Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vetebrödsrutor

Foto: Magnus Aronson

”På söndag är det min tur”, skriver Rita Fröberg i småländska Urshult. ”Då blir det vetebrödsrutor – snabbt och lätt, de blir goda och många …”

en långpanna full
Jäsning: ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter

125 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 ägg
½ dl socker
ca 1 l vetemjöl

till gräddning:
50 g smör
ca 75 g mandel
½ dl strösocker

Smält smöret i en stor kastrull. Häll i mjölken och se till att blandningen blir fingervarm. Ta kastrullen av plattan och rör ner jästen, ägget och sockret. Blanda sedan i vetemjölet – det ska bli en lös deg.

Smörj en långpanna, tryck ut degen och lämna den att jäsa i ungefär en halvtimme. Klicka ut smöret ovanpå degen Hacka mandeln, strö över den tillsammans med strösockret och grädda i 225 grader i ungefär en kvart. Skär i rutor – stora eller små.

Rättvis ananaskaka

Rättvis ananaskaka (foto: Magnus Aronson)

Eftersom det numera finns rättvisemärkt ananas på burk kan man baka denna mjuka tårtaktiga kaka med bara miljö- och rättvisemärkta ingredienser! Sockret kan bytas ut helt eller delvis mot råsocker. Använd gärna vetemjöl med fullkorn. Kakan är lätt att göra mjölkfri: det är bara att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Jag fick receptet när vi gjorde Påtår, och direkt efter fotograferingen kom Ylva och hämtade kakan, för hon skulle ha gäster. Lustigt nog var de flesta av dem tandläkare (det är inte Ylva). Vad jag förstod av rapporten efteråt hade de ätit med god aptit!

en mjuk kaka
Ugn: 175°, ca 40 minuter

1 burk konserverad ananas (560 g)
125 g smör
2 dl socker
2 ägg
2½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
rivet skal av en limefrukt

till formen:
smör
råsocker
kokosflingor

Låt ananasringarna rinna av – spara spadet.

Smörj en rund kakform med löstagbar kant. Strö kokosflingor i botten och råsocker ovanpå. Lägg ut ananasringarna på formens botten.

Rör smör och socker pösigt. Rör ner ett ägg i taget. Blanda mjöl med vaniljsocker och bakpulver. Vänd ner hälften, rör om, häll i en halv deciliter ananasspad, rör om och rör ner resten av mjölblandningen. Blanda till sist ner det rivna limeskalet.

Häll smeten försiktigt ovanpå ananasringarna. Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme i ungefär 40 minuter.

Droppa en halv deciliter ananasspad över den färdiggräddade kakan.

Inspiration

Det kommer så underbara meddelanden med tips på goda saker att göra av det som har blivit över i kylskåpet, rätter med inspiration från Marocko (tack Ulrika!) och Storvreta (tack Gunlög!) och Kina (tack Tove!) och Östanbäcks kloster (tack Ingrid!) och många andra ställen. Flera har skrivit att de sprider uppropet för fullt bland sina vänner. Det tackar vi särskilt för! Och många hejarop kommer det också. Det är underbart att veta att det inte bara är vi på Libris som tycker att ämnet är viktigt och att det är mycket roligare att göra en glad inspirationsbok än att slita sitt hår över matslöseriet i världen.

Under tiden som uppropet flyger runt försöker jag pussla ihop de två nya småsyskonen till Värma varandra: Värma en liten — stickat och virkat för all världens bebisar och Restvärme — stickat och virkat av det som blev över. Det råder inte precis brist på inspiration där heller. Två böcker som har dykt upp i mitt liv och som jag gärna rekommenderar är de här:

Gerald Allt: Knitting to share

Gerald Allt har en garnaffär i London och samlar mycket folk omkring sig. I Knitting to share (som har getts ut i både Storbritannien och USA) har han och en rad vänner samlat beskrivningar på saker att sticka till folk som behöver: en snygg scarf till den som går på cellgiftsbehandling, en liten kofta och mössa till den bebis som föds för tidigt, ett par halvvantar till den som säljer tidning på gatan … Det är kärlek och omsorg både inom familjen och i en mycket större värld, och boken börjar med en presentation av projektet Knit a river och har på de sista sidorna en lång lista med organisationer som samlar in stickade kläder och filtar och förmedlar dem vidare.

Jag kommer nog att sticka högst två av de fina modellerna i boken sammanlagt, eftersom jag inte är så bra på att sticka, men den är ju så mycket mer än beskrivningar.

Hurra för Gerald Allt och hans stickvänner!

Debbie Macomber: One simple act

Debbie Macomber är ett författarfenomen i stora delar av världen — hundra miljoner sålda böcker, etta på New York Times topplista och så vidare. Jag hade aldrig tidigare läst något av henne, och så började jag med en bok som antagligen är väldigt olik hennes storsäljande romaner. Men för mig var den helt rätt! Av någon anledning, inspiration kan man misstänka, har hon bestämt sig för att skriva en hel bok om generositet och om hur den påverkar den som utövar den minst lika mycket som den påverkar mottagaren. Jag tror på det, och ännu mer nu när jag har läst ut boken än innan jag började. Det märks att det är en lite äldre amerikansk dam som skriver, det kanske jag måste varna för, men det hon berättar om är så stort och så viktigt och så sant. Jag får nog återkomma till några av hennes tips lite senare. Många av dem passar rakt av i kyrkkaffesammanhang …

Har du något bra tips så tar jag mer än gärna emot det också, såklart!

Mias nyttiga bananscones

Av Posted on Inga taggar 0

”Här kommer ett fantastiskt recept”, skriver min kära väninna Mia. ”Gott — och till och med ganska nyttigt! Jag gjorde det ofta i Nya Zeeland och hittade det nu igen när jag grävde fram den gamla egensnickrade och välanvända kokboken hemma i Motala.”

Jag tvekade lite om vad man ska kalla resultatet — det brukar ju vara väldigt mycket mer smör eller margarin i scones — men något väldigt gott till fikat ska det i alla fall bli. Varsågoda och prova!

Ugn: 225 grader, 10–12 minuter

2 1/2 dl vetemjöl
5 dl rågsikt
1/2 tsk salt
4 1/2 tsk bakpulver
1 msk smör
2–3 matskedar honung
2 bananer
ca 2-2 1/2 dl mjölk

Rör ihop de torra ingredienserna. Smält smöret och tillsätt honungen. Mosa bananerna och rör ner dem. Blanda detta med de torra ingredienserna och tillsätt så mycket mjölk som behövs för att det ska bli en deg. Forma den till fina kakor/bullar och grädda dem i ugnen, 225 grader varm, i 10–12 minuter.

Folk som äter upp

Foto: Magnus Aronson

Igår släppte jag iväg uppropet om Förresten åt alla möjliga håll — och det blev respons direkt. Gissa hur glad jag blir! Såhär skriver Susanne:

”Kommer direkt att tänka på när mormor hade dött och vi blev hembjudna på kyrkkaffe efter gudstjänsten till en familj i församlingen som var lite flower power, typ. De bjöd på tunna knäckemackor med räkost på tub. Delikat! Man tager vad man haver. Jag var liten då, men mamma har ofta tagit upp detta fika som något fint hon minns. De bjöd hem oss när vi mest behövde det, utan att bry sig om att de knappt hade något att bjuda på.”

Och Ing-Marie:

”Igår plockade jag fram två soppslattar ur frysen som var för sig inte täckte familjens behov, men som tillsammans blev en middag. Att blanda dem var inte tänkbart, så vad göra?
Vackra kuvert! Ett vackert svart fat i botten, två njurformade vita skålar med vardera soppan i, en vacker gammal silversked, rostade trekantsskurna mackor med två olika ostar på som lades snyggt i ena hörnet av kompositionen. Lite fryst persilja att strö på fisksoppan, en gräddcirkel i svampsoppan. Fina glas till lättdrycken, levande ljus, vacker musik och VIPS EN FEST MITT I VARDAGEN!!!
Med microns hjälp var allt klart på mindre än en kvart.
I detta fall trollade jag inte med själva maten, utan med förutsättningarna. Vi äter ju väldigt mycket med ögonen, och vi mår bra av att mysa tillsammans runt bordet. Det är mitt vardagstips!”

Och så måste jag ju rekommendera bloggstjärnan Underbara Claras kanelbullegenomgång. Smart och inspirerande, eller hur?

Skicka gärna dina egna tips som kommentarer här på bloggen eller med e-post till forresten@libris.se!