Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Russinrutor

Russinrutor

Russinrutor (foto: Magnus Aronson)

Jo, det ska vara en hel liter rågflingor i den här kakan! Och den blir verkligen otroligt god, vilket bara bevisar att råg är underskattat i fikasammanhang. Eftersom den är ganska bastant och mättande kan man skära den i små rutor och få den att räcka till extra många. Och det går finfint att utesluta russinen om man vill — men då måste man väl byta namn på kakan också?

en långpanna full
Ugn: 175 grader

250 g smör
1 l rågflingor
5 dl vetemjöl
1 dl ljus sirap
5 dl socker
2 ägg
2 dl russin
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Smält smöret i en stor gryta och rör ner övriga ingredienser. Det blir en smulig deg – rör noga! Platta ut den i pappersklädd långpanna och grädda i 175 graders ugnsvärme tills den tagit lite färg. Den stelnar och blir lite seg när den svalnar. Skär den i rutor medan den fortfarande är ljummen.

Kyrkkaffebakelse

Av Posted on Inga taggar 0

När jag åkte till Lessebo med mina föräldrar och min brorsdotter i morse hade jag inte en tanke på att ta med kameran, men det borde jag ha gjort.
Efter gudstjänsten (eller heter det mötet, kanske?) i Filadelfia, som ligger på Storgatan där, blev vi bjudna på kyrkkaffe som söndagsskolan hade hjälpt till att förbereda. De hade gjort helt underbara små sommarbakelser av vanliga muffins med en gräddklick och några jordgubbsbitar. Så enkelt, så smart, så gott, så kyrkkaffeaktigt, så perfekt. Och ett tips för fler sammanhang än kyrkkaffet, kanske?
Om pingstförsamlingen i Lessebo kan det också vara värt att berätta att den är väldigt internationell. Vi var nog åtminstone fem nationaliteter i bänkarna.

Brutal-gesunde Ecken

Av Posted on Inga taggar 0
Brutal-gesunde Ecken

Brutal-gesunde Ecken (Magnus Aronson)

Diese Ecken zu essen ist fast schon eine Tugend! Und trotzdem schmecken sie gut. Dieser Kuchen entstand als ich und meine Helferin Sofia (die in den meisten Dingen viel besser ist als ich) das immer gegenwärtige Rezept für eine runde Form mit abnehmbarem Rand multiplizierten. Wenn man für das Kirchenkaffeekränzchen backt braucht man ja immer ein Backblech.

Wenn wir während des Probebacktages eine unbegrenzte Menge an Rohwaren gehabt hätten hätte ich wahrscheinlich eine Variation des Teiges mit einer kleineren Menge Zucker versucht. Neun Deziliter scheint brutal zu sein, oder…?

Es ist ohne weiteres möglich die Menge zu halbieren und dünnere Ecken zu bekommen. Vergiss in diesem Fall nicht die Backzeit zu verkürzen.

Das Rezept findest du auch in dem Buch Påtår.

ein Backblech
Temperatur im Backofen: 175 C, 40-45 Minuten

750 g geschälte Bananen
750 g geschälte Karotten
750 g geschälte und entkernte Äpfel
9 dl Zucker
9 Eier
½ dl Kakao
3 dl Weizenkeime
1 Essl Backpulver
9 dl Grahamsmehl
1½ dl Milch

Glasur:
dunkle Blockschokolade

Zerdrücke die Bananen. Reibe die Karotten und Äpfel. Vermische Bananen, Karotten und Äpfel mit den Eiern. Vermische zuerst die trockenen Zutaten miteinander und füge dann den Teig mit den Eiern bei. Menge zuletzt die Milch bei.

Verteile den Teig auf einem mit einem Backpapier belegtem Backblech und backe ihn bei 175 Grad 40-45 Minuten lang. Schmelze die Blockschokolade und bestreiche den fertigen Kuchen mit einer dünnen Glasur aus Schokolade (mit dem Pinsel). Teile den Kuchen in Quadrate/Ecken.

Übersetzung: Barbara Eder

Idel goda saker

Av Posted on Inga taggar 0

För kanske två år sedan kom Inger, som då var en av förläggarna på Libris och som nu är VD och förlagschef, hem från London och var otroligt entusiastisk. Det är i och för sig inte så ovanligt, men det roliga var att hon hade fyndat inte på den stora bokmässan London Book Fair utan i en bokhandel inne i stan där hon hade sprungit in för att spana lite när hon hade några minuter över. Hon läste det mesta av boken redan på vägen hem, och sedan fick jag ärva den och blev minst lika glad.

Jag skulle vilja påstå att Harriet Lambs bok Schyssta bananer — för vi köpte rättigheterna och gav ut den på svenska — är en bok för alla kyrkkaffefixare i Sverige. Den handlar om att börja i det lilla, se vad man själv kan bidra med och på det viset göra världen bättre. Med choklad, kaffe, te, bananer, kökshanddukar och socker, bland annat. Den är skriven av en riktig entusiast, och stora delar av hennes värld är befolkad av entusiastvänner: rättvisepionjärerna i Garstang och bananodlarna på Windward Islands, till exempel. Läs, smittas och fortsätt sedan att baka och bjuda!

Jordnötsrutor

Snabbfixade rutor med en läcker brytning mellan sött och salt. Se till att de går åt, för blir de liggande i en burk mjuknar jordnötterna.
Hackade jordnötter gör det lättare att skära kakan i snygga rutor efter gräddningen.

en långpanna full
Ugn: 175º, 20–30 minuter

200 g smör
6 dl socker
4 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2–3 dl salta jordnötter

Smält smöret i en stor gryta och låt det svalna lite. Rör ner socker, ägg, vetemjöl och vaniljsocker och blanda till en slät smet. Häll upp den i pappersklädd långpanna. Strö ut jordnötter (eventuellt hackade) ovanpå. Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme i 20–30 minuter. Skär den i rutor när den har svalnat lite.