal-gesunde Ecken (Magnus Aronson)

Diese Ecken zu essen ist fast schon eine Tugend! Und trotzdem schmecken sie gut. Dieser Kuchen entstand als ich und meine Helferin Sofia (die in den meisten Dingen viel besser ist als ich) das immer gegenwärtige Rezept für eine runde Form mit abnehmbarem Rand multiplizierten. Wenn man für das Kirchenkaffeekränzchen backt braucht man ja immer ein Backblech.

Wenn wir während des Probebacktages eine unbegrenzte Menge an Rohwaren gehabt hätten hätte ich wahrscheinlich eine Variation des Teiges mit einer kleineren Menge Zucker versucht. Neun Deziliter scheint brutal zu sein, oder…?

Es ist ohne weiteres möglich die Menge zu halbieren und dünnere Ecken zu bekommen. Vergiss in diesem Fall nicht die Backzeit zu verkürzen.

Das Rezept findest du auch in dem Buch Påtår.

ein Backblech
Temperatur im Backofen: 175 C, 40-45 Minuten

750 g geschälte Bananen
750 g geschälte Karotten
750 g geschälte und entkernte Äpfel
9 dl Zucker
9 Eier
½ dl Kakao
3 dl Weizenkeime
1 Essl Backpulver
9 dl Grahamsmehl
1½ dl Milch

Glasur:
dunkle Blockschokolade

Zerdrücke die Bananen. Reibe die Karotten und Äpfel. Vermische Bananen, Karotten und Äpfel mit den Eiern. Vermische zuerst die trockenen Zutaten miteinander und füge dann den Teig mit den Eiern bei. Menge zuletzt die Milch bei.

Verteile den Teig auf einem mit einem Backpapier belegtem Backblech und backe ihn bei 175 Grad 40-45 Minuten lang. Schmelze die Blockschokolade und bestreiche den fertigen Kuchen mit einer dünnen Glasur aus Schokolade (mit dem Pinsel). Teile den Kuchen in Quadrate/Ecken.

Übersetzung: Barbara Eder

Idel goda saker

Av Posted on Inga taggar 0

För kanske två år sedan kom Inger, som då var en av förläggarna på Libris och som nu är VD och förlagschef, hem från London och var otroligt entusiastisk. Det är i och för sig inte så ovanligt, men det roliga var att hon hade fyndat inte på den stora bokmässan London Book Fair utan i en bokhandel inne i stan där hon hade sprungit in för att spana lite när hon hade några minuter över. Hon läste det mesta av boken redan på vägen hem, och sedan fick jag ärva den och blev minst lika glad.

Jag skulle vilja påstå att Harriet Lambs bok Schyssta bananer — för vi köpte rättigheterna och gav ut den på svenska — är en bok för alla kyrkkaffefixare i Sverige. Den handlar om att börja i det lilla, se vad man själv kan bidra med och på det viset göra världen bättre. Med choklad, kaffe, te, bananer, kökshanddukar och socker, bland annat. Den är skriven av en riktig entusiast, och stora delar av hennes värld är befolkad av entusiastvänner: rättvisepionjärerna i Garstang och bananodlarna på Windward Islands, till exempel. Läs, smittas och fortsätt sedan att baka och bjuda!

Jordnötsrutor

Snabbfixade rutor med en läcker brytning mellan sött och salt. Se till att de går åt, för blir de liggande i en burk mjuknar jordnötterna.
Hackade jordnötter gör det lättare att skära kakan i snygga rutor efter gräddningen.

en långpanna full
Ugn: 175º, 20–30 minuter

200 g smör
6 dl socker
4 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2–3 dl salta jordnötter

Smält smöret i en stor gryta och låt det svalna lite. Rör ner socker, ägg, vetemjöl och vaniljsocker och blanda till en slät smet. Häll upp den i pappersklädd långpanna. Strö ut jordnötter (eventuellt hackade) ovanpå. Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme i 20–30 minuter. Skär den i rutor när den har svalnat lite.

Och så var det detta med gräddningstid …

Då och då händer det att någon hör av sig och frågar om gräddningstid för en eller annan kaka i Långpannans lov. Det står nämligen inte utskrivet på alla recept i den boken. Och det beror inte på slarv, utan på det enkla faktum att eftersom ugnar är olika stora är också långpannor olika stora, och det gör att en sats av en kaksmet lägger sig lite olika tjockt i olika långpannor och därför behöver lite olika lång tid för att bli bra rutor. En del av dem som har skickat recept till mig har angett gräddningstid, men man måste alltid kolla själv så att det säkert blir bra. Andra har lämnat det helt upp till den som bakar.

Såhär kan det se ut i min brevlåda:

Hej!
Jag har köpt en bok som heter Långpannans lov och däri fastnat för ett recept på en ”kladdkaka med havregryn”. Tyvärr står det inte i receptet hur länge kakan ska vara i ugnen och då blir man lite osäker. Hade tänkt baka den till vårt ”kyrkkaffe” på nationaldagsfirandet. Vi har en ekumenisk kaffeservering utanför soldathemmet mitt i det stora firandet. Har idag provat receptet och den blev mycket god men får stanna inom familjen då den inte blev ”serveringsmässig”. Kan du ge besked vore jag tacksam.
Med vänlig hälsning
Kerstin, kyrkvärd

***

Hej Kerstin!
 
Receptet som du har fastnat för är min mammas skapelse, och hon ville inte sätta ut någon gräddningstid eftersom hennes ugn inte riktigt har standardmåtten — det har inte min heller — utan hon tycker att man ska känna på ytan med ett finger (dessutom är kakan god både lite kladdigare och lite mer gräddad). Det är fler som har frågat om samma sak, dock, och mitt svar är att 20 minuter fungerade bra när jag testade hemma hos en kollega, men för att vara på den säkra sidan skulle jag kolla regelbundet från och med en kvart.
Lycka till, och jag hoppas att nationaldagsfirandet blir roligt och bra!
Hälsningar,
 
Långpanne-Anna

***

Hej Anna!
Tack för att Du tog Dig tid och svarade. Precis så gjorde jag och kakan har blivit mycket uppskattad (på barnbarnets 6-årskalas för släkten), så den kommer jag att göra fler gånger. ”Kyrkkaffet” på nationaldagen blev mycket lyckat med ett skönt tillskott till ekumeniska rådet. Tack än en gång.
Hälsningar
Kerstin

***

Sisådär — så bra det kan bli! 15–20 minuter för kladdkakan med havregryn, alltså, och fortfarande med reservation för att ugnar är olika stora.

Katarinas apelsinrutor

Katarinas apelsinrutor

Katarinas apelsinrutor

När min kompis Katarina i Ljubljana beskrev sina apelsinrutor tänkte jag att detta måste vara ett typiskt exempel på kulturskillnader. Men sedan blev jag bara tvungen att prova i alla fall, och efter att ha frågat om de mest osannolika sakerna (ska man verkligen lägga apelsin i mixern med skal och allt?) räknade jag om måtten, mixade, vispade och satte in en full långpanna i ugnen.

Både fint och gott blev det – så varsågod och prova!

Det farligaste i proceduren var att jag skvätte smet när jag vispade och liksom blev tvungen att smaka. Gör inte det. Godare smet får man leta efter. Men jag var duktig och skrapade bara lite på slickepotten.

Nästa gång ska jag kanske ta lite vaniljsocker i smeten, som förresten är tjockare än en svensk sockerkakssmet. Eller också ska jag göra glasyr av florsocker och apelsinjuice. Eller blanda lite hackad mörk choklad i smeten. Eller …

en långpanna full
Ugn: 175º, ca 20 minuter

2 apelsiner
200 g smör
6 dl strösocker
6 ägg
8 dl vetemjöl
2 msk bakpulver

Tvätta apelsinerna mycket noga och skär dem i bitar. Peta bort alla kärnor. Lägg bitarna i en mixer och kör dem till ett mer eller mindre slätt mos.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa strösocker och ägg lite pösigt och tillsätt först smöret och sedan apelsinmoset. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner detta. Häll smeten i en pappersklädd långpanna och grädda i 175 graders ugnsvärme i ungefär 20 minuter. Skär kakan i rutor när den har svalnat.