Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Bästa kökshanddukarna

Av Posted on Inga taggar 0

Ska det bli riktigt bra kyrkkaffe vill det förstås till att man har den rätta utrustningen. Ett av de härligaste breven jag har fått var tackbrevet när vi hade levererat tio stiligt röda kyrkkaffeförkläden till Heliga familjens katolska församling i Haninge. ”Nu har också våra kyrkkaffemedhjälpare liturgisk klädsel!” skrev de.

Brasilianska kökshanddukar.

På ”stiftsgården” i Alagoinhas i Brasilien, där jag var i augusti, diskade alla gäster sin egen disk efter maten. Diskhanddukarna var inte speciellt bra mätt i uppsugningsförmåga, men ändå helt perfekta. Det var bibelord på allihop! Extra festligt var det förstås att använda den med trycket ”Du bereder för mig ett bord i mina ovänners åsyn”.

Jag letade på den stora marknaden och i några affärer för att kunna köpa med mig en laddning hem. Jag letade nog inte så bra, för jag hittade inga. Men när jag skulle åka kom min volontärkamrat Mirjam med en liten presentkasse. Hon hade hittat fyra stycken medan jag köpte helt andra saker i en affär, och hon hade lyckats gömma dem för mig dessutom. Här ska torkas disk! Fast med tanke på kvaliteten är de kanske bättre som bakdukar?

Rubiner

Rubiner (foto: Magnus Aronson)

Visst är de här kakorna vackra? Jag fick receptet från Ingegerd när jag samlade till Påtår. Eftersom Libris och Gullers monter på Bok & Bibliotek i år delvis präglades av att vi har gett ut Therésia Erneborgs bok Söta saker, som frossar i nostalgi, tänkte jag att det får bli lite sådant här på Kyrkkaffe-bloggen också.

”Detta recept är tillägnat min kära pappa Ruben”, skrev Ingegerd i brevet som kom tillsammans med receptet. ”Han älskade dessa kakor, som också har fått sitt namn efter honom. Kakorna är mycket enkla att göra – jag har bakat dem med mitt tvååriga barnbarn och även med min 80-åriga mor efter hennes stroke.”

Att baka tillsammans är förstås alltid ett av de bästa baktipsen!

ca 35 kakor
Ugn: 225°, ca 9 minuter

200 g smör
2 dl socker
2 ägg
7 dl vetemjöl
1 msk bakpulver

doppning:
pärlsocker

Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör kraftigt emellan. Blanda bakpulvret med lite av mjölet och tillsätt det. Arbeta sedan in resten av mjölet.

Forma 35 bollar av degen, doppa dem i pärlsocker och ställ på plåt. Grädda i 225 grader varm ugn i ungefär nio minuter.

Läckerrutor

Läckerrutor (foto: Magnus Aronson)

Diabetesföreningen i Falköping-Tidaholm har satt samman en receptbok med bland annat kakor som är lämpliga för diabetiker. Siv har skickat det här receptet och några andra vidare till mig. Sockerfria är de inte, läckerrutorna, men tanken är att en liten mängd riktigt socker ger bättre smak än en större mängd sockerersättning. Det här receptet är lagom till en långpanna med måtten 25×35 centimeter.

Det bästa med den här sortens kakor, utan specialingredienser, goda och samtidigt lämpliga för diabetiker, är förstås att man kan baka dem också till de ”vanliga” kyrkkaffegästerna. Ju mer vi kan dela, desto större chans att alla känner att de kan vara med, eller hur?

en liten långpanna full
Ugn: 200°, ca 15 minuter

225 g smör
150 g hasselnötter
150 g sötmandel
1 dl socker
2 ägg
¾ dl havregryn

Smält smöret. Mal nötter och mandel. Rör ihop alla ingredienser till en smet och bred ut den i en liten långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda i 200 graders ugnsvärme i ungefär en kvart.

Bok & bibliotek

I år hade jag ingen kamera med mig på Bok & bibliotek i Göteborg. Jag tänkte att det skulle bli tillräckligt mycket att hålla reda på ändå.

Men jag ångrade mig.

Libris monter ligger i en av mässans mest trafikerade korsningar, och längst ut i hörnet stod ett bord med alla kyrkkaffeböcker som vi har. Kyrkkaffe finns ju inte för tillfället, men resten: Brödglädje, Tillsammansmat, Påtår, Kärlek, nål och tråd, Långpannans lov, Bästa bullarna, Blixtkakor och annat snabbt och lätt, Mat i långpanna, Perfekta pajer, Nybakat, hembakat och Saliga soppor. Och så lilla nykomlingen som kom till oss precis veckan före mässan: Värma varandra (den innehåller bara ett enda recept men desto fler stick- och virkbeskrivningar).

Hela tiden stod det folk där och bläddrade och pratade. Man skulle ha haft en kamera.

Lenas italienska mandeltårta

Lenas italienska mandeltårta (foto: Magnus Aronson)

I en församling i Småland finns ett församlingshem där Lena är husmor. Och hon har nog hamnat på rätt ställe, för hon bjuder gärna på hembakat och har många bra recept! Här är en glutenfri tårta som alla kan tycka om (utom de som inte tår mandel, förstås). Med mjölkfritt margarin i stället för smör blir den laktos- och mjölkproteinfri också.

Min kollega Daniel snodde med sig resterna hem efter Påtår-fotograferingen och bjöd, om jag minns rätt, svärföräldrarna som kom på besök den veckan. Vad jag förstod blev det succé, men jag vet faktiskt inte om han talade om för dem att det var kollegan Ingrid som hade bakat …

Sedan är förstås frågan: blir den lika god med vit choklad, eller möjligen ännu godare? Det hinner jag inte ta reda på nu före Bok & Bibliotek. Någon som vill prova?

en tårta
Ugn: 150–175°, ca 50 minuter

200 g smör
250 g socker
5 ägg
100 g blockchoklad
250 g sötmandel

ev garnering:
florsocker

Rör smör och socker pösigt. Skilj äggen och tillsätt äggulorna en i taget under omrörning (spara äggvitorna). Riv chokladen eller hacka den fint. Mal mandeln oskalad. Rör ner choklad och mandel i smeten. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem sist.

Häll smeten i en form med ett smort smörpapper i botten (eller använd en form med löstagbar kant). Grädda tårtan i 150–175 graders ugnsvärme i ungefär 50 minuter. Stjälp upp den, låt den svalna och pudra över lite florsocker om du vill.