Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Inspiration

Det kommer så underbara meddelanden med tips på goda saker att göra av det som har blivit över i kylskåpet, rätter med inspiration från Marocko (tack Ulrika!) och Storvreta (tack Gunlög!) och Kina (tack Tove!) och Östanbäcks kloster (tack Ingrid!) och många andra ställen. Flera har skrivit att de sprider uppropet för fullt bland sina vänner. Det tackar vi särskilt för! Och många hejarop kommer det också. Det är underbart att veta att det inte bara är vi på Libris som tycker att ämnet är viktigt och att det är mycket roligare att göra en glad inspirationsbok än att slita sitt hår över matslöseriet i världen.

Under tiden som uppropet flyger runt försöker jag pussla ihop de två nya småsyskonen till Värma varandra: Värma en liten — stickat och virkat för all världens bebisar och Restvärme — stickat och virkat av det som blev över. Det råder inte precis brist på inspiration där heller. Två böcker som har dykt upp i mitt liv och som jag gärna rekommenderar är de här:

Gerald Allt: Knitting to share

Gerald Allt har en garnaffär i London och samlar mycket folk omkring sig. I Knitting to share (som har getts ut i både Storbritannien och USA) har han och en rad vänner samlat beskrivningar på saker att sticka till folk som behöver: en snygg scarf till den som går på cellgiftsbehandling, en liten kofta och mössa till den bebis som föds för tidigt, ett par halvvantar till den som säljer tidning på gatan … Det är kärlek och omsorg både inom familjen och i en mycket större värld, och boken börjar med en presentation av projektet Knit a river och har på de sista sidorna en lång lista med organisationer som samlar in stickade kläder och filtar och förmedlar dem vidare.

Jag kommer nog att sticka högst två av de fina modellerna i boken sammanlagt, eftersom jag inte är så bra på att sticka, men den är ju så mycket mer än beskrivningar.

Hurra för Gerald Allt och hans stickvänner!

Debbie Macomber: One simple act

Debbie Macomber är ett författarfenomen i stora delar av världen — hundra miljoner sålda böcker, etta på New York Times topplista och så vidare. Jag hade aldrig tidigare läst något av henne, och så började jag med en bok som antagligen är väldigt olik hennes storsäljande romaner. Men för mig var den helt rätt! Av någon anledning, inspiration kan man misstänka, har hon bestämt sig för att skriva en hel bok om generositet och om hur den påverkar den som utövar den minst lika mycket som den påverkar mottagaren. Jag tror på det, och ännu mer nu när jag har läst ut boken än innan jag började. Det märks att det är en lite äldre amerikansk dam som skriver, det kanske jag måste varna för, men det hon berättar om är så stort och så viktigt och så sant. Jag får nog återkomma till några av hennes tips lite senare. Många av dem passar rakt av i kyrkkaffesammanhang …

Har du något bra tips så tar jag mer än gärna emot det också, såklart!

Mias nyttiga bananscones

Av Posted on Inga taggar 0

”Här kommer ett fantastiskt recept”, skriver min kära väninna Mia. ”Gott — och till och med ganska nyttigt! Jag gjorde det ofta i Nya Zeeland och hittade det nu igen när jag grävde fram den gamla egensnickrade och välanvända kokboken hemma i Motala.”

Jag tvekade lite om vad man ska kalla resultatet — det brukar ju vara väldigt mycket mer smör eller margarin i scones — men något väldigt gott till fikat ska det i alla fall bli. Varsågoda och prova!

Ugn: 225 grader, 10–12 minuter

2 1/2 dl vetemjöl
5 dl rågsikt
1/2 tsk salt
4 1/2 tsk bakpulver
1 msk smör
2–3 matskedar honung
2 bananer
ca 2-2 1/2 dl mjölk

Rör ihop de torra ingredienserna. Smält smöret och tillsätt honungen. Mosa bananerna och rör ner dem. Blanda detta med de torra ingredienserna och tillsätt så mycket mjölk som behövs för att det ska bli en deg. Forma den till fina kakor/bullar och grädda dem i ugnen, 225 grader varm, i 10–12 minuter.

Folk som äter upp

Foto: Magnus Aronson

Igår släppte jag iväg uppropet om Förresten åt alla möjliga håll — och det blev respons direkt. Gissa hur glad jag blir! Såhär skriver Susanne:

”Kommer direkt att tänka på när mormor hade dött och vi blev hembjudna på kyrkkaffe efter gudstjänsten till en familj i församlingen som var lite flower power, typ. De bjöd på tunna knäckemackor med räkost på tub. Delikat! Man tager vad man haver. Jag var liten då, men mamma har ofta tagit upp detta fika som något fint hon minns. De bjöd hem oss när vi mest behövde det, utan att bry sig om att de knappt hade något att bjuda på.”

Och Ing-Marie:

”Igår plockade jag fram två soppslattar ur frysen som var för sig inte täckte familjens behov, men som tillsammans blev en middag. Att blanda dem var inte tänkbart, så vad göra?
Vackra kuvert! Ett vackert svart fat i botten, två njurformade vita skålar med vardera soppan i, en vacker gammal silversked, rostade trekantsskurna mackor med två olika ostar på som lades snyggt i ena hörnet av kompositionen. Lite fryst persilja att strö på fisksoppan, en gräddcirkel i svampsoppan. Fina glas till lättdrycken, levande ljus, vacker musik och VIPS EN FEST MITT I VARDAGEN!!!
Med microns hjälp var allt klart på mindre än en kvart.
I detta fall trollade jag inte med själva maten, utan med förutsättningarna. Vi äter ju väldigt mycket med ögonen, och vi mår bra av att mysa tillsammans runt bordet. Det är mitt vardagstips!”

Och så måste jag ju rekommendera bloggstjärnan Underbara Claras kanelbullegenomgång. Smart och inspirerande, eller hur?

Skicka gärna dina egna tips som kommentarer här på bloggen eller med e-post till forresten@libris.se!

Upprop: Förresten … en bok om att äta upp

Upprop från Libris förlag
oktober 2010

Förresten …
Libris gör en bok om att äta upp

Vi äter.
Andra somnar hungriga.
Problemet är inte att det inte finns tillräckligt mycket mat på jorden, utan att så mycket går till spillo – slängs, helt enkelt.
Men något håller på att hända: fler och fler upprörs över matslöseriet. Den fattige riddarens vänner mobiliserar sin kreativitet.

Foto: Magnus Aronson

Vilka är dina bästa tips för att ta vara på det som blir över? Har du en paj som alltid blir bra, ett bröd som slukar det sista i filmjölkspaketet, en kryddblandning som ger nytt liv åt det mesta, ett buffétrick som får familjen att glömma att allt har stått på bordet förr, ett tips för att pigga upp gårdagens sallad, ett recept som utnyttjar den där biten som andra brukar skära bort och slänga, ett minne av en restfest som fick dig att längta efter fler?

Nu börjar Libris förlag arbetet med restmatsboken Förresten, en bok som i likhet med bland andra Kyrkkaffe och Tillsammansmat bygger helt och hållet på bra recept, idéer, tips, berättelser och inspiration från kök och bord runtom i Sverige och världen. Den här gången blir det extra tydligt varför: vi är här tillsammans!

Du är välkommen att vara med – skicka ditt bidrag senast 31 januari 2011 till

forresten@libris.se

eller till

Förresten
Libris förlag
Box 1213
701 12 Örebro

Årets måltidslitteratur

Tre böcker som tävlar i Årets måltidslitteratur.

I Grythyttan samlas det på receptböcker. Dessutom delas varje år utmärkelsen Årets måltidslitteratur ut i en rad kategorier. En av dem är Folkets röst — och i år kan man rösta på Saliga soppor, Perfekta pajer eller Nybakat, hembakat  (katalogen med samtliga bidrag, alltså alla svenska matböcker under tävlingsåret, finns här). Man fyller i boktiteln själv på röstsedeln och klickar iväg.

Ni förstår vinken fastän den är fin? Ja, tack så väldigt mycket på förhand då, tack, tack!