Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Backblechtipps

Av Posted on Inga taggar 0

Fünf Tipps für Backblech-Bäcker:

  1. Backe immer mit Backpapier!
  2. Verwende lieber Backpapier von der Rolle als bogen-weise und messe genau aus wie groß das Papier sein muss. Auf diese Weise brauchst du dich nicht über angebrannte Ränder zu ärgern.
  3. Schneide das Backpapier in den Ecken im 45 Grad Winkel ein. Die Zipfel des Backpapiers können übereinander gelegt werden und der Kuchen bekommt schöne Ecken.
  4. Wenn du ein neues Rezept ausprobierst oder in einem neuen Backofen bäckst, denk daran, dass sowohl die Größe des Backbleches (oder eigentlich des Ofens…) und der Ofen selbst die Backzeit beeinflusst. Achte auf die Länge der Backzeit und schreibe die optimale Backzeit ins Rezept für das nächste Mal.
  5. Unterschätze nicht die Kanten! Diese sind oft besonders gut!

Übersetzung: Barbara Eder

Skolsköterskans limpa

Skolsköterskans limpa (foto: Magnus Aronson)

”Här är ett recept på limpor som är underbart goda!” skrev Åsa Andersson i Hedesunda till mig för ett tag sedan. ”Jag fick det av pappas fru, som i sin tur fått det av skolsköterskan på sin dåvarande arbetsplats. Jag bakar alltid de här limporna till jul, men de passar såklart lika bra året om. Hos oss kallar vi dem för ’hälsolimpor’. De bakas på kall degvätska, och en deciliter sirap räcker – de blir mycket söta med två deciliter som originalreceptet anger. Man kan pensla dem med äggvita före gräddningen. Skär dem i tunna skivor och ät dem med till exempel Bregott, Kvibille cheddarost och skivad tomat på. I jultider är det gott att dricka julmust till.”

Specialtack till min kära kollega Jenny som bakade limporna till fotograferingen när det begav sig!

två limpor
Ugn: 175°, ca 60 minuter
Jäsning: 60 + 30 minuter

50 g jäst
7 dl lättmjölk
1–2 dl sirap
2 msk matolja
½ tsk salt
1 l rågsikt
1½ dl vetekli
1½ dl rågkross
6–7 dl vetemjöl

Smula jästen och rör ut den i lite av mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen tills den släpper från bunkens kant. Låt den jäsa övertäckt till dubbel storlek – det tar ungefär en timme. Gör två runda limpor och låt dem jäsa på plåten i en halvtimme. Grädda dem på nedersta falsen i ugnen, 175 grader varm, i ungefär en timme.

Saffransbitar till många

Saffransbitar till många (foto: Magnus Aronson)

Kanske är det ett brott mot en vacker tradition – men man kan faktiskt äta saffransbröd som inte slingrar sig. Det är gott i skivor också! Till förstaadventskyrkkaffet kanske? Receptet är hämtat ur Påtår.

en långpanna full
Ugn: 225º, ca 20 minuter
Jäsning: 30 + 30 minuter

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 burk kesella
2 påsar saffran
1½ dl socker
½ tsk salt
ca 18 dl vetemjöl

fyllning:
150 g mandelmassa
lite vatten

pensling:
ägg
hackad mandel

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm. Smula jästen i en bunke och häll mjölkblandningen över. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg (den får gärna vara lite lös). Låt den jäsa övertäckt i en halvtimme. Riv under tiden mandelmassan och rör ihop den med vatten så att det blir en ganska fast kräm.
Dela degen på mitten. Tryck ut ena hälften i en pappersklädd långpanna. Bred ut mandelmassan ovanpå och täck med resten av degen. Täck över och låt jäsa i ytterligare en halvtimme.
Pensla med ägg, strö på hackad mandel och grädda i 225 graders ugnsvärme i ungefär 20 minuter.
Skär kakan i bitar när den har svalnat lite.

Mias gesunde Bananenscones

Av Posted on Inga taggar 0

”Hier kommt ein fantastisches Rezept”, schreibt meine liebe Freundin Mia. ”Gut — und außerdem ziemlich gesund! Ich hab es oft in Neu-Seeland gebacken und habe es jetzt wiedergefunden als ich mein fleißig verwendetes Kochbuch mit der eigenen Rezeptesammlung zu Hause in Motala wieder hervor kramte.”

Ich habe kurz gezögert als ich dem Resultat einen Namen geben sollte —  normalerweise ist ja viel mehr Butter oder Margarine in Scones  —  aber etwas richtig Gutes zum Kaffee soll es auf jeden Fall geben. Bitteschön, versucht es selbst!

Backzeit: 10–12 Minuten bei 225 Grad

2 1/2 dl Weizenmehl
5 dl Roggenmehl
1/2 Teelöffel Salz
4 1/2 Teelöffel Backpulver
1 Esslöffel Butter
2–3 Esslöffel Honig
2 Bananen
ca. 2-2 1/2 dl Milch

Vermische die trockenen Zutaten. Schmelze die Butter und vermische sie mit dem Honig. Zerdrücke die Bananen und mische sie bei. Vermische diese Masse nun mit den trockenen Zutatenmischung und füge der Masse soviel Milch bei, dass ein Teig entsteht. Forme kleine Brötchen und backe sie im Rohr. 10-12 Minuten bei 225 Grad.

Übersetzung: Barbara Eder

Auktionstider

I slutet av november och början av december har många församlingar och syföreningar sina basarer och auktioner. Det är ett helt otroligt arbete som görs helt oavlönat över hela landet. Ett par exempel: i lördags fick Solrosorna och deras medhjälpare i S:ta Eugenia församling i Stockholm in 94 000 kronor på sin basar, pengar som kommer att användas i församlingsarbetet, och i småländska Slätthög där det bor 500 personer i en till ytan väldigt stor församling resulterade auktionen i 28 000 kronor som kommer att delas upp mellan syföreningens favoritändamål (en inte helt okvalificerad gissning är att Abrigo Rainha Silvia i Rio de Janeiro kommer att få en del).

Kyrkkaffebloggen gratulerar, hurrar, bjuder på ett succérecept ur Kärlek, nål och tråd och tar gärna emot auktionsrapporter från andra håll!

***

Stenkullakakor (foto: Magnus Aronson)

Stenkullakakor
Stenkullakakorna bakas i småländska Tolg. Elsa Hoffberg är en av experterna. Det finns säkert lika många recept som personer som bakar dem …
Jag har halverat det recept jag fick. Bittermandeln kan man utesluta.
Det finns ett särskilt mått till kakorna, en blomma med hål i mitten, men det går bra att använda ett vanligt pepparkaksmått och göra hål i mitten med en fingerborg.
Susanne, Växjö

ca 55 kakor
Ugn: 175º, 10–15 minuter

500 g smör
250 g socker
1 äggula
750 g vetemjöl
50 g mandel
3 bittermandlar

1–2 äggvitor
malen mandel

Skålla, skala och mal mandeln. Hacka samman degen. Låt den vila kallt en stund. Kavla ut degen till tre millimeters tjocklek. Ta ut kakorna med måttet och lägg på plåt. Vispa äggvitan till hårt skum. Lägg en klick äggvita över hålet i mitten av kakorna, ungefär en tesked. Strö lite mandel över äggvitan. Grädda kakorna mitt i ugnen, 175 grader varm, i 10–15 minuter.