Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Brioche tressée

Av Posted on Inga taggar 0
Brioche tressée

Brioche tressée (foto: Magnus Aronson)

Idag kliver jag ombord på ett plan ner till Montpellier för att träffa Céline, Josselin och Samuel. Det mesta har blivit klart eller nästan nästan klart: Therésia Erneborgs receptbok Söta saker som kommer ut på Gullers i september, Libris nya stora sångbok Hallelujah Moments, Vibeke Olssons nya roman Bricken på Svartvik, stick- och virkboken Värma varandra … Och nu blir det semester i fyra veckor och sannolikt lite stillsamt på kyrkkaffebloggen. Glad sommar önskas alla kyrkkaffevänner med ett recept just från de franska vännerna!

Brioche tressée
I min familj, som kommer från Normandie, har vi en liten kaffetradition när det har varit begravning i släkten. Vi samlas och häller upp kaffe åt alla och äter ett slags flätad vetelängd som kallas brioche tressée (flätad brioche). Min man som kommer från södra Frankrike blev mycket förvånad när han var med om det första gången, men jag tror att det är ganska vanligt på andra håll. I alla fall tycker vi att det är trevligt!
Céline

en fläta
Ugn: 175°, ca 25 minuter
Jäsning: 1 + 10–12 + 1 timmar

60 g smör
ca 6 dl vetemjöl
2½ dl mjölk
1 ägg
25 g jäst
50 g socker
1 tsk salt

pensling:
1 ägg

Ta fram smöret i god tid så att det får rumstemperatur.
Blanda mjöl, salt och socker i en bunke. Värm mjölken till fingertemperatur, lös upp jästen i den och rör ner detta i mjölblandningen tillsammans med ägget.
Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Klicka ner smöret och arbeta snabbt in det i degen.
Täck över bunken och låt degen jäsa i en timme i rumstemperatur. Peta ner den och låt den jäsa en gång till, men nu i kylskåp i 10–12 timmar (till exempel över natten). Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i tre lika delar. Rulla ut dem till jämna längder, 60–70 centimeter långa. Fäst ihop dem i ena änden, fläta, vrid flätans början och slut mot dess undersida och flytta över den till en pappersklädd plåt. Låt den jäsa övertäckt i en timme. Pensla den med uppvispat ägg och grädda den i 175 graders ugnsvärme i ungefär 25 minuter.

Fruktsallad i Hidinge

Av Posted on Inga taggar 0

Foto: Magnus Aronson

I förrgår spelade Ingeborg, Annette och jag en konsert tillsammans i Hidinge gamla kyrka utanför Örebro. ”Sju kvinnor och en sloven” hette programmet, och det låter kanske inte helt seriöst, men vi spelade alltså mest musik av kvinnliga tonsättare, och det är något av det roligaste man kan ägna sig åt när man inte bakar eller redigerar recept!

Efteråt stod ”kyrkgruppen” på gräsmattan och serverade fruktsallad med äpplen, päron, bananer, vindruvor, hallon och säkert ännu mer. Somrigt och mycket gott!

— Vi har papperstallrikar och plastskedar i år, berättade en av de ansvariga, för förra sommaren hade vi tagit hit riktiga skedar och tallrikar men gissat fel på hur många som skulle komma. Jag tittade in i kyrkan när konserten skulle börja och insåg vårt misstag. Vi skulle inte hinna få fram mer. Så efteråt fick jag hälsa alla välkomna och säga att ni som hör ihop får dela på en tallrik och en sked! Det gick bra på det viset också, men i år tog vi hit ordentligt med papperstallrikar och plastskedar!

Så talar ett riktigt kyrkkaffeproffs, eller hur?

Föredrag i Kungälv 11 augusti

I Kungälvs och Ytterby församlingar är det sommarkyrka — läs här — och onsdagen den 11 augusti ska jag åka till Kungälvs församlingshem och berätta. Föredraget börjar klockan 19, och sedan är det fika (såklart) och en andakt som församlingens ungdomar har hand om. Ämnet är föga överraskande Kyrkkaffe (boken Kyrkkaffe har varit slut ett tag, men jag kommer att berätta om fortsättningsboken Påtår också, det går bara inte att låta bli, den innehåller så mycket som är bra), och alla som befinner sig i trakterna är förstås hjärtligt välkomna!

Tillsammansmat i Hannas Café

För ett tag sedan kom Maggan Johansson från webradiomagasinet Hannas Café körande med sin lilla, lilla inspelningsapparat, och vi satte oss på ett café på Limhamn och pratade om Tillsammansmat och måltidsgemenskap. Nu är det ju alltid den där lilla grejen att det är helt förfärligt att höra sin egen röst, så jag måste nog samla ihop en hel del mod innan jag vågar lyssna, men här är reportaget i alla fall!

Carob-”Schokolade”-Kuchen

Carob-"Schokolade"-kuchen

Carob-"Schokolade"-kuchen (Magnus Aronson)

Carob ist ein dunkles und geschmackvolles Pulver das aus dem Gewächs mit dem Namen Johannesbrot gewonnen wird. Es erinnert ein bisschen an Kakao aber ist – wie manche behaupten – viel gesünder. Für die die keine Schokolade vertragen kann ein Carobkuchen eine Alternative sein – und natürlich auch für alle anderen die etwas Neues ausprobieren möchten.

Carobpulver gibt es gewöhnlich in Gesundheitsgeschäften. Die restlichen Zutaten des Kuchens sind  gewöhnliche Zutaten. Es ist möglich den Kuchen ohne Nüsse zu backen und es ist außerdem auch möglich die Haferflocken gegen Roggenflocken oder den Zucker gegen Rohzucker auszutauschen (da Carob eine natürliche Süße hat kann man auch mit einer geringeren Menge Zucker experimentieren) wenn man sich etwas abenteuerlich fühlt.

Das Rezept ist in dem Buch ”Påtår” zu finden. Es war ein Experiment das beim ersten Mal funktionierte. Ich machte einen Teig nach Gefühl in der Küche der Pfarrgemeinde (mit dem Schokoladenkuchenrezept meiner Mutter als Ausgangspunkt), backte es, kostete, brachte dem Fotografen einige Kuchenstücke und servierte den Rest den Teilnehmern des Dagledigträffs die im Nebenraum Kuchen und Kaffee jausneten. Alles wurde aufgegessen! Aber viele glaubten dass sie einen Schokoladenkuchen gegessen hatten.

ein Backblech
Temperatur im Backofen: 175 Grad  ca. 20 Minuten

1 dl Haselnüsse
300 g Butter
5 dl Zucker
2 dl Haferflocken
1½ dl Carobpulver
4 Eier
3 dl Weizenmehl
1 Essl Vanillezucker

Dekoration:
1 dl Haselnüsse

Hacke die Haselnüsse. Schmelze die Butter in einem ziemlich großen Topf und vermische sie mit den restlichen Zutaten. Streiche den Teig auf ein mit Backpapier belegtes Backblech. Leg die Nüsse in einem beliebigem Muster auf den Teig. Backe bei 175 Grad ca. 20 Minuten lang.

Übersetzung: Barbara Eder