Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Föredrag i Skåre 7 september

Den 7 september inbjuder studieförbundet Bilda till en internationell dag för syföreningsmedlemmar och andra i Skåre nära Karlstad. En av programpunkterna under dagen är Kärlek, nål och tråd — det bästa från syföreningarnas värld. Det ska bli roligt att berätta för värmlänningarna om detta — i boken finns bland annat en Arvika-syförening som har sin stora årliga försäljning, ett slags öppet hus i en hel vecka, i samband med Allhelgonahelgen när många människor går till kyrkogården. Bra koncept eller hur? Och i Älgå har syföreningen fått nytt liv tack vare en idé som kallas ”det stora kafferepet” och som har dragit massor av folk. Välkomna till Skåre, alla som befinner sig någonstans i närheten!

Brasilianska ostbollar

Av Posted on Inga taggar 0

Imorgon åker jag till Brasilien för att volontärjobba, och det blir nog tyst här på bloggen i tre veckor. Baka en stor sats brasilianska ostbollar så länge, och bjud många! Receptet är hämtat ur en av vårens böcker, Saliga soppor.

Brasilianska ostbollar

Brasilianska ostbollar (foto: Magnus Aronson)

I Brasilien gör man de här bollarna av tapiokastärkelse. Här i Sverige går det bra att använda potatismjöl. God glutenfri plockmat för många, och perfekt till soppa! Använder man ett laktosfritt alternativ till den i och för sig väldigt fina och goda matlagningsyoghurten kan inte bara glutenintoleranta utan också laktosintoleranta äta, eftersom laktos enligt vad jag har förstått försvinner ur sådan ost som parmesan. Och ja, det ska vara en halv liter riven ost! Det är det som gör bollarna så underbara!

ca 75 bollar
Ugn: värm ugnen till 200 grader, sänk genast till 175 grader

5 dl potatismjöl
1½ dl matolja
1½ dl vatten
2 tsk salt
2 ägg
2¾ dl matlagningsyoghurt
5 dl riven parmesanost

till utbakning:
olja

Mät upp potatismjölet i en bunke. Koka upp olja, vatten och salt, häll det över potatismjölet och rör ihop. Låt svalna lite och rör sedan ner ägg, yoghurt och ost.
Ta olja på händerna och rulla degen till ungefär 75 små bollar. Ställ ut dem på plåtar, ställ in dem i 200 graders ugnsvärme och sänk genast värmen till 175 grader. Grädda dem gyllengula.

Sebastians vinbärsrutor

Vinbärspojke.

I mina föräldrars församling Slätthög är det vägkyrka i två veckor nu i augusti. Kyrkan är nästan alltid öppen där annars också, men under de här veckorna finns det församlingsbor (och några utsocknes frivilliga) på plats för att visa kyrkan och bjuda på fika, och varje kväll är det en musikandakt.

Jag var hemma ett par dagar för att hjälpa till lite grann, och mina syskonbarn hade varit ute i prästgårdsträdgården och plockat vinbär när jag kom. Det känns nästan lite otacksamt att säga det, men jag har aldrig varit särskilt förtjust i vinbärskräm eller vinbärssylt. Den här vinbärskakan, däremot, är underbar! Jag tänkte att den borde räcka till ganska många vägkyrkobesökare. Tyvärr gräddade vi den inte tillräckligt länge, så vi blev tvungna att uppoffra oss och äta upp de smuliga och lite geggiga rutorna själva … och då visade det sig att min systerson Sebastian gillade dem väldigt mycket.

Förra gången jag bakade dem använde jag tre deciliter havrekli och tre deciliter vetemjöl. Nu blandade jag grahamsmjöl och vetemjöl istället.

Bild av själva rutorna får det bli nästa gång, när de blir lite snyggare.

en långpanna full
Ugn: 175°, ca 30 minuter

200 g smör
6 dl socker
4 ägg
3 dl grahamsmjöl
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
3/4 l röda vinbär
om man vill (och det är verkligen extra gott och snyggt): ca 50 g mandelspån

Smält smöret i en stor gryta och låt det svalna lite. Rör ner socker, ägg, grahamsmjöl, vetemjöl och vaniljsocker och blanda till en slät smet. Häll ut den i en bakplåtspappersklädd långpanna. Fördela bären över kakan och strö eventuellt över mandelspån. Grädda i 175 grader i ungefär en halvtimme. Dra kakan ur långpannan och vänd långpannan upp och ner över kakan så att den får svalna övertäckt. Skär den sedan i rutor.

Ingwer-Ecken (mit viel Haferflocken)

Av Posted on Inga taggar 0

Ingwer-Ecken (autentisch, mit 1 l Haferflocken ...)

Vor einigen Monaten war es ziemlich stressig beim Verlag. Wir sollten 6 von 7 Büchern aus der Reihe ”kleine Kirchenkaffekränzchen-Serie”, die etwas schlampig oft auch ”Backblech-Bücher” genannt werden, einen Neuauflage herausgeben. Das Buch aus dieser Reihe dass sich am besten verkauft hat heißt nämlich Långpannans lov.
Naja, auf jeden Fall muss man jedes Mal wenn man ein Buch neu drückt die Druckortsseite ein bisschen umgestalten und das fordert einen Eingriff des Formgebers. Außerdem hat man – mit etwas Glück – die Chance Dinge im Buch zu verbessern, sollte das notwendig sein.

Gerade in diesem Buch genannt Långpannans lov gab es einen lustigen Fehler. Als wir nämlich die Fotos für das Buch machten gab es eine so gute Stimmung – die Lokalzeitung war zu Besuch, Kinder besuchten uns um Fotomodelle zu sein, viel zu viel Kaffee und Kuchen und viel zu viele Menschen und viel zu viele Eieruhren die viel zu oft läuteten – dass wir vergaßen die Ingwer- Ecken zu fotografieren. Als ich das entdeckte waren der Fotograf und ich an zwei voneinander entfernten Plätzen und ich fragte so freundlich ich konnte ob er nicht doch noch ein Bild machen könnte.

Das Bild das ich bekam war schön – im perfekten Licht gemacht, und auch alles andere stimmte – aber ich konnte den Kuchen nicht wiedererkennen.
– Sind das wirklich die Ingwer-Ecken? fragte ich.
– JA! brummte er.
(Ansonsten ist er eine sehr heitere und gut gelaunte Person.)
Das Bild landete auf der richtigen Seite im Buch, aber bald erkannte ich den Fehler.
– Habt ihr einen Deziliter Haferflocken statt einen Liter verwendet? fragte ich.
Es zeigt sich dass das genau das war was geschehen war. Es war also nicht so verwunderlich dass die Ecken anders als erwartet aussahen.

Aber dieses Mal bei der Neuauflage bad ich um die Erlaubnis das Bild auszutauschen und eines späten Abends schob ich ein Backblech in das Backrohr um am nächsten Vormittag die Bilder machen zu können. (ich bin etwas mutiger geworden was das eigene Fotografieren angeht).
Bitte sehr alle Backblechfreunde: Dieses Bild ist das richtige und auch authentisch!

ein Backblech
Temperatur im Backofen: 175 Grad ca. 20 Minuten

250 g Butter
1 l Haferflocken
5 dl Weizenmehl
1 dl Sirap (aus Schweden — oder vielleicht IKEA?)
5 dl Zucker
2 Eier
1 Essl Ingwer
1 Essl Backpulver

Schmelze die Butter in einem ziemlich großen Topf und vermische sie mit den restlichen Zutaten. Streiche den Teig auf ein mit Backpapier belegtes Backblech. Backe bei 175 Grad ca. 20 Minuten lang.

Übersetzung: Barbara Eder

Ann Heberlein gillar Påtår

Det var förstås fantastiskt roligt att komma tillbaka till Sverige och läsa Ann Heberleins senaste krönika i Kyrkans Tidning. Precis så vill vi ju gärna hoppas att både Påtår och de andra böckerna ska fungera! Ibland har jag undrat varför teologer verkar ha så svårt att erkänna kyrkkaffets betydelse — det är ju så uppenbart en del av vårt uppdrag som kristna syskon att ta hand om varandra och att välkomna alla som kommer i vår väg att vara med också i vår mänskliga gemenskap. Alternativet är liksom inte att tänka på, eller hur? Så det var extra roligt att läsa en krönika som utstrålar ett sådant förtroende för kyrkkaffets läkande krafter. Nästan lika roligt som när Johan Hakelius en gång för ganska länge sedan gjorde en närmast obegriplig men vacker koppling mellan David Beckham och kyrkkaffe i Aftonbladet!