Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Knex

Knex.

Fröpåsar ska man ju inte ha stående i skafferiet för länge eftersom de flesta fröer innehåller fett som kan härskna — men innan den tråkiga förvandlingen inträffar är de som alla vet otroligt nyttiga.

— Du måste bara smaka! Jag har bakat knex! sa Marita när jag kom till Örebro häromdagen.

”Knäcks” hörde jag — och undrade sedan när knäck kokas efter påsk och har fått ett löjligt engelskt plural-s.

Men knex, det är något helt annat: ett lustigt mellanting mellan kex och knäckebröd. Marita hade fått receptet från en god vän och sin vana trogen modifierat det lite grann. Resultatet är superknapriga små bitar som på ett ögonblick blir beroendeframkallande. När jag tittade närmare på receptet insåg jag att det dessutom är glutenfritt. Ett fynd in i alla hörn alltså!

en plåt full — antal beroende på storlek
Ugn: 150 grader, ca 70 minuter

2 dl majsenamjöl
2½ dl blandade fröer (till exempel solrosfrö, sesamfrö, pumpafrö och linfrö)
½ tsk salt
3/4 dl matolja, till exempel rapsolja
2½ dl vatten

att strö över:
ganska mycket flingsalt

Rör ihop alla torra ingredienser. Tillsätt oljan och rör om. Koka upp vattnet, tillsätt det också och rör ihop till en ganska kompakt deg. Tryck ut den tunt och jämnt på ett bakplåtspapper på en plåt och strö över flingsalt (Marita och jag tycker att det är gott med mycket flingsalt, men man kan prova sig fram). Skär med kniv eller sporre i lagom stora bitar.

Grädda knexen i 150 graders ugnsvärme i ungefär en timme och tio minuter eller tills de känns hårda och är lätta att bryta isär i skårorna. Låt dem svalna och förvara dem lufttätt. Servera som de är till en kopp te eller en skål soppa, eller lägg dem på ostbrickan.

(Ett litet P.S.: Keramiken på bilden kommer från den ekumeniska kommuniteten i Taizé, där det finns massor av duktiga keramiker. De gör muggar, koppar, skålar, fat, kannor och uppläggningsfat i en rad standardmodeller som sedan får olika glasyrer. Den här glasyren heter Omnia och består av alla glasyrslattar som blir över. De hälls ihop, någon rör om — och så uppstår en glasyr som skiftar i olika bruna och gröna nyanser, lite olika beroende på vad som hade blivit över just den gången, men alltid vackert. Passar bra i Fester med rester, eller hur? På Taizés hemsida kan man läsa mer om keramiken.)

Välkomna till Mariestad!

Bok som gör besök i Mariestad.

Under Valborgshelgen är det surdegsfestival i Mariestad — jo, det är alldeles sant! Här kan man läsa mer om den.

På självaste Valborgsmässoafton har jag lovat att berätta om Brödglädje för alla som vill höra. Klockan elva på förmiddagen. Mariestads bokhandel säljer brödböcker i massor och en del Kyrkkaffe-böcker också.

Varmt välkomna, alla surdegsentusiaster och Mariestadsbor och andra!

(På eftermiddagen den första maj, klockan 17, spelar Jennie, Silvia, Niklas, Konrad och jag Schumanns pianokvintett i Landskyrkan i Askersund. Fantastisk musik både första och hundratrettiofjärde gången man hör den. Alla är hjärtligt välkomna dit också såklart!)

Hittesallad

Våren är här — och det innebär att vi genast måste bjuda på ytterligare ett recept ur den bok som det arbetas för fullt med nu, Fester med rester. Liv i Göteborg har komponerat. Tack så mycket, Liv!

***

 
 
 

Kirskål (foto: Magnus Aronson)

Hittesallad

2–3 l kirskål (den krymper jättemycket i stekpannan)
2 tomater
1/2 rödlök eller gul lök eller 1/4 purjolök (beroende på vad du hittar)
1 dl solros- eller pumpafrön
vitlök
olja
dressing (till exempel olja, honung, dijonsenap, salt, peppar och någon örtkrydda)

Gå ut och plocka ett par tre liter kirskål. Ta helst späda och blanka blad — de smakar bäst. Skölj dem och hacka dem grovt (det är helt OK att ha med lite stjälkar).

Värm olja och pressad vitlök i en stekpanna, lägg i kirskålen och stek försiktigt — bladen ska bli mjuka och mörkgröna. Salta, peppra och smaka av. Sprid ut den stekta kirskålen på ett fat så att den kallnar lite.

Skär löken i ringar och tomaten i skivor. Rosta exempelvis solros- eller pumpafrön i en stekpanna (först i torr varm panna, när de börjar få lite färg så häll i lite olja och salt).
Lägg löken och tomaten på kirskålen på fatet och strö fröna över.

Ringla över dressing.
Njut!

En viktig korrigering

Med citat ur Predikaren.

Det kom just ett telefonsamtal från en Anna som hade boken Restvärme i sin hand och påpekade att ett citat i början av boken inte är hämtat från Ordspråksboken, som det står, utan från Predikaren, kapitel 4, vers 12. Det har hon alldeles rätt i, och jag vet sannerligen inte hur det har kunnat bli fel, men det är jag som har missat. Tack, Anna, för påpekningen — blir det omtryck så ska vi se till att rätta till hänvisningen, och till dess får denna korrigering på Kyrkkaffebloggen hänvisa rätt!

Påskpaus

Av Posted on Inga taggar 0

Foto: Gunnel Karlsson

Kyrkkaffebloggen tar en påskpaus och återkommer efter annandagen. En underbart stilla vecka och en glad påskhelg önskas alla kyrkkaffevänner med en påsklila krokusbild från Gunnel Karlsson, som var kyrkkafferedaktörens arbetskamrat i Uppsala en gång för många år sedan, och på återseende!