Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Steg-för-steg-bilder

Krokad filt ur Värma varandra (modell: Ines, foto: Magnus Aronson)

I Värma varandra finns det en beskrivning på en smart och vacker babyfilt. Man gör den i en krokningsteknik som kallas simple Tunisian entrelac och som bara kräver en vanlig virknål, ingen specialnål. Nu har designern och mönsterkonstruktören Maria, som arbetar med Stickhjälpen, dessutom gjort en beskrivning med steg-för-steg-bilder som ska göra det ännu lättare att förstå sig på krokningsidén.  Beskrivningen är gratis och går att hämta här!

Pernillas fantastische Cheesecake

Av Posted on Inga taggar 0

Wenn Leute auf Facebook schreiben, sie hätten etwas märchenhaft Gutes gegessen, bitte ich sie immer um das Rezept. Auf diese Weise bekam ich dieses Cheesecake-Rezept vom meiner alten Klassenkameraden Pernilla, die im Östersund wohnt. Im Rezept steht, dass man die Geschmacksverbesserung mit Lemone weglassen kann, falls man möchte, aber laut Pernilla ist es genau das, was das gewisse Extra ausmacht.

Über eine Sache wundere ich mich. Obwohl ich sogar bei The Cheesecake Factory in der USA Cheesecake gegessen habe, wo ein Stück wie eine ganze Mahlzeit ist. Gibt es irgendwo verschiedene Namen für gebackene und ungebackene (rohe) Cheesecake? Welche Sorte ist ”dir Richtige”? Und welche Sorte ist eigentliche die Allerbeste?

Backzeit: 150 Grad, ca. 15 Minuten lang + 175 Grad 20 Minuten lang

Boden:
16 Digestivkekse
1 dl Zucker
125 g Butter

Füllung:
400 g Philadelphiastreichkäse
1 dl Zucker
2 Eier
2 Teelöffel Vanillezucker
ev 2 Esslöffel Lemonensaft + die geriebene Schale

Zerdrücke die Kekse (oder mahle sie mit dem Mixer). Schmelze Butter und Zucker in einem Topf und mische sie mit den Keksbröseln. Drücke die Keksmischung in eine Form mit abnehmbarem Boden mit einem Durchmesser von 23- 25 cm. Backe eine viertel Stunde lang bei 150 Grad.

Mixe die Füllung. Streiche sie auf den Keksboden und backe sie 20 Minuten bei 175 Grad.

Serviere sie mit Beeren oder Beeren-sauce.

Äta upp julen

Av Posted on Inga taggar 0

Foto: Magnus Aronson

Om ett julbord ska vara ett riktigt julbord så ska det fyllas med mer mat än man klarar att äta upp. Visst är det så?

Det, och nyårsmiddagen som ju också brukar kännetecknas av ett visst överdåd, borde innebära att kökskreativiteten slår nya rekord den här veckan. Råvarorna är ju fantastiska och många. Glöm inte att skriva ner de bästa idéerna och skicka dem till forresten@libris.se!

Ylva som skriver bloggen Yrsomi tittar in i sitt eget kylskåp och delar med sig av några bra tips för den som behöver lite hjälp att komma igång.

Min mamma bakar ibland stora platta tallriksbröd som man kan använda som palett för olika goda saker i små högar — såhär i början av januari julosten, en eller ett par sillinläggningar, ett par skinkbitar, skivad potatis och en klick rödbetssallad, till exempel. Till och med Janssons frestelse blir ett gott smörgåspålägg i det här sammanhanget! Resultatet påminner en aning om smörgåstårta, men alla kan komponera sin egen, och det gör inget om det bara är pyttelite kvar av någon ingrediens.

Kyrkkaffebloggen önskar god jul

Av Posted on Inga taggar 0

En församling på Nya Zeeland har gjort en helt ny sorts julspel. Barn i olika åldrar har fått berätta julevangeliet, och deras berättelser har klippts ihop med musik och redigerats ihop med en film där samma berättelse spelas upp nästan som en pantomim, fast inte på en scen i kyrkan utan på en massa olika platser. Resultatet är något av det juligaste man kan tänka sig. Och på slutet är det fest — kanske världens första kyrkkaffe?

The Christmas Story

God jul, alla Kyrkkaffebloggens läsare, och tack för i år — efter nyår ses vi igen med nya recept, berättelser, tips och fredagsförebilder! Glöm inte att anteckna de bästa restmatsidéerna så länge!

Fredagsförebild II: Bullkyrkan i Örebro

Vår andra fredagsförebild, torsdagen före julafton, får bli Bullkyrkan i Örebro, en grupp som arbetar med Örebro Kristna Samarbetsråd som paraply. ”När en bulle landar i verkligheten blir det evangelium” är dess devis. Den här texten var från början tänkt för Påtår, men nu hamnade den till slut här istället, och det passar ju alldeles utmärkt.

Många hejarop också till alla er som arbetar med öppet-hus-julfirande i olika församlingshem runtom i landet. Ni är fantastiska — hoppas att ni får en fin julafton!

***

Foto: Magnus Aronson

När en bulle landar i verkligheten blir det evangelium.

Det är valspråket för Bullkyrkan i Örebro, som delar ut bullar och serverar kaffe mitt i stadens centrum varje fredagskväll under den varma årstiden (och vid några tillfällen under resten av året också).

Vi är en grupp kristna som kommer från olika sammanhang och som samlas kring en fikavagn och kring vår gemensamma tro på Kristus.

Hur det fungerar? Jo, rent formellt arbetar vi som en del av Örebro Kristna Samarbetsråd. I S:t Nicolai prästgård, som ligger precis vid Stortorget, parkerar vi vår kaffevagn under veckorna, och där lånar vi kaffebryggare. Någon av oss hämtar nyckel hos husmor på torsdagen eller fredagen. Sedan samlas vi där vid halv elva på fredagskvällen för att be tillsammans och göra vagnen i ordning med nybakade eller upptinade bullar, muggar, kaffe, te, saft och en förbandslåda. Vi hänger en skylt med texten ”Kyrkorna på stan” på vagnen och går ut.

Vi möter mycket folk när vi är ute. Alla som vill får en bulle och en mugg med kaffe, te eller saft.

För oss är det viktigt att tala om att vi representerar kyrkorna i stan, inte enskilda kyrkor. Det vi gör handlar inte främst om evangelisation, men de människor vi möter vill ofta prata om livsfrågor, och då gör vi det förstås.

Klockan 01.30 vill polisen att ungdomarna som är ute ska dra sig hemåt, och då avslutar också vi. Alla i gruppen stannar tills vi slutar. Om vi orkar gör vi en kort utvärdering av kvällen innan vi diskar, ber tillsammans och går hem.

Bön är betydelsefull. Vi säger till alla som är med att de gärna får fråga några av sina kompisar och sin församling om de kan be för Bullkyrkan och för var och en av oss som är med på fredagskvällen.

Ett annat sätt för oss att få fler i våra församlingar att bli delaktiga är att be dem att baka bullar åt oss. Det kanske inte är alla som kan vara ute på stan på natten, men det är många som kan baka! Vi har plats i en frys i prästgården för bullar som bakas i förväg och nybakade bullar som inte går åt under kvällen (det händer, men inte så ofta …) och som kan frysas till ett senare tillfälle.

Vårt uppdrag är att ge vidare det vi har fått av Kristus. Genom en synnerligen välsmakande kanelsnäcka, en medmänniskas lyssnande öra och en stärkande kopp Rättvisemärkt kaffe vill vi älska människor så som Kristus först älskat oss.

Vi berättar gärna om vår tro på Kristus – om någon frågar.

I en tid där alla försöker sälja sina budskap och produkter försöker vi undvika försäljarknep. I stället tror vi på mötet mellan medmänniskor, och framför allt tror vi på Kristus som i sin nåd bor i våra hjärtan genom sin Heliga Ande.

Bullkyrkan i Örebro genom Isak Lindén, Ida Eriksson, Emmanuel Ingelsten & Marie Westling (texten skrevs 2008)