Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ingas sesamkakor

Oslagbara sesamkakor (foto: Magnus Aronson)

Såhär skrev Inga i Trollhättan till mig på bladet där hon delade med sig av sitt favoritrecept: ”Sedan jag läste om hur nyttigt det är med sesamfrön – de är fullspäckade med kalcium, zink, fosfor, järn, magnesium, kalium, selen, koppar och fettsyrorna omega 3 och omega 6 – blandar jag dem i snart sagt allt ätbart. Dessa kakor är mycket omtyckta!”
Rättså otroligt att man så snabbt kan göra något fulländat gott och dessutom ganska nyttigt med bara fyra ingredienser, eller hur? Och den som måste undvika laktos eller mjölkprotein kan förstås prova att använda mjölkfritt margarin — och gå miste om den underbara smörsmaken, men har man inget val så får det väl gå …

ca 48 kakor
Ugn: 175°, 7–8 minuter

4½ dl vetemjöl
200 g smör
drygt 1 dl socker
drygt 1 dl oskalade sesamfrön

Blanda allt och forma degen till rullar, fyra centimeter i diameter. Skär dem i sammanlagt 48 skivor och lägg ut dem 6×4 på två plåtar. Mönstra dem med gaffel och grädda dem i 175 graders ugnsvärme i 7–8 minuter per plåt.

Ny bok: Värma varandra

Nu håller det på att bli extra spännande igen: om några dagar kommer en ny liten bok som på sätt och vis hör hemma här. Det var nämligen så att när syföreningsboken Kärlek, nål och tråd var klar stod det också helt klart att det fanns så många bra idéer och beskrivningar och berättelser som kanske inte nödvändigtvis har med syföreningar att göra men som har det gemensamma temat stickande och virkande som ett sätt att förändra världen. Jag kallar det ”altruistiskt handarbetande”, och då säger min chef att altruistiskt är ett konstigt ord — men nu finns i alla fall boken. Snart. Värma varandra — stickat och virkat för en vackrare värld heter den. Den är full av enkla vantar, sockor, baby- och småbarnssaker och mössor. Fråga efter den i din bokhandel eller beställ den på libris.se! Och på slutet finns en fantastiskt god mintchokladkaka att bjuda de andra stickarna på. Kanske att det receptet dyker upp här också så småningom.

Föredrag i Solberga 21 september

Tisdagen den 21 september klockan 11.00 bjuds det in till gemenskapsträff i församlingshemmet i Solberga (ganska nära Kungälv om jag inte är felunderrättad) på temat ”Kyrkkaffe med påtår och lite från syföreningarnas värld”. Välkomna, alla som råkar befinna sig i närheten och tycker att det låter gott med fika!

Min kamrat Ulrika kommer från Kode och var med i en ungdomskör i Solberga när jag lärde känna henne. Därför vet jag att i de trakterna finns det kyrkmänniskor som är specialister på både nostalgiska kakor (Ulrikas mamma bakar bland annat något som kallas japanska tebröd — jag måste nog leta upp det receptet va?) och tunnbröd. Och så den fantastiska äggosten förstås …

Ett par dagar efter föredraget, kära vänner, är det ju dags för Bok & Bibliotek inne i Göteborg. Det ska bli minst lika roligt som vanligt. Ses vi där kanske?

Enklaste glutenfria kakorna

Enklaste glutenfria kakorna (foto: Magnus Aronson)

Gluten- och mjölkfria kakor till alla! Det här receptet med mycket kokos finns säkert i många varianter, men just såhär kom det till mig från Siv i Uddevalla, en av mina flitigaste receptvänner, när jag höll på med att sätta ihop Påtår. Kakorna, som kanske möjligen lite grann liknar muffins, är superenkla att röra ihop eftersom man bakar dem på flytande margarin. Siv brukar dela upp satsen på 25 folieformar eller 40 småbrödsformar av papper.

Precis som lördagskakorna igår blir de enkelt mjölkfria om man ser till att använda mjölkfritt margarin — i det här fallet flytande mjölkfritt margarin.

25 stora eller 40 små
Ugn: 200°, 10–12 minuter

knappt 2 dl socker
1½ msk vaniljsocker
1½ dl flytande margarin
3 ägg
200 g kokosflingor

Blanda socker och vaniljsocker. Rör ner margarinet och sedan äggen, ett i sänder. Tillsätt till sist kokosflingorna. Skeda upp smeten i folie- eller pappersformar och grädda i 200 graders ugnsvärme i 10–12 minuter. Låt dem kallna på plåten.

Lördagskakor

Lördagskakor (foto: Magnus Aronson)

När jag höll på med att ställa samman Påtår och frågade efter småkakor med liten sockermängd, lämpliga för till exempel diabetiker, fick jag det här receptet från Siv. Kanske tyckte någon någon gång att de motsvarade barndomens lördagsgodis? Hursomhelst är det en poäng att använda minimalt med socker på det här viset — den mörka chokladen (använd helst riktig mörk choklad, inte blockchoklad eller block!) får spela solo, och när vi provbakade slukades kakorna snabbt av vänner som inte behöver vara särskilt rädda för socker men som tyckte att det blev så väldigt gott på det här viset.
Naturligtvis är det lätt som en plätt att mångdubbla så att kakorna räcker till alla kyrkkaffedrickare och dessutom att baka med mjölkfritt margarin istället för smör.

antal beroende på storlek
Ugn: 225°, ca 7 minuter
Vila: i kylskåp en timme

100 g smör
½ dl socker
1 msk sirap
50 g mörk blockchoklad
2½ dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat

Rör ihop smör, socker och sirap. Hacka blockchokladen grovt och rör ner den och mjölet blandat med bikarbonat. Forma degen till rullar, tre–fyra centimeter i diameter, och lägg dem i kylskåp i en timme. Skär dem sedan i skivor, lägg ut på plåtar och grädda i 225 grader varm ugn i ungefär sju minuter.