Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tillsammansmat i Hannas Café

För ett tag sedan kom Maggan Johansson från webradiomagasinet Hannas Café körande med sin lilla, lilla inspelningsapparat, och vi satte oss på ett café på Limhamn och pratade om Tillsammansmat och måltidsgemenskap. Nu är det ju alltid den där lilla grejen att det är helt förfärligt att höra sin egen röst, så jag måste nog samla ihop en hel del mod innan jag vågar lyssna, men här är reportaget i alla fall!

Carob-”Schokolade”-Kuchen

Carob-"Schokolade"-kuchen

Carob-"Schokolade"-kuchen (Magnus Aronson)

Carob ist ein dunkles und geschmackvolles Pulver das aus dem Gewächs mit dem Namen Johannesbrot gewonnen wird. Es erinnert ein bisschen an Kakao aber ist – wie manche behaupten – viel gesünder. Für die die keine Schokolade vertragen kann ein Carobkuchen eine Alternative sein – und natürlich auch für alle anderen die etwas Neues ausprobieren möchten.

Carobpulver gibt es gewöhnlich in Gesundheitsgeschäften. Die restlichen Zutaten des Kuchens sind  gewöhnliche Zutaten. Es ist möglich den Kuchen ohne Nüsse zu backen und es ist außerdem auch möglich die Haferflocken gegen Roggenflocken oder den Zucker gegen Rohzucker auszutauschen (da Carob eine natürliche Süße hat kann man auch mit einer geringeren Menge Zucker experimentieren) wenn man sich etwas abenteuerlich fühlt.

Das Rezept ist in dem Buch ”Påtår” zu finden. Es war ein Experiment das beim ersten Mal funktionierte. Ich machte einen Teig nach Gefühl in der Küche der Pfarrgemeinde (mit dem Schokoladenkuchenrezept meiner Mutter als Ausgangspunkt), backte es, kostete, brachte dem Fotografen einige Kuchenstücke und servierte den Rest den Teilnehmern des Dagledigträffs die im Nebenraum Kuchen und Kaffee jausneten. Alles wurde aufgegessen! Aber viele glaubten dass sie einen Schokoladenkuchen gegessen hatten.

ein Backblech
Temperatur im Backofen: 175 Grad  ca. 20 Minuten

1 dl Haselnüsse
300 g Butter
5 dl Zucker
2 dl Haferflocken
1½ dl Carobpulver
4 Eier
3 dl Weizenmehl
1 Essl Vanillezucker

Dekoration:
1 dl Haselnüsse

Hacke die Haselnüsse. Schmelze die Butter in einem ziemlich großen Topf und vermische sie mit den restlichen Zutaten. Streiche den Teig auf ein mit Backpapier belegtes Backblech. Leg die Nüsse in einem beliebigem Muster auf den Teig. Backe bei 175 Grad ca. 20 Minuten lang.

Übersetzung: Barbara Eder

Lisas tekakor

Av Posted on Inga taggar 0
Lisas tekakor

Lisas tekakor (foto: Magnus Aronson)

För ganska många år sedan var Lisa och jag reportrar på en tidning i Uppsala tillsammans. Sedan flyttade vi därifrån båda två. Nu bor hon i Skellefteå och har precis gift sig. Som en liten grattishälsning till både Lisa och Ryan O’Shea kommer här ett recept som Lisa skickade in när jag höll på med en av kyrkkaffeböckerna för ett par år sedan — för äkta kärlek syns överallt, till och med i fikat, eller hur?
Lisa bakar mjölkfria tekakor att äta med goda pålägg vid alla möjliga tillfällen, inklusive skidresa med varm choklad och sommarfika på verandan. Hon använder gärna brunt socker och blandar vetemjöl med graham och råg.
Den som inte behöver baka mjölkfritt kan använda smör och vanlig mjölk i stället för margarin och havremjölk.
Tekakorna går utmärkt att frysa.

antal beroende på storlek
Jäsning: 30 minuter + lite till
Ugn: 225°

5 dl havregryn
1 l Oatley Havredryck eller motsvarande
300 g margarin
100 g jäst
1 msk salt
1 dl socker
ca 2 l mjöl
en näve russin
1 tsk hjorthornssalt

Häll havregryn i en bunke, blanda med havredryck och låt svälla i minst två timmar eller över natten.
Smält margarinet, smula ner jästen, rör ner övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg. Låt den jäsa under duk i ungefär en halvtimme. Kavla sedan ut degen och skär ut fyrkantiga ”mackor” eller gör runda kakor eller kanske hjärtformade bröd med pepparkaksform. Stick lite hål med en gaffel i tekakorna när de ligger på plåten. Låt dem jäsa en liten stund. In i ugnen, 225 grader varm, tills de får lite färg. Låt dem svalna på galler.

Russinrutor

Russinrutor

Russinrutor (foto: Magnus Aronson)

Jo, det ska vara en hel liter rågflingor i den här kakan! Och den blir verkligen otroligt god, vilket bara bevisar att råg är underskattat i fikasammanhang. Eftersom den är ganska bastant och mättande kan man skära den i små rutor och få den att räcka till extra många. Och det går finfint att utesluta russinen om man vill — men då måste man väl byta namn på kakan också?

en långpanna full
Ugn: 175 grader

250 g smör
1 l rågflingor
5 dl vetemjöl
1 dl ljus sirap
5 dl socker
2 ägg
2 dl russin
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker

Smält smöret i en stor gryta och rör ner övriga ingredienser. Det blir en smulig deg – rör noga! Platta ut den i pappersklädd långpanna och grädda i 175 graders ugnsvärme tills den tagit lite färg. Den stelnar och blir lite seg när den svalnar. Skär den i rutor medan den fortfarande är ljummen.

Kyrkkaffebakelse

Av Posted on Inga taggar 0

När jag åkte till Lessebo med mina föräldrar och min brorsdotter i morse hade jag inte en tanke på att ta med kameran, men det borde jag ha gjort.
Efter gudstjänsten (eller heter det mötet, kanske?) i Filadelfia, som ligger på Storgatan där, blev vi bjudna på kyrkkaffe som söndagsskolan hade hjälpt till att förbereda. De hade gjort helt underbara små sommarbakelser av vanliga muffins med en gräddklick och några jordgubbsbitar. Så enkelt, så smart, så gott, så kyrkkaffeaktigt, så perfekt. Och ett tips för fler sammanhang än kyrkkaffet, kanske?
Om pingstförsamlingen i Lessebo kan det också vara värt att berätta att den är väldigt internationell. Vi var nog åtminstone fem nationaliteter i bänkarna.