Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Juloxar från Torshälla

Av Posted on Inga taggar 0

Juloxar

Här är ett julbrödsrecept med den för frallor lite ovanliga ingrediensen katrinplommon. Det kommer från Gudrun Björntorp i Torshälla. Hon berättar att frallorna är goda med bara smör. Honungen i degen kan ersättas med sirap om det är vad man har hemma (eller om man har en vegan bland julgästerna — då ska det förstås också vara havremjölk istället för mjölk och mjölkfritt margarin istället för smör i degen).

antal beroende på storlek
Skållning + jäsning: över natten + 1 timme + 30–35 minuter
Ugn: 225º, 10–12 minuter

dag 1:
3 dl katrinplommon
3½ dl vetekli
3 dl vatten

dag 2:
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
ca 12 dl vetemjöl

Hacka katrinplommonen och lägg dem tillsammans med vetekliet i en bunke. Koka upp vattnet och häll det över. Låt stå över natten.

Ta fram smöret i god tid så att det blir mjukt. Värm mjölken till fingervärme. Smula jästen. Blanda allt med gårdagens skållning men spara två deciliter mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa under duk i ungefär en timme.

Mjöla bakbordet lätt och häll ut degen. Rulla ut degen till längder och skär dem till lagom stora frallor. Forma dem till avlånga bullar och platta till dem. Snitta upp dem i kortändarna med vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i 30–35 minuter.

Grädda dem i 225 graders ugnsvärme i 10–12 minuter och låt dem svalna under bakduk.

Julklapp till fler

Av Posted on Inga taggar 0

Dagcentret i St. Saviour's i Riga (foto: St. Saviour's)

I helgen som gick var jag i Riga för att sjunga luciasånger med en svensk kör — och för att träffa en god vän. Vi var lediga på söndagsförmiddagen, så jag följde med till ”hennes” kyrka, den anglikanska St. Saviour’s Church som ligger mitt i stan nära floden Daugava.

Säkerligen har alla i Sverige sett reklam för ”immateriella julklappar” från flera stora hjälporganisationer, och det kommer att ges bort grisar och getter till olika länder i tredje världen i massor i år. Det är bra! Men alla goda initiativ har inte möjlighet att göra de där jättestora kampanjerna, och visst kan det vara roligt att på egen hand hitta något att stödja?

Lettland är ett av våra närmaste grannländer. Behoven där är större än någon svensk riktigt kan greppa. Församlingen St. Saviour’s har flera hjälpverksamheter, och en av dem ett dagcenter för pensionärer i Riga. Med sina allt annat än marknadsanpassade pensioner är många av dem extra utsatta, särskilt nu efter finanskrisen, och här får de två gånger i veckan varm mat, tillgång till ett riktigt badrum och en plats att sitta och prata en stund. Utflykter och en datorintroduktionskurs har också stått på programmet. Mer information och ett SEB-kontonummer för gåvor finns på församlingens hemsida.

P.S. Jo, man kan dricka kyrkkaffe i Riga! Längst ner i St. Saviour’s dukar en av gudstjänstmedhjälparna ett bord med många kaffemuggar efter gudstjänsten. Rekommenderas! D.S.

Stjärnvinnare

Av Posted on Inga taggar 0

Betlehemsstjärnor (foto: Daniel Bäckrud)

För att allt skulle gå rätt till bad jag Libris datordoktor David att utse vinnarna i Betlehemsstjärnorna-tävlingen. Han meddelar att det är svar nummer ett och nummer nio, alltså Jennifer och Karin, som har vunnit. Grattis till er — skicka era adresser genast, så ska nog paketet hinna fram före julafton! Lubna hälsar så mycket och är väldigt glad att så många tycker om hennes stjärnor.

(Marta, som skrev ett svar på Facebook: du hade lott nummer elva.)

Julkrubba från Dar Annadwa i Betlehem.Om man gillar olivträhantverk och vill stötta de kristna konsthantverkarna i Betlehem kan Dar Annadwas webshop vara ett bra ställe att handla från. En bit ner i listan som länken leder till finns också några olika julkrubbor att välja bland. Dar Annadwas medarbetare är vana vid att fixa frakt till utlandet.

Nu hoppas vi att stjärnorna får lysa och lysa och lysa!

Morotssoppa från Vintrosa

Av Posted on Inga taggar 0

Foto: Magnus Aronson

Ytterligare ett tips för adventsfastemenyn blir det idag på Luciadagen — en soppa från Gunvor i Vintrosa. ”Detta är en soppa som med fördel kan serveras till många personer”, skriver hon. ”Morötterna och löken kan fräsas dagen före. Vill man ha en mildare variant kan man använda naturell crème fraîche.” Och om det inte är fasta: ”Servera gärna soppan som förrätt vid någon festmåltid med vitlöksbröd till.”

för 4 personer
 
4 normalstora morötter
1½ gul lök
2 msk paprikapulver
2 msk oregano
4 dl vatten
1½ grönsaksbuljongtärning
1 burk crème fraîche med paprika och chili
2 dl mjölk
4 färska tomater
1 vitlöksklyfta
 
Skala morötterna och riv dem grovt. Hacka löken. Fräs morötter, lök, paprikapulver och oregano (stöt den lite först) utan att det tar färg. Häll i vatten, grönsaksbuljongtärningar, crème fraîche och mjölk och låt puttra i ungefär tio minuter.
Hacka tomaterna och pressa vitlöksklyftan. Rör ner detta och låt soppan puttra i ytterligare tio minuter.

Paj à la Lucia

Av Posted on Inga taggar 0

Luciapajsingrediens (foto: Magnus Aronson)

”Här är ett recept på en paj som passar särskilt bra till advent eller Lucia, men den kan naturligtvis ätas året om”, skrev Kjersti till mig när hon skickade det här receptet. ”Servera pajen lite ljummen med lättvispad grädde till.”

Kjersti är hemma-recept-kompositör och har bidragit med flera egna recept i Kyrkkaffe-böckerna. För något år sedan var hon också i final i Kladdkake-SM! Numera driver hon bloggen Kjerstis mat och prat, där fler och fler av hennes kompostitioner dyker upp.

***

Uppdatering: på Kjerstis blogg finns nu också en gluten- och mjölkfri variant av Luciapajen!

***

en paj
Vila: i kylskåp ett par timmar eller över natten
Ugn: 200º, ca 15 + 30 minuter

3 dl vetemjöl
½ dl brunt farinsocker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
½ tsk mald kryddnejlika
150 g smör
2 msk grädde

fyllning:
4 medelstora äpplen av en fast, aromatisk sort
1–2 bitar syltad ingefära
100 g mandelmassa
2 ägg
2 dl grädde

Hacka ihop pajdegen för hand eller i matberedare och tryck ut den i en låg, vid pajform, 25–26 centimeter i diameter. Ställ in formen i kylskåp ett par timmar eller över natten.

Nagga sedan botten, sätt en folieremsa runt kanten och förgrädda pajskalet i 200 graders ugnsvärme i tio minuter. Ta bort folieremsan och förgrädda i ytterligare fem minuter.

Skala äpplena, kärna ur dem och skär dem i klyftor. Lägg dem som taktegel i det förgräddade pajskalet.
Hacka ingefäran fint och fördela hacket över äpplena.

Riv mandelmassan. Vispa ihop ägg, grädde och mandelmassa och slå denna smet över äpplena.

Fortsätt gräddningen i 200 graders ugnsvärme i ungefär en halvtimme tills pajen fått fin färg.