Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Carobkladdkaka

Caronkladdkaka

Carobkladdkaka (foto: Magnus Aronson)

Carob är ett mörkt och smakrikt pulver som kommer från växten johannesbröd. Det påminner lite om kakao men är enligt vissa mycket nyttigare. För den som inte tål choklad kan carobkladdkaka vara ett alternativ – och för alla andra som vill prova något nytt, förstås.

Carobpulver brukar finnas i hälsokostaffären. Resten av kakans ingredienser är alldeles vanliga. Det går bra att utesluta nötterna, och det går också bra att byta ut havregrynen mot rågflingor och sockret mot råsocker (eftersom carob har en naturlig sötma kan man också experimentera med en mindre sockermängd) om man känner sig lite extra äventyrlig.

Receptet finns med i Påtår. Det var ett experiment som fungerade direkt — jag gjorde en smet på känn i församlingshemsköket (med min mammas kladdkakerecept som utgångspunkt), gräddade, smakade, ställde fram några rutor till fotografen och bar resten rakt in till dagledigträffens deltagare som fikade i rummet bredvid. Allt försvann! Men många trodde att det var en chokladkaka de åt.

en långpanna full
Ugn: 175°, ca 20 minuter

1 dl hasselnötter
300 g smör
5 dl socker
2 dl havregryn
1½ dl carobpulver
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker

dekoration:
1 dl hasselnötter

Hacka nötterna. Smält smöret i en ganska stor gryta och rör ner övriga ingredienser. Häll smeten i en pappersklädd långpanna. Lägg ut nötter i något mönster ovanpå. Grädda i 175 graders ugnsvärme i ungefär 20 minuter.

Glutenfri kladdkaka med havregryn

En av de fina sakerna med kladdkakor är att de inte alls är särskilt beroende av gluten — inte som de flesta småkakor och mjuka kakor, alltså. Det går oftast bra att baka dem på glutenfritt mjöl.

Kladdkaka med havregryn finns i en glutenfri variant i Påtår, uppföljaren till Kyrkkaffe. Ska man ha hand om ett kyrkkaffe är det egentligen bäst att baka den glutenfri till alla, för det smakar inte så annorlunda, och så blir det inga farliga förväxlingsrisker.

Numera finns det havregryn märkta ”rent havre”  i de flesta mataffärer. De innehåller inget gluten, men fråga ändå glutenkänsliga om det är OK med havre för dem. Ett alternativ kan annars vara boveteflingor, som också är naturligt glutenfria.

Smöret kan ersättas med mjölkfritt margarin. Äggen är lite svårare att eliminera …

en långpanna full
Ugn: 175 grader

300 g smör
5 dl socker
2 dl havregryn, ”rent havre”
4 ägg
3 dl glutenfri mjölmix, fin eller grov
1½ dl kakao
1 msk vaniljsocker

Smält smöret i en stor gryta och blanda i socker, havregryn och ägg. Sikta till sist ner mjöl, kakao och vaniljsocker. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i 175 grader. Kakan får gärna vara lite ”kladdkakeseg” när den kommer ut. Skär den i rutor när den svalnat lite.

Kladdkake-SM när det begav sig

Aftonbladets provbakning av bronsreceptet Kladdkaka med havregryn

Aftonbladets provbakning av bronsreceptet Kladdkaka med havregryn

2007 tog Kladdkaka med havregryn, min mammas recept som finns med i både Kyrkkaffe och Långpannans lov, bronsmedaljen i Aftonbladets Kladdkake-SM. Det kändes som en kyrkkaffeseger, tyckte jag — att en helt enkel kladdkaka utan en enda dyr eller överdådig eller experimentell ingrediens blev så poppis. Men alla de recept som placerade sig är värda att testa. Här finns de!

(Och en liten men viktig kommentar: pratminuset måste komma från yttre rymden. Jag brukar inte uttrycka mig på det viset ens när det blir SM-brons. ”Vad kul!” räcker så bra så.)

Kladdkaka med havregryn (ständigt denna kladdkaka med havregryn)

Lika bra att lägga ut det från början, det bästa av alla recept i hela Kyrkkaffe-serien. Det är min mamma som har hittat på det, eller snarare rekonstruerat det efter att en gång på ett kyrkkaffe ha blivit bjuden på något liknande. En kladdkaka med lite egen karaktär (havregrynen gör mer än man kan tro!), seg och kladdkakeaktig men inte värre än att man kan skära den i rutor och äta som en småkaka, god med glass och färska hallon, lagom för pensionärer, perfekt för barnkalas … och vid det här laget har jag fått så många små historier om den att den skulle kunna ha en egen blogg. Dessutom har jag testat en del mindre och mer vilda varianter, så den kommer nog tillbaka här.

en långpanna full
Ugn: 175 grader

300 g smör
5 dl socker
2 dl havregryn
4 ägg
3 dl vetemjöl
1½ dl kakao
1 msk vaniljsocker

Smält smöret i en stor gryta och blanda i socker, havregryn och ägg. Sikta till sist ner vetemjöl, kakao och vaniljsocker. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i 175 grader. Kakan får gärna vara lite ”kladdkakeseg” när den kommer ut. Skär den i rutor när den svalnat lite.

Ingefärsrutor (med massor av havregryn)

Ingefärsrutor

Ingefärsrutor

För ett par veckor sedan var det väldigt bråttom på förlaget. Vi skulle trycka om sex av sju böcker i vad vi borde kalla ”lilla Kyrkkaffe-serien” men oftast lite slarvigt pratar om som ”långpanneböckerna” — den bok som vi har sålt mest av i serien är nämligen Långpannans lov. Nå, varje gång man ska trycka om en bok måste man göra om tryckortssidan lite, och det kräver ett ingrepp av formgivaren. Dessutom har man med lite tur chansen att rätta till saker inne i boken ifall det skulle behövas.

Just i Långpannans lov har det varit ett lustigt fel. När vi fotograferade till den boken blev det nämligen så väldigt hög stämning — lokaltidningen på besök, barn som kom för att vara fotomodeller, alldeles för mycket fika och alldeles för många människor och alldeles för många äggklockor som ringde alldeles för ofta — att vi glömde att fotografera ingefärsrutorna. När jag upptäckte det var fotografen och jag på helt olika håll, och jag frågade så snällt jag bara kunde om han kunde fixa en bild ändå.

Den bild som kom var vacker — perfekt ljus och allt det där — men jag kände inte igen kakorna.

— Är det verkligen ingefärsrutorna? frågade jag.

— JA! grymtade han.

(Han är annars en mycket gladlynt person.)

Så bilden hamnade på rätt sida i boken, men ganska snart kom jag på vad som kunde vara felet.

— Hade ni i en deciliter havregryn istället för en liter? frågade jag.

Det visade sig att detta var just vad som hade hänt. Inte undra på att rutorna såg lite annorlunda ut.

Men den här gången när vi skulle trycka om bad jag om lov att byta ut bilden, och en sen kväll ställde jag in en långpanna i ugnen för att kunna ta bilderna (jag har blivit lite modigare med att fotografera själv) nästa förmiddag. Varsågoda, alla långpannevänner: bilden här är helt rätt och autentisk!

en långpanna full
Ugn: 175 grader

250 g smör
1 l havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl ljus sirap
5 dl socker
2 ägg
1 msk bakpulver
1 msk ingefära

Smält smöret i en stor gryta och rör ner övriga ingredienser. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i 175 grader tills kakan blir ljusbrun. Den stelnar när den svalnar! Skär i rutor.