Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Erstakakor

Erstakakor (foto: Magnus Aronson)

”När man gör Erstakakor blir man glatt överraskad, för det blir så många. Och så doftar det så gott när man gräddar dem!” skrev kyrkvärden och kyrkokörsmedlemmen Gunilla till mig. ”Jag brukar göra dessa kakor mest hela året, till såväl advent som påsk och midsommar, ja faktiskt till och med någon gång på hösten. Kryddorna i kakan värmer gott om man tar en kopp varmt te till, kanske efter en dag ute i naturen eller när det är regn och rusk. Receptet fick jag av tant Gerda för många år sedan. Hon kom från Hagforstrakten och var en god gammal tant som jag minns med glädje.” 

antal beroende på storlek
Ugn: 175–200°
Vila: ett par timmar i kylskåp

2 ägg
2 kkp socker
200 g rumsvarmt smör
1 kkp skorpströ
1 msk sirap
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
3 kkp vetemjöl

Rör ägg, socker och sirap poröst och tillsätt sedan alla torra ingredienser in. Låt degen stå kallt ett par timmar.

Rulla den till små ”köttbullar”. Doppa varje boll i pärlsocker, lägg ut dem glest på plåt (de flyter ut till nästan dubbel storlek) och grädda dem i 175–200 graders ugnsvärme tills de har pepparkaksfärg.

Knäckebrödsgodis

Knäckebrödsgodis (foto: Magnus Aronson)

Namnet låter som en självmotsägelse, men detta är en höjdare bland godiskakor! Vi gjorde dem då och då hemma i Slätthög när jag gick i mellanstadiet och högstadiet. Och lyckades oftast men inte alltid vänta tills kolan hade stelnat innan vi gav oss på dem …

antal beroende på storlek
 
100 g smör
½ dl sirap
1½ dl socker
drygt ½ dl kakao
5 dl krossat knäckebröd
ev 1 dl hackade nötter

Värm smör, sirap, socker och kakao i en kastrull under omrörning. När blandningen har kokat upp, ta kastrullen från plattan och rör ner knäckebröd och eventuellt nötter. Klicka smeten i småbrödsformar eller muffinsformar (eller klicka eller bred ut på bakplåtspapper). Ställ in i kylskåpet så att kakorna stelnar.

Hemma hos en superstickare

Foto: Daniel Bäckrud

I förrgår svepte min kollega Daniel och jag in oss i halsdukarna och pulsade genom snöovädret ett kvarter bort, till Magasinsgatan i Örebro. Där bor Ingvill Alstadbakk, som lärde sig sticka som fyraåring i Narvik, som var sju när kriget bröt ut och som har stickat och stickat och stickat sedan dess. Hon är med i Adventskyrkan i Örebro, och adventisternas hjälporganisation ADRA har levererat hennes sockor till frysande människor på olika platser i världen i många år.

Förra året blev hon ombedd att sticka till tre fängelser i Moldavien och att själv följa med och leverera. Hon blev klar med 800 par sockor, men eftersom gruppen flög ner kunde bara 320 par komma med i den omgången. De delades ut tillsammans med frukt, tandkräm, tvål och tvättmedel på ett kvinnofängelse, ett fängelse där både män och kvinnor satt och ett mansfängelse. Det bodde åtta personer i våningssängar i varje cell, och barn upp till tre år bodde med sina mammor i deras sängar, fast ett av adventisternas hjälpprojekt har varit att bygga till kvinnofängelset så att mammor och barn kan få bo för sig själva. Ingvill visade bilder.

Foto: Daniel Bäckrud

— Jag hade sagt att jag skulle sluta sticka eftersom jag är så gammal. På flyget hem sa jag till Elsie, som jag åkte med: ”Nu har jag bråttom hem! Jag måste sticka mer!” sa Ingvill och skrattade.

Nu har ADRA bett henne att sticka till Ukraina, men själv skulle hon helst vilja åka tillbaka till Moldavien och hälsa på alla sina nya vänner igen.

Hela intervjun med Ingvill kommer i vårboken Restvärme — stickat och virkat av det som blev över, och förhoppningsvis kan vi också bjuda på Ingvills snabba sockmönster där.

Värmländska citronänglar

Citronänglar (foto: David Fryxelius)

Ett recept från Älgå kyrkliga arbetskrets i Värmland, där en kakfest med namnet ”Det stora kafferepet” har blivit ett succékoncept och gett gemenskapen i syföreningen ny energi, enligt vad Anna-Lena och Monica berättar. Undra på det med så vackra kakor!

40–60 änglar
Ugn: 200°, 6–8 minuter
Vila: en timme i kylskåp

5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
125 g smör
2½ dl socker
1 ägg

glasyr:
3 dl florsocker
2 msk pressad citron

silverkulor

Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en skål. Kör smör och socker i en matberedare. Tillsätt ägget, blanda väl, häll i mjölblandningen och kör till en smidig deg. Rulla in degen i plastfolie och låt den vila en timme i kylskåp.

Värm ugnen till 200 grader. Kavla ut degen till ungefär en halv centimeters tjocklek (det går lätt mellan två lager plastfolie) och tag sedan ut änglar med kakmått. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och grädda dem mitt i ugnen i 6–8 minuter.

Låt kakorna svalna och rör ihop en slät glasyr. Bred den över kakorna och strö över silverkulor.

Solrosflarn

Solrosflarn (foto: Magnus Aronson)

Rågsikt, rågflingor och mycket frö – låter det som ingredienser till kakor? Och ändå blir solrosflarnen sagolikt spröda och bara lite extra smakrika. En sensation i det lilla formatet!

Som många andra lite småknasiga (eller ska vi säga osannolika eller överdrivet kreativa?) recept uppstod det här när jag arbetade med en bok som redan var full av recept men blev inspirerad och tyckte att ”såhär borde man väl kunna göra”. Sedan publicerades det i anslutning till en intervju i Smålandsposten förra julen, och efter ett tag hörde min gymnasieklasskamrat Jennie av sig och berättade att både hon och hennes mamma hade provbakat och var mycket nöjda med resultatet. Kakor är kontaktskapande, eller hur?

antal beroende på storlek
Ugn: 200º

1½ dl socker
1½ dl rågsikt
150 g smör
3 dl rågflingor
1 dl oskalade sesamfrön
1 dl solrosfrön
1 tsk bakpulver

Blanda alla ingredienser. Rulla ut degen till små bollar, lägg dem glest på plåtar (de flyter ut) och grädda dem i 200 graders ugnsvärme tills de tar lite färg. Lossa dem försiktigt från plåten.