Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Paj à la Lucia

Av Posted on Inga taggar 0

Luciapajsingrediens (foto: Magnus Aronson)

”Här är ett recept på en paj som passar särskilt bra till advent eller Lucia, men den kan naturligtvis ätas året om”, skrev Kjersti till mig när hon skickade det här receptet. ”Servera pajen lite ljummen med lättvispad grädde till.”

Kjersti är hemma-recept-kompositör och har bidragit med flera egna recept i Kyrkkaffe-böckerna. För något år sedan var hon också i final i Kladdkake-SM! Numera driver hon bloggen Kjerstis mat och prat, där fler och fler av hennes kompostitioner dyker upp.

***

Uppdatering: på Kjerstis blogg finns nu också en gluten- och mjölkfri variant av Luciapajen!

***

en paj
Vila: i kylskåp ett par timmar eller över natten
Ugn: 200º, ca 15 + 30 minuter

3 dl vetemjöl
½ dl brunt farinsocker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
½ tsk mald kryddnejlika
150 g smör
2 msk grädde

fyllning:
4 medelstora äpplen av en fast, aromatisk sort
1–2 bitar syltad ingefära
100 g mandelmassa
2 ägg
2 dl grädde

Hacka ihop pajdegen för hand eller i matberedare och tryck ut den i en låg, vid pajform, 25–26 centimeter i diameter. Ställ in formen i kylskåp ett par timmar eller över natten.

Nagga sedan botten, sätt en folieremsa runt kanten och förgrädda pajskalet i 200 graders ugnsvärme i tio minuter. Ta bort folieremsan och förgrädda i ytterligare fem minuter.

Skala äpplena, kärna ur dem och skär dem i klyftor. Lägg dem som taktegel i det förgräddade pajskalet.
Hacka ingefäran fint och fördela hacket över äpplena.

Riv mandelmassan. Vispa ihop ägg, grädde och mandelmassa och slå denna smet över äpplena.

Fortsätt gräddningen i 200 graders ugnsvärme i ungefär en halvtimme tills pajen fått fin färg.

Adventsfasta II

Av Posted on Inga taggar 0

Adventsfastan pågår fortfarande, även om det är svårt att tro det när man tittar sig omkring i affären eller bland tidningarnas julbordsannonser.

Den här soppan är kanske inte helt fasteaktig, i själva verket känns den ganska lyxig att äta, men den är mycket enkel att göra, och visst passar det med saffran såhär års? Min praktikant Lina som hjälpte till när vi fotograferade till Saliga soppor utnämnde den till godast av alla.

***

Lysande gula fisksoppan (foto: Magnus Aronson)

Lysande gula fisksoppan

Den här soppan bygger på fiskfond på flaska och smaksatt crème fraîche. Fiskbuljongtärning, vanlig crème fraîche, tomatpuré och ett kuvert saffran kan också fungera om det är det man har hemma. Det går bra att göra soppan på olika sorters fiskfilé som man kan ha i frysen, till exempel hoki eller sej. Den varma gula färgen gör hur som helst alla middagsgäster glada!

för 4 personer
servera med bröd, smör och ost

1 gul lök
2 morötter
4 potatisar
2 msk olivolja
ca ½ dl koncentrerad fiskfond
1 l vatten
2 dl creme fraiche med saffran och tomat
salt
peppar
250 g körsbärstomater
500 g fiskfilé

Skala och hacka löken. Skala och skiva (tunt) eller riv (grovt) morötter och potatis. Ta fram soppgrytan och fräs lök, morot och potatis i olivolja i ett par minuter. Tillsätt fiskfond och vatten och sjud under lock i ungefär tio minuter. Vispa i creme fraiche, koka ihop och smaka av med salt och peppar. Dela tomaterna, skär fiskfilén i kuber och lägg i. Sjud försiktigt i 5–6 minuter.

En mobil syjunta

”Det finns bara två svenska sammansättningar där ordet junta används. Den ena är syjunta, och den andra är militärjunta. Det säger väl en del?”

Så sa en av de syföreningsenusiaster som jag intervjuade när jag höll på med Kärlek, nål och tråd. Hon var just syföreningsentusiast — för att en förening är en öppen och demokratisk anordning. Juntan, förklarade hon, är sluten. Farligt.

Det stämmer nog, men jag hade kontakt med en rad syjuntor också, och just de verkade vara väldigt öppna för andra människor och ta sitt ansvar för samhället på största allvar. Rödsö Missionsjunta i Finland, till exempel, och en grupp damer i Laxå.

När jag var i Nora i förra veckan fick jag en lapp om att Trådar — en mobil syjunta skulle komma dit. Det är ett allt annat än slutet projekt — Vi unga, Malmö högskola, Bygdegårdarnas riksförening, Studieförbundet Vuxenskolan och Riksutställningar är arrangörerna. I Nora har det varit ”workshop” nu i helgen, och så blir det utställning på Nora bibliotek lördagen den 11 klockan 13–17.

Och när vi ändå är inne på Nora: idag, onsdagen den 8 december, är det dags för terminens fjärde och sista stickcafé på biblioteket. Mellan fem och åtta. Jultema utlovas.

Stjärnor från Betlehem — utlottning

Av Posted on Inga taggar 0

Det har blivit dags för Kyrkkaffebloggens första tävling! Eller egentligen bara utlottning — för det enda du behöver göra för att delta är att skriva en kommentar (”jag vill vara med i tävlingen” räcker fint, men vill du vara lite kreativ så skriv en rad ur en julsång med ordet ”stjärna” eller ”Betlehem” i) här nedan i kommentarfältet.

Stjärnor från Betlehem (foto: Daniel Bäckrud)

Det är stjärnor från Betlehem, ljusstakar i olivträ, som vi lottar ut. Två set med fyra finns. I jul kan de pryda ett kyrkkaffebord, ett matbord eller ett julkrubbebord, och nästa år kan de bli adventsljusstake om man vill!

Såhär är berättelsen om dem:

I Beit-Jala nära Betlehem bor Lubna. Hon gifte sig som femtonåring (inte så ovanligt bland palestinier) och fick tre barn, men blev snabbt också familjeförsörjare eftersom hennes man blev svårt sjuk. Sedan dess har hon städat och lagat fantastisk mat åt många svenskar på Svenska teologiska institutet och Bildas studiecenter i Jerusalem. Det är inte helt enkelt nuförtiden, eftersom hennes tillstånd att passera muren måste förnyas hela tiden och ibland dras in utan förklaring. Så Lubna har lärt sig att arbeta i olivträ också. Hon har gjort skålar, julkrubbor (vem vill inte ha en lokalproducerad julkrubba i naturmaterial?) och ljusstakar i olika modeller, inklusive de här stjärnljusstakarna. En hälsning från Betlehem i jultid alltså!

Tävlingen är öppen till söndag kväll den 12 december. Sedan hör vi av oss till två vinnare för att be om deras adresser och postar fyra stjärnor var till dem!