Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Röda Korset-koftan

Det kom ett meddelande här på bloggen: 

Hej! Lånade Kärlek, nål och tråd på bibblan igår, och idag började jag sticka på Röda Korset-koftan. Måste tyvärr gnälla lite om att beskrivningen var minst sagt vag. Ingen bild på koftan när den är klar, ingen angivelse på ett ungefär hur mycket garn som går åt och ingen storleksangivelse. Okej att det varierar beroende på garn, stickor och handlag men ändå. Spännande att sticka visserligen, lite mysteriestickning över det hela.
Jennifer
 

*** 

Hej Jennifer!
Vad roligt att du hittade Kärlek, nål och tråd på biblioteket!
Det du beskriver först är sant för alla böckerna — nämligen att det inte finns bilder på allt. Det är ganska medvetet så, för vi vill att många ska få rum och att bilder ska komma till sin rätt. Då får man välja …
Att det saknas materialangivelse beror förstås på att Röda Korset-stickarna i alla år har använt sig av det som har funnits till hands, skänkta garner och restgarner, så på deras mönster finns inte garnmärke angivet. Inte heller vikt eller mängd i antal nystan eftersom det beror mycket på garnsort.
Men: Röda Korset-koftan kommer med i en ny liten bok som heter Värma en liten — stickat och virkat för all världens bebisar i vår, och till den boken bad jag en superstickare som heter Soili att sticka upp en kofta. Min gamla ”jobbgranne” Eva i Uppsala tipsade om en underbar liten fotomodell. Så nu finns det en bild!
Här är beskrivningen, avskriven från ett välanvänt Röda Korset-papper och sedan korrigerad av några damer som stickar i Norrtälje: 

Röda Korset-koftan (foto: Magnus Aronson)

Röda Korset-koftan
Den här koftan har stickats till många av Röda Korsets babypaket som via katastroflagret i Halmstad har skickats ut i världen. Den stickas i ett enda stycke med bara räta maskor men kräver en hel del koncentration.
Använd ett mjukt garn med de stickor som anges på nystanet.
 

Lägg upp 66 maskor och sticka rätstickning i 10 varv.
Börja sedan med ett 8-varvsschema:
Varv 1: sticka 49 maskor
Varv 2: vänd och sticka tillbaka
Varv 3: sticka 55 maskor
Varv 4: vänd och sticka tillbaka
Varv 5: Sticka 61 maskor
Varv 6: Vänd och sticka tillbaka
Varv 7: Sticka 66 maskor
Varv 8: Vänd och sticka tillbaka 

Börja om från varv 1 och fortsätt tills 72 varv är stickade allt som allt. 

Ärmen: Sticka, från halsen räknat, 28 maskor. Fortsätt genom att lägga upp 38 nya maskor. Sätt de 38 kvarvarande maskorna (från framstycket) på en säkerhetsnål.
Börja med ett nytt 8-varvsschema:
Varv 1: sticka 49 maskor
Varv 2: vänd och sticka tillbaka
Varv 3: sticka 55 maskor
Varv 4: vänd och sticka tillbaka
Varv 5: Sticka 61 maskor
Varv 6: Vänd och sticka 55 maskor
Varv 7: Sticka 60 maskor
Varv 8: Vänd och sticka tillbaka
Sticka sammanlagt 96 varv och maska sedan av ärmens yttersta 38 maskor. Plocka upp de 38 maskorna från säkerhetsnålen tillsammans med de 28 som finns kvar på stickan. Sticka bakstycket enligt det första schemat tills det innehåller 128 varv. 

Sticka sedan den andra ärmen på samma sätt som den första och slutligen det andra framstycket. De sista varven stickas hela.
Maska av löst.
Plocka upp 83 räta maskor i kanten på halsringningen och sticka 5 varv i resårstickning (varannan avig, varannan rät). Maska av löst.
Sy ihop ärmarna. Gör korta snoddar att knyta koftan med – två eller tre par – och sy fast ett par precis nedanför halsringningen och ytterligare ett eller två par längre ner. 

Soili kommenterar:
”På det andra 8- varvsschemat har jag stickat varv 6 och 7 likadant som på det första  8-varvschemat. [Då blir ärmen lika vid hela vägen och smalnar alltså inte av runt handleden.] När jag stickade koftan höll jag reda på de avkortade varven genom att skriva ner på papper hur långt jag hunnit. Det underlättar om man behöver lägga ifrån sig stickningen. Kanske också lite lättare för en del än att räkna varv? 
Jag stickade koftan med stickor nr 3 som ger 26 m på 10 cm.” 

Hoppas att det här hjälper både Jennifer och andra stickglada! Tusen tack, kära Soili!

Missionsauktion — och Nödvändiga nötkakan

Auktionslängd från Lyåsa

Min mamma och hennes syföreningskamrater håller som bäst på med att förbereda sin årliga auktion, och många andra syföreningar och internationella grupper på olika håll i Sverige är också upptagna med det. Någon frågade: men vad är det egentligen som har bäst chans att dra in pengar på en sådan auktion? Här är en liten lista och ett recept. Och så en bild av en nästan hundra år gammal auktionslängd från småländska Lyåsa — visst är den fin?

Saker som oftast går bra att sälja
1. hembakat matbröd
2. handstöpta ljus
3. hembakade kakor
4. tygkassar sydda av gardinstuvar
5. gjutna ljus
6. hemvävda kökshanddukar

Saker som också brukar gå bra att sälja
1. stickade sockor
2. stickade vantar
3. grytlappar
4. vetevärmekuddar
5. hemvävda brödkorgsdukar
6. smörknivar i eneträ

Nödvändiga nötkakan
Solveig Björnberg i Lindhult brukar baka två mjuka nötkakor till missionsauktionen varje år. ”Den här kakan har många i vår socken fått smaka. Den blir stor, och den går bra att frysa”, skriver hon.
Ett år blev kakan lite bränd, och det var bråttom, så då fick hon lämna nötkakepresentkort till auktionen i stället (hennes söner tog sig glatt an den brända kakan). Ett annat år tänkte hon hoppa över, men när hon kom till auktionen frågade en av soprankollegorna i kyrkokören var nötkakorna var. ”Jag brukar alltid ropa in en som vi äter efter julottan. Du kan inte bara låta bli att baka!” sa hon. Så Solveig fortsätter att baka samma kaka varje år.

en stor kaka
Ugn: 175°, ca 50 minuter

200 g hasselnötter
4 stora ägg
3½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver

Mal nötterna. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, malda nötter och bakpulver och rör ner denna blandning i äggsmeten. Häll i en smord och bröad form (gärna en med löstagbar kant) och grädda i 175 graders ugnsvärme i ungefär 50 minuter.

Torsdagsträffen

Av Posted on Inga taggar 0

Torsdagsträffen (foto: Magnus Aronson)

Det var mycket som skulle hända förra veckan, och jag glömde helt bort att skriva en liten förhandsgrej om Kärlek, nål och tråd-föredraget som jag skulle hålla på Torsdagsträffen i Olaus Petri i Örebro. Men jag kom ihåg att gå dit — och det var lika underbart som vanligt! Torsdagsträffens deltagare ställde upp som fotomodeller när vi gjorde Påtår för några år sedan, de har hört mig berätta om Kyrkkaffe och om Brödglädje och om Lina Sandell och jag vet inte allt, och nu tittade vi på bilderna av allas vår superhjältinna Emelie (alias Mormor på Herrestad), klämde på Anitas tossor och Majlys tomtebjörn och Soilis tågsockor och Ainas Porjusvantar tillsammans och blev lite höga på alla fina initiativ som tas av människor runtom i Sverige. Barbara tyckte att det verkade snålt att sticka Yemenvästen till spädbarn — ärmar ska de väl ha? Det visade sig att hon använder Röda Korset-koftan-mönstret som är med i Kärlek, nål och tråd och som också kommer med i Värma en liten i vår. Anna-Lena och hennes medhjälpare hade bakat bullar och bakelsemuffins efter kyrkkafferecept. Det enda som saknades var en kamera att föreviga allt med … Men jag återvinner en av Magnus bilder och tackar Olaus Petri-folket så väldigt mycket, särskilt Eva som arrangerade alltihop!

Sesamrutor

Foto: Magnus Aronson

”Detta bröd är ganska snabbakat eftersom det bara jäses en gång”, skrev Mette Fjällbrant i Göteborg när hon skickade sitt favoritrecept till mig. ”Det kan till exempel användas som kuvertbröd i stället för runda bullar som ska trillas för hand –  även detta ger en tidsvinst. Vill man ha ett något grövre bröd kan man byta ut en del av vetemjölet mot rågsikt eller grahamsmjöl. Likaså kan man variera smaken genom att använda solrosfrön i stället för sesamfrön.

Moderna spisar har extra stora långpannor, och om man har en sådan kan man öka mängden vatten och mjöl.

Man kan använda skalade eller oskalade sesamfrön. De oskalade ger en starkare smak och är nyttigare eftersom skalet innehåller mycket kalcium.”

24 eller fler rutor
Jäsning: 40 minuter
Ugn: 250 º, ca 12 minuter

5 dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
1 dl kravmärkt rapsolja
1–1½ dl kravmärkta sesamfrön
ca 13 dl kravmärkt vetemjöl

pensling:
mjölk
sesamfrön

Värm vattnet till fingertemperatur, rör ut jästen i det och tillsätt övriga ingredienser, mjölet lite i taget. Degen ska vara relativt lös och inte arbetas för länge. Det mesta av sesamfröna blandas i degen, men om man använder matberedare bör man ta i nästan allt mjölet först så att inte sesamfröna slås sönder.

Platta ut degen med mjölade händer i mycket välsmord långpanna och dela den i 24 eller fler rutor med mjölad degskrapa. Täck långpannan med en bakduk och låt brödet jäsa i ungefär 40 minuter. Pensla det med mjölk och strö över sesamfrön. Grädda det i 250 graders värme på ugnens nedersta fals i ungefär 12 minuter och för över hela kakan på ett galler. Dela brödet när det svalnat och frys det som inte används genast.

Näpp II

Det blev ingen Årets länsförfattare-utmärkelse heller. Den gick till Eva B Magnusson, som har gett ut flera diktsamlingar och som bor i Lindesberg. Grattis, Eva!

(Eva B Magnusson är alltså inte identisk med Örebro-poeten och Libris-poeten Eva Magnusson. Men den senares dikter har jag läst, och jag rekommenderar dem med glädje! Klockan två på torsdag kan man höra henne själv läsa några av dem i ett musik- och lyrikprogram i Olaus Petris församlingshem i Örebro.)