Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Missionsauktion — och Nödvändiga nötkakan

Auktionslängd från Lyåsa

Min mamma och hennes syföreningskamrater håller som bäst på med att förbereda sin årliga auktion, och många andra syföreningar och internationella grupper på olika håll i Sverige är också upptagna med det. Någon frågade: men vad är det egentligen som har bäst chans att dra in pengar på en sådan auktion? Här är en liten lista och ett recept. Och så en bild av en nästan hundra år gammal auktionslängd från småländska Lyåsa — visst är den fin?

Saker som oftast går bra att sälja
1. hembakat matbröd
2. handstöpta ljus
3. hembakade kakor
4. tygkassar sydda av gardinstuvar
5. gjutna ljus
6. hemvävda kökshanddukar

Saker som också brukar gå bra att sälja
1. stickade sockor
2. stickade vantar
3. grytlappar
4. vetevärmekuddar
5. hemvävda brödkorgsdukar
6. smörknivar i eneträ

Nödvändiga nötkakan
Solveig Björnberg i Lindhult brukar baka två mjuka nötkakor till missionsauktionen varje år. ”Den här kakan har många i vår socken fått smaka. Den blir stor, och den går bra att frysa”, skriver hon.
Ett år blev kakan lite bränd, och det var bråttom, så då fick hon lämna nötkakepresentkort till auktionen i stället (hennes söner tog sig glatt an den brända kakan). Ett annat år tänkte hon hoppa över, men när hon kom till auktionen frågade en av soprankollegorna i kyrkokören var nötkakorna var. ”Jag brukar alltid ropa in en som vi äter efter julottan. Du kan inte bara låta bli att baka!” sa hon. Så Solveig fortsätter att baka samma kaka varje år.

en stor kaka
Ugn: 175°, ca 50 minuter

200 g hasselnötter
4 stora ägg
3½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver

Mal nötterna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, malda nötter och bakpulver och rör ner denna blandning i äggsmeten. Häll i en smord och bröad form (gärna en med löstagbar kant) och grädda i 175 graders ugnsvärme i ungefär 50 minuter.

Torsdagsträffen

Av Posted on Inga taggar 0

Torsdagsträffen (foto: Magnus Aronson)

Det var mycket som skulle hända förra veckan, och jag glömde helt bort att skriva en liten förhandsgrej om Kärlek, nål och tråd-föredraget som jag skulle hålla på Torsdagsträffen i Olaus Petri i Örebro. Men jag kom ihåg att gå dit — och det var lika underbart som vanligt! Torsdagsträffens deltagare ställde upp som fotomodeller när vi gjorde Påtår för några år sedan, de har hört mig berätta om Kyrkkaffe och om Brödglädje och om Lina Sandell och jag vet inte allt, och nu tittade vi på bilderna av allas vår superhjältinna Emelie (alias Mormor på Herrestad), klämde på Anitas tossor och Majlys tomtebjörn och Soilis tågsockor och Ainas Porjusvantar tillsammans och blev lite höga på alla fina initiativ som tas av människor runtom i Sverige. Barbara tyckte att det verkade snålt att sticka Yemenvästen till spädbarn — ärmar ska de väl ha? Det visade sig att hon använder Röda Korset-koftan-mönstret som är med i Kärlek, nål och tråd och som också kommer med i Värma en liten i vår. Anna-Lena och hennes medhjälpare hade bakat bullar och bakelsemuffins efter kyrkkafferecept. Det enda som saknades var en kamera att föreviga allt med … Men jag återvinner en av Magnus bilder och tackar Olaus Petri-folket så väldigt mycket, särskilt Eva som arrangerade alltihop!

Sesamrutor

Foto: Magnus Aronson

”Detta bröd är ganska snabbakat eftersom det bara jäses en gång”, skrev Mette Fjällbrant i Göteborg när hon skickade sitt favoritrecept till mig. ”Det kan till exempel användas som kuvertbröd i stället för runda bullar som ska trillas för hand –  även detta ger en tidsvinst. Vill man ha ett något grövre bröd kan man byta ut en del av vetemjölet mot rågsikt eller grahamsmjöl. Likaså kan man variera smaken genom att använda solrosfrön i stället för sesamfrön.

Moderna spisar har extra stora långpannor, och om man har en sådan kan man öka mängden vatten och mjöl.

Man kan använda skalade eller oskalade sesamfrön. De oskalade ger en starkare smak och är nyttigare eftersom skalet innehåller mycket kalcium.”

24 eller fler rutor
Jäsning: 40 minuter
Ugn: 250 º, ca 12 minuter

5 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
1 dl kravmärkt rapsolja
1–1½ dl kravmärkta sesamfrön
ca 13 dl kravmärkt vetemjöl

pensling:
mjölk
sesamfrön

Värm vattnet till fingertemperatur, rör ut jästen i det och tillsätt övriga ingredienser, mjölet lite i taget. Degen ska vara relativt lös och inte arbetas för länge. Det mesta av sesamfröna blandas i degen, men om man använder matberedare bör man ta i nästan allt mjölet först så att inte sesamfröna slås sönder.

Platta ut degen med mjölade händer i mycket välsmord långpanna och dela den i 24 eller fler rutor med mjölad degskrapa. Täck långpannan med en bakduk och låt brödet jäsa i ungefär 40 minuter. Pensla det med mjölk och strö över sesamfrön. Grädda det i 250 graders värme på ugnens nedersta fals i ungefär 12 minuter och för över hela kakan på ett galler. Dela brödet när det svalnat och frys det som inte används genast.

Näpp II

Det blev ingen Årets länsförfattare-utmärkelse heller. Den gick till Eva B Magnusson, som har gett ut flera diktsamlingar och som bor i Lindesberg. Grattis, Eva!

(Eva B Magnusson är alltså inte identisk med Örebro-poeten och Libris-poeten Eva Magnusson. Men den senares dikter har jag läst, och jag rekommenderar dem med glädje! Klockan två på torsdag kan man höra henne själv läsa några av dem i ett musik- och lyrikprogram i Olaus Petris församlingshem i Örebro.)

Folk som gillar att värma varandra

Värma varandra släpptes på Bok & Bibliotek i Göteborg och låg där på vårt hörnbord och lyste orange.

Nu börjar recensionerna komma. I SKTF-tidningen, till exempel.

I Smålands-Tidningen skrev Marie Ermeland såhär: ”Nya lilla boken Värma varandra slår an samma varma ton [som Kyrkkaffe-böckerna] och lyfter liksom i föregångarna fram några av alla oegennyttiga ideella krafter, merparten kvinnor, i reportageform. Samtidigt som de här delar med sig av sina bästa stick- och virkbeskrivningar.”

Sändaren skriver: ”I den lilla och behändiga Värma varandra är det virkning och stickning som gäller. Fina bilder och mönster blandas med korta intervjuer och reportage. Och förstås ett recept på slutet också, när man stickat kan det ju vara gott med kladdkaka.”

I nya numret av tidningen Junia finns det tre sidor med bilder, beskrivningar och prat ur boken.

Och fram till söndag kväll pågår en utlottning av två ex av boken på Stickhjälpens blogg. Tidigare har också Restgarnsblues och Hjälpstickan lottat ut.