Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Läckerrutor

Läckerrutor (foto: Magnus Aronson)

Diabetesföreningen i Falköping-Tidaholm har satt samman en receptbok med bland annat kakor som är lämpliga för diabetiker. Siv har skickat det här receptet och några andra vidare till mig. Sockerfria är de inte, läckerrutorna, men tanken är att en liten mängd riktigt socker ger bättre smak än en större mängd sockerersättning. Det här receptet är lagom till en långpanna med måtten 25×35 centimeter.

Det bästa med den här sortens kakor, utan specialingredienser, goda och samtidigt lämpliga för diabetiker, är förstås att man kan baka dem också till de ”vanliga” kyrkkaffegästerna. Ju mer vi kan dela, desto större chans att alla känner att de kan vara med, eller hur?

en liten långpanna full
Ugn: 200°, ca 15 minuter

225 g smör
150 g hasselnötter
150 g sötmandel
1 dl socker
2 ägg
¾ dl havregryn

Smält smöret. Mal nötter och mandel. Rör ihop alla ingredienser till en smet och bred ut den i en liten långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i 200 graders ugnsvärme i ungefär en kvart.

Bok & bibliotek

I år hade jag ingen kamera med mig på Bok & bibliotek i Göteborg. Jag tänkte att det skulle bli tillräckligt mycket att hålla reda på ändå.

Men jag ångrade mig.

Libris monter ligger i en av mässans mest trafikerade korsningar, och längst ut i hörnet stod ett bord med alla kyrkkaffeböcker som vi har. Kyrkkaffe finns ju inte för tillfället, men resten: Brödglädje, Tillsammansmat, Påtår, Kärlek, nål och tråd, Långpannans lov, Bästa bullarna, Blixtkakor och annat snabbt och lätt, Mat i långpanna, Perfekta pajer, Nybakat, hembakat och Saliga soppor. Och så lilla nykomlingen som kom till oss precis veckan före mässan: Värma varandra (den innehåller bara ett enda recept men desto fler stick- och virkbeskrivningar).

Hela tiden stod det folk där och bläddrade och pratade. Man skulle ha haft en kamera.

Lenas italienska mandeltårta

Lenas italienska mandeltårta (foto: Magnus Aronson)

I en församling i Småland finns ett församlingshem där Lena är husmor. Och hon har nog hamnat på rätt ställe, för hon bjuder gärna på hembakat och har många bra recept! Här är en glutenfri tårta som alla kan tycka om (utom de som inte tår mandel, förstås). Med mjölkfritt margarin i stället för smör blir den laktos- och mjölkproteinfri också.

Min kollega Daniel snodde med sig resterna hem efter Påtår-fotograferingen och bjöd, om jag minns rätt, svärföräldrarna som kom på besök den veckan. Vad jag förstod blev det succé, men jag vet faktiskt inte om han talade om för dem att det var kollegan Ingrid som hade bakat …

Sedan är förstås frågan: blir den lika god med vit choklad, eller möjligen ännu godare? Det hinner jag inte ta reda på nu före Bok & Bibliotek. Någon som vill prova?

en tårta
Ugn: 150–175°, ca 50 minuter

200 g smör
250 g socker
5 ägg
100 g blockchoklad
250 g sötmandel

ev garnering:
florsocker

Rör smör och socker pösigt. Skilj äggen och tillsätt äggulorna en i taget under omrörning (spara äggvitorna). Riv chokladen eller hacka den fint. Mal mandeln oskalad. Rör ner choklad och mandel i smeten. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem sist.

Häll smeten i en form med ett smort smörpapper i botten (eller använd en form med löstagbar kant). Grädda tårtan i 150–175 graders ugnsvärme i ungefär 50 minuter. Stjälp upp den, låt den svalna och pudra över lite florsocker om du vill.

Barbros lättgjorda bärrutor

Ett av de bästa sätten att ta vara på årets bärskörd kommer från Barbro Lindgren i Älvsjö, som skickade in det när vi frågade efter recept till Kyrkkaffe. — För några år sedan skulle vi bjuda på kyrkkaffekakor på Bok & Bibliotek i Göteborg, och jag hade planerat lite dåligt och hade inte tillräckligt mycket bär hemma. Då bakade jag flera långpannor med kiwi istället, skalad och skuren i fyra klyftor och sedan skivad. Det blev vackert och väldigt gott!
Om man serverar i församlingshemmet och inte i bokmässevimlet passar det förstås väldigt bra med en kula vaniljglass till.

en långpanna full
Ugn: 175°, ca 30 minuter

200 g smör
6 dl socker
4 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½–3/4 l (250–400 g) färska eller frysta bär, t ex hallon, blåbär, röda vinbär eller urkärnade körsbär
ca 50 g mandelspån

Smält smöret i en stor gryta och låt det svalna lite. Rör ner socker, ägg, mjöl och vaniljsocker och blanda till en slät smet. Häll ut den i en bakplåtspappersklädd långpanna. Fördela bären över kakan och strö över mandelspån. Grädda i 175 grader i ungefär en halvtimme. Dra kakan ur långpannan och vänd långpannan upp och ner över kakan så att den får svalna övertäckt. Skär den sedan i rutor.

Kyrkkaffe tillbaka

Av Posted on Inga taggar 0

Det är ganska många som frågar, så jag svarar här: ja, det är alldeles sant att boken Kyrkkaffe, den som var startsignalen för all denna verksamhet med böcker och blogg, har varit slut ett tag. Först tryckte vi 3 000 exemplar och tyckte att vi var modiga, sedan tryckte vi mer, sedan tryckte vi mer, sedan tryckte vi mer och sedan tryckte vi mer. Så gjorde vi en förminskad variant i mjukband, och den tog slut, och vi tryckte mer, och vi tryckte mer, och vi tryckte mer. Sammanlagt har det nog blivit åtminstone 35 000 exemplar.

För ett par år sedan var det några som tyckte att boken kanske hade gjort sitt och borde få vara slut när den tog slut.

Men nu har de ändrat sig, och vi ska trycka nya böcker. Jag vet inte än om det blir i originalformatet eller miniformatet eller om pärmarna blir hårda eller mjuka. Det kanske inte spelar så stor roll? Några synpunkter innan vi drar igång det hela?