Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Choklad-kaffe-bananpaj

Viktig ingrediens (foto: Magnus Aronson)

Choklad, bananer och kaffe var tre av de första produkter som gick att köpa med Fairtrade-märkning på. Så när rättvisa ska firas, varför inte göra en paj med just dessa tre ingredienser i? Numera går alla tre dessutom att hitta i nästan varenda mataffär i Sverige.

”Säg inte att jag inte har varnat er”, skrev Jessica när hon skickade det här receptet till mig och några andra vänner. ”Den är lite beroendeframkallande.”

Men jag har en lösning på det. Kyrkkaffelösningen: extra goda saker som man riskerar att äta för mycket av sparar man till tillfällen när man kan bjuda ganska många andra. Det ska helst vara folk som man vet att man tycker om att prata med. Då minskas risken att man äter för mycket. Enkelt, eller hur?

Jessica rekommenderar vaniljglass eller vispgrädde som tillbehör. Och, om man vill göra pajen extra festlig, att man byter ut kaffet mot kaffelikören Kahlua.

Fler pajfavoritrecept finns förstås i nästan alla receptböckerna i Kyrkkaffe-serien, och särskilt i Perfekta pajer som kom ut i våras. Den innehåller i själva verket inget annat.

Ugn: 175 grader

 5 mogna bananer
100 g mörk (60–70%) choklad
1 dl kaffe

smuldeg:
1 dl hasselnötter
2 dl havregryn
1 dl farinsocker
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
125 g smör

Skiva bananerna. Hacka chokladen. Blanda bananskivor, chokladhack och kaffe i en smord pajform.

Hacka hasselnötterna grovt och lägg dem i en bunke. Tillsätt övriga pajdegsingredienser. Nyp ihop till en smulig deg och fördela den ovanpå bananskivorna.

Grädda pajen i mitten av ugnen, 175 grader varm, i ungefär en halvtimme.

Pernillapaj

När Pernilla skrev häromdagen att hon hade ätit rabarber- och jordgubbspaj frågade jag hur hon hade gjort den. Här är hennes smulpajsrecept — proportionerna mellan rabarber och jordgubbar får man alltså tänka ut själv. Eller också bestäms de helt enkelt av vad man har lyckats få tag på! Frysta jordgubbar och frysta rabarberbitar går bra att använda. Jag gissar att vaniljglass är väldigt gott till.

Fler pajfavoritrecept finns förstås i nästan alla receptböckerna i Kyrkkaffe-serien, och särskilt i Perfekta pajer som kom ut i våras. Den innehåller i själva verket inget annat.

Ugn: 180 grader

smuldeg:
100 g smör
1/2 krm salt
1–2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
3/4 dl socker

4–5 dl frukt eller bär
2–3 msk socker
2 tsk potatismjöl

Blanda ingredienserna till degen. Lägg bär och/eller frukt i en smord ugnsfast form, strö socker och potatismjöl över och fördela pajdegen ovanpå. Ställ in pajen i 180 graders ugnsvärme och grädda tills den har fått fin färg.

Fint värre

Jaha, nu måste vi fira lite!

Fyra böcker som hör hemma här på Kyrkkaffebloggen är nominerade till Svenska Publishing-priset! Ja, just så: fyra stycken!

Svenska Publishing-priset delas ut varje år i en massa olika klasser. Allihop, med årets nomineringar, finns här.

Kärlek, nål och tråd — det bästa från syföreningarnas värld är nominerad i fackboksklassen.

Saliga soppor, Perfekta pajer och Nybakat, hembakat är nominerade tillsammans i kokboksklassen.

Grattis, grattis, grattis till alla er (flera hundra!) som har varit med och gjort böckerna! Soili, och Niklas, och Siv, och Lajos, och Birgitta, och Maria, och … ja, allihop. Utan er ingenting.

Och så håller vi alla tummar inför prisutdelningen, eller hur?

Ingas sesamkakor

Oslagbara sesamkakor (foto: Magnus Aronson)

Såhär skrev Inga i Trollhättan till mig på bladet där hon delade med sig av sitt favoritrecept: ”Sedan jag läste om hur nyttigt det är med sesamfrön – de är fullspäckade med kalcium, zink, fosfor, järn, magnesium, kalium, selen, koppar och fettsyrorna omega 3 och omega 6 – blandar jag dem i snart sagt allt ätbart. Dessa kakor är mycket omtyckta!”
Rättså otroligt att man så snabbt kan göra något fulländat gott och dessutom ganska nyttigt med bara fyra ingredienser, eller hur? Och den som måste undvika laktos eller mjölkprotein kan förstås prova att använda mjölkfritt margarin — och gå miste om den underbara smörsmaken, men har man inget val så får det väl gå …

ca 48 kakor
Ugn: 175°, 7–8 minuter

4½ dl vetemjöl
200 g smör
drygt 1 dl socker
drygt 1 dl oskalade sesamfrön

Blanda allt och forma degen till rullar, fyra centimeter i diameter. Skär dem i sammanlagt 48 skivor och lägg ut dem 6×4 på två plåtar. Mönstra dem med gaffel och grädda dem i 175 graders ugnsvärme i 7–8 minuter per plåt.

Ny bok: Värma varandra

Nu håller det på att bli extra spännande igen: om några dagar kommer en ny liten bok som på sätt och vis hör hemma här. Det var nämligen så att när syföreningsboken Kärlek, nål och tråd var klar stod det också helt klart att det fanns så många bra idéer och beskrivningar och berättelser som kanske inte nödvändigtvis har med syföreningar att göra men som har det gemensamma temat stickande och virkande som ett sätt att förändra världen. Jag kallar det ”altruistiskt handarbetande”, och då säger min chef att altruistiskt är ett konstigt ord — men nu finns i alla fall boken. Snart. Värma varandra — stickat och virkat för en vackrare värld heter den. Den är full av enkla vantar, sockor, baby- och småbarnssaker och mössor. Fråga efter den i din bokhandel eller beställ den på libris.se! Och på slutet finns en fantastiskt god mintchokladkaka att bjuda de andra stickarna på. Kanske att det receptet dyker upp här också så småningom.