Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Långpannetips

Av Posted on Inga taggar 0

Fem tips för långpannebagaren:

1. Baka alltid med bakplåtspapper i pannan.

2. Använd bakplåtspapper på rulle hellre än ark och måtta noga, så slipper du irritationen över fastbrända kakkanter.

3. Klipp jack i 45 graders vinkel inåt från papperets hörn. Flikarna lägger sig omlott i pannan, och kakan får fina hörn.

4. När du provar ett nytt recept eller bakar i en ny ugn, kom ihåg att både långpannans storlek (egentligen ugnens …) och ugnen i sig påverkar gräddningstiden. Håll uppsikt och skriv in den optimala gräddningstiden i receptet till nästa gång.

5. Förakta inte kanterna! De är ofta extra goda …

Kyrkkaffetraditioner i Tyskland

Av Posted on Inga taggar 0

 

Tysk kyrkkaffebok.

Eftersom tre av oss från Libris-redaktionen är på bokmässan i Frankfurt den här veckan måste jag ju visa att det finns tydliga tecken på att kyrkkaffetraditionerna växer sig starkare också i Tyskland.

Det vi gör mest är att gå på möten med förlag från olika länder för att se om de har något som vi borde ge ut och för att visa dem vad vi själva har, men mellan mötena springer eller går vi genom hallarnas långa gångar och hinner se en hel del.

Till exempel att långpannekakor vinner mark i den engelskspråkiga världen: det är inte längre bara cupcakes som gäller, utan i år har jag sett flera böcker om ”slices and squares”.

Och att samma sak händer bland de tyskspråkiga förlagen, där kakorna har ett samlingsnamn: Blechkuchen. Jag vet att Blechkuchen är typiska kyrkkaffekakor, för när min mammas kyrkokör åkte till en liten stad i Tyskland upprepade gånger under 1990-talet dök sådana kakor upp hela hela tiden och med största självklarhet. Det finns ganska många böcker om Blechkuchen här på mässan.

Och så är det ju boken som jag har nämnt tidigare. Roligt eller hur?

Föredrag i Tidaholm 14 oktober

TillsammansmatTidigt, tidigt i våras hörde de av sig från Tidaholms församling och frågade om jag kunde komma och berätta om Tillsammansmat på Forum Tidaholm i mars. Det stod inget i almanackan den dagen, så jag sa ja.

Fast sedan kom de på att de skulle fråga Jenny Berggren istället. Om hon kunde komma och berätta om Vinna hela världen. Och det kunde hon, och då behövde de inte mig — och eftersom Jenny är ”min” författare kunde jag ju inte precis ha några synpunkter på det!

Nu blir det av i alla fall, Forum Tidaholm med Tillsammansmat-tema. På torsdag kväll nästa vecka, den 14 oktober, är alla välkomna!

Fruchtmüsliecken

Av Posted on Inga taggar 0

Fruchtmüsliecken

Diese Ecken sind sowohl besonders gesund als auch besonders ungesund. Und schmackhaft! Die Idee zu dem Rezept bekam ich als wir mit der Arbeit zu dem Buch Påtår in vollem Gange waren und bald darauf gingen sie in die Geschichte von Libris ein als ich sie für ”Hemmets Veckotidning” backte wo ich bei einem unglaublich verblüffend – ambitiösen Fotoshooting dabei war bei der wir in einem Speisesaal ein Küchenmilieu aufbauten und 50 Meter Verlängerungskabel brauchten damit man die Speisen im richtigen Licht fotografieren konnte. Das Resultat war sicher technisch perfekt, aber meine scheinheilige Miene und meine total unnatürliche Haltung lösten viel Gelächter aus.

Das lustige an der ganzen Sache war dass die Fotografin darum bat den Teig mit nach Hause nehmen zu dürfen – und dass sie ihn mit dem Löffel direkt aus der Schale aufaß.

Variiere das Rezept dadurch dass du Mandelsplitter auf den Teig streust oder durch das Streuen von geriebener weißer Schokolade auf den fertig gebackenen warmen Kuchen. (eine gleichmäßige, etwas dickere Schokoladenglasur wird natürlich am Besten wenn man die Schokolade schmilzt und  auf die übliche Weise auf den Teig streicht) Variationen können auch einfach durch die Verwendung von verschiedenen Sorten von Fruchtmüsli oder vielleicht mit einer Extra-Portion getrockneten Früchten oder geriebenen Nüssen erzielt werden. Es gibt ja mittlerweile schon Fair-Trade-Handel-Sorten und ökologisch hergestellte Früchte und Nüsse.

ein Backblech
Temperatur im Backofen: 175  ca. 20 Minuten

300 g Butter
5 dl Zucker
4 dl Fruchtmüsli
4 Eier
3 dl Weizenmehl
1-2 Essl.Vanillezucker

Schmelze die Butter in einem Topf und vermische sie mit den restlichen Zutaten. Verteile den Teig auf einem mit Backpapier belegtem Backblech. Backe den Kuchen bei 175 Grad im Backofen für die Dauer von ca. 20 Minuten. Der Kuchen soll noch etwas teigig sein und wird steif wenn er abkühlt.

Übersetzung: Barbara Eder

Åsa om delaktighet

Av Posted on Inga taggar 0

För ett litet tag sedan var jag ju i Solberga och berättade, och det var en fantastiskt fint ordnad förmiddag jag fick vara med om där. Inte minst tunnbrödsklämmorna och andakten har hamnat på min högst inofficiella kyrkkaffetopplista!

Innan jag skulle komma skickade diakonen Ingrid ett par exemplar av församlingsbladet, och där hittade jag en så fin intervju med Åsa Löf i Hålta. Jag har bett om lov att återge den (Hålta är en grannförsamling, och jag träffade Åsa i Solberga), och här kommer den:

Hur är du delaktig i församlingen? Jag är bland annat med och ordnar bakstuga i Hålta församling. Vi bakar kaffebröd till kyrkkaffet. Det är en sak som alla klarar av. Vi både skrattar och pratar om djupa saker, vilket faller sig naturligt när man arbetar med händerna. Ibland läser vi något vid kaffet och provsmakningen.

Varför är det viktigt att få med många? Att hjälpa andra till Jesus är ju vår viktigaste uppgift. Det är mycket lättare att ta steget in i kyrkan om man har en praktisk uppgift. Jag tänker mig ibland församlingen som en myrstack. Jesus är i centrum och alla i församlingen drar sitt strå till stacken för att bygga upp församlingen. Alla behövs!

Hur får vi fler att bli delaktiga i församlingen? Genom att vi som redan är aktiva frågar andra om de vill hjälpa till. Många kan behöva få en fråga för att våga ta steget. Det gäller att dela upp uppgifterna så att många gör lite och inte tvärtom, att få gör mycket. För att detta ska fungera måste man ha en ansvarig i församlingen som är som en spindel i nätet. Jag tror också att det skulle vara bra med en informationsstund från kyrkorådet några gånger per år, gärna under kyrkkaffet. Om man vet vad som är på gång blir man mer delaktig och förhoppningsvis mer aktiv.