Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Katarinas apelsinrutor

Katarinas apelsinrutor

Katarinas apelsinrutor

När min kompis Katarina i Ljubljana beskrev sina apelsinrutor tänkte jag att detta måste vara ett typiskt exempel på kulturskillnader. Men sedan blev jag bara tvungen att prova i alla fall, och efter att ha frågat om de mest osannolika sakerna (ska man verkligen lägga apelsin i mixern med skal och allt?) räknade jag om måtten, mixade, vispade och satte in en full långpanna i ugnen.

Både fint och gott blev det – så varsågod och prova!

Det farligaste i proceduren var att jag skvätte smet när jag vispade och liksom blev tvungen att smaka. Gör inte det. Godare smet får man leta efter. Men jag var duktig och skrapade bara lite på slickepotten.

Nästa gång ska jag kanske ta lite vaniljsocker i smeten, som förresten är tjockare än en svensk sockerkakssmet. Eller också ska jag göra glasyr av florsocker och apelsinjuice. Eller blanda lite hackad mörk choklad i smeten. Eller …

en långpanna full
Ugn: 175º, ca 20 minuter

2 apelsiner
200 g smör
6 dl strösocker
6 ägg
8 dl vetemjöl
2 msk bakpulver

Tvätta apelsinerna mycket noga och skär dem i bitar. Peta bort alla kärnor. Lägg bitarna i en mixer och kör dem till ett mer eller mindre slätt mos.
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa strösocker och ägg lite pösigt och tillsätt först smöret och sedan apelsinmoset. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner detta. Häll smeten i en pappersklädd långpanna och grädda i 175 graders ugnsvärme i ungefär 20 minuter. Skär kakan i rutor när den har svalnat.

Bra present

Förra söndagen hörde jag en rolig sak: att nyligen när islamologen Jan Hjärpe hade föreläst för sjukhuspersonal på fortbildning fick han Kyrkkaffe som tack. Tidigare har jag hört att den har blivit bröllopspresent och konfirmationspresent och studentpresent och tackpresent till kaffefixarna och 90-årspresent, men detta var något nytt!

Ingefärsrutor utan gluten

Favoritkaka i glutenlös version — tack vare havregrynen är den inte lika känslig som sockerkaksaktiga rutor, och det går bra att bjuda alla kyrkkaffegäster på samma kaka. Finns det folk som är känsliga för mjölk, så byt smöret mot mjölkfritt margarin.

Det kan låta mycket med en hel liter havregryn och en hel matsked ingefära, men det är liksom det som är poängen med receptet! En sak som jag inte har testat men som skulle kunna fungera är att ersätta havregrynen med boveteflingor som ju inte heller innehåller gluten.

en långpanna full
Ugn: 175 grader

250 g smör
1 l havregryn, ”rent havre”
5 dl glutenfri mjölmix (grov)
1 dl ljus sirap
5 dl socker
2 ägg
1 msk bakpulver
1 msk ingefära

Smält smöret i en stor gryta och rör ner övriga ingredienser. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i 175 grader tills kakan blir ljusbrun. Den stelnar när den svalnar! Skär i rutor.

Knallgula äppelrutor

Knallgula äppelrutor

Knallgula äppelrutor (foto: Magnus Aronson)

Någon sa att man borde kunna göra rutor av receptet till en helt oslagbar äppelkaka med saffran i smeten. Sådana tips tas alltid på största allvar av kyrkkafferedaktionen, och när Sofia bar ut fatet i solen var det som om allting hade blivit alldeles perfekt. Vem har sagt att man bara kan använda saffran vid jul? Under äppelsäsong borde man köpa på sig ett helt litet kartotek. (Själv brukar jag alltid komma hem från affären utan eftersom jag blir så väldigt upptagen av annat när jag har lagt upp alla saker på bandet och fått fram kundkort och betalkort och allting. Men jag går tillbaka, och det är det värt.)

en långpanna full
Ugn: 225°, 15–20 minuter

6 dl vetemjöl
3 dl socker
4 tsk bakpulver
150 g smör
2 kuvert saffran
1 sockerbit
3 dl mjölk
3 ägg
4 äpplen

garnering:
mandelspån
pärlsocker

Blanda mjöl, socker och bakpulver i en degbunke eller i matberedarens skål. Skär smöret i kuber och nyp ihop det med mjölblandningen eller kör matberedaren tills det är finfördelat. Stöt saffran och sockerbit i mortel. Rör ut det i mjölken och tillsätt tillsammans med äggen. Rör ihop till en jämn smet.
Bred ut smeten i pappersklädd långpanna. Stick ner äppelklyftor i fint mönster eller i rader. Strö mandelspån och pärlsocker över. Grädda kakan i 225 graders ugnsvärme – den behöver inte bli helt torr.