Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Baka bullar

Av Posted on Inga taggar 0

Carolina Klintefelt gästbloggar om bullbak tillsammans med tvåårig son. Läs!

(Texten skrevs i höstas. Nu är Edith redan flera månader gammal. En sällsynt vacker flicka!)

***

Foto: Magnus Aronson

Det började så bra.

Regn ute, den tvåårige sonen lugn i soffan framför Teletubbies. Klart läge för att baka bullarna som jag hade lovat till lördagens invigning av kyrkans nya Second Hand-butik. Ingredienserna inhandlade, läget under kontroll, bara att sätta igång.

”Den late bär hellre ihjäl sig än går två gånger”, brukade min farfar säga. I modern översättning ungefär: ”…bakar hellre dubbel sats än bakar två gånger.” Typ.

Alltså: två bunkar fram. Hushållsassistent har vi inte, däremot elvisp med degkrokar. Finemang. Smula jäst, värma degspad. Tra-di-da. Nu ska vi se, hälften i den ena bunken och hälften i den andra. Hoppsan, då måste jag visst röra samtidigt i båda bunkarna. Okej, en visp i varje hand. Det funkar ju! Ha!

I med mjöl. Hm. Samtidigt i två olika bunkar? Nej, här måste jag nog ta en i taget. Ajajaj, nu svalnar ju degspadet i den andra bunken. Elvispen kan ligga på diskbänkskanten, och om bunken står nere i diskhon så kan vispen gå utan att jag håller i den. Jo, det funkar faktiskt! Den får vispa på medan jag häller mjöl i nästa bunke. Det här blev visst lite stressigt. Oj, nu välte elvispen! Fort över med den i nästa bunke. Veva, vispa, mera mjöl här, mera mjöl där. Puh! Nu är det dags för jäsning.

Husmorsskolans syförening

Husmorsskolans Nya Syförening, HNS. Bild lånad från Majas blogg.

Den som inte har möjlighet att vara med i en syförening i någon församling i närheten — det rekommenderas ju egentligen! — kan nu ansluta sig till Husmorsskolans Nya Syförening som är mer, ja, vad ska vi säga, virtuell. HNS har grundats av Maja som driver själva bloggen Husmorsskolan och som från och med den här månaden också har en egen husmorsspalt i Minnenas Journal.

Vid det senaste av symötena, som äger rum varje tisdag med hjälp av diverse länkar och glada tillrop, presenterades Femtimmarskoftan, alltså mönstret härifrån Kyrkkaffebloggen. Maja har gjort ett litet experiment med tjockare garn och stickor nummer 9 och lyckats sticka den till sin treåriga dotter. Hon ersatte också knytsnoddarna med en stor tryckknapp. Båda dessa vidareutvecklingar tipsar vi gärna fler om, förstås!

Råntårta från Carigrad

Av Posted on Inga taggar 0

Råntårta från Carigrad (foto: Magnus Aronson)

Under de år när Zora var en av mina arbetskamrater på Libris var det extra roligt med fika. Särskilt när det var en ny receptbok på gång dök det upp väldigt spännande kaklådor och brödpåsar.

Såhär berättar Zora om råntårtan från Carigrad:

”Serbien var en del av Turkiet i 500 år, och den här ‘tårtan’ är ett exempel på hur matkulturen påverkades i området runt Vojvodina. Att göra kakor genom att bre goda fyllningar mellan färdiga, köpta rånflak är mycket populärt. Rånflaken är lätta att få tag på här i Sverige också – jag brukar köpa dem i invandraraffärer. För vägningen av honungen hade min mamma ett trick som kan verka lite omständligt men som jag också använder mig av: jag tar fram en gryta och sätter den på hushållsvågen. När jag vet vad grytan väger kan jag mäta upp honungen också, och sedan smälter jag den i grytan. Valnötterna kan ersättas helt eller delvis med till exempel hackade fikon eller russin.” 

antal beroende på storlek
Vila: ett par timmar

7 äggvitor
450 g socker
2–3 droppar pressad citron
120 g honung
200 g hackade valnötter
5 rån

Vispa äggvitorna till hårt skum. Fortsätt vispa och tillsätt sockret, lite i taget (det är ganska mycket socker). Tillsätt också citronjuicen.

Smält honungen på svag värme – ettan eller tvåan – och tag den från spisen så snart den börjar koka. Rör ner äggviteblandningen försiktigt och rör medan allt svalnar. Känn med fingertoppen.

Tillsätt valnötterna och rör om.

Dela krämen i fyra lika stora delar.

Lägg ett rån med den djupare mönstrade sidan neråt på en bakplåt. Bred en del fyllning på, lägg ett rån ovanpå och fortsätt. Det femte rånet läggs med den djupare mönstrade sidan uppåt. Låt ”tårtan” vila under press i ett par timmar – en skärbräda fungerar bra som tyngd – och skär sedan upp den i fyrkanter med en vass brödkniv.

Fler som äter det som blev över

Av Posted on Inga taggar 0

Förresten-inspiration från olika håll:

Svenska Dagbladet publicerar recept under rubriken ”Hushålla” (och med benäget bistånd av Lantmännen).

Konsumentföreningen i Stockholm driver kampanjen ”Släng inte maten!” och presenterar rapporter om matslöseri och lite om hur man kan råda bot på det (till exempel att förlänga hållbarheten på kylvaror genom att sänka temperaturen i kylskåpet lite grann).

Jens Linder som är DN:s matbloggare har fått god respons på sina texter om att äta blast, ta vara på alla delar av ett slaktat får och äta ful mat . Bland annat.

Annica Tribergs bok 100 sätt att rädda maten är utgiven på Max Ström. (Den var en av de böcker som vi tävlade mot om Svenska Publishing-priset i kokboksklassen — fast ingen av oss vann.)

Anna Billing, som är en av dem som arbetar med numera rikskända Resurskocken på ICA Malmborgs Tuna i Lund, har skrivit mycket om hur man kan komma tillrätta med matsvinn (projektet handlar inte om restmat eller matrester, betonar hon), bland annat här.

Anna Lind Lewin, författare till Fattiga riddare och andra kökshjältar, bloggar oavbrutet intressant och med många roliga tips här.

Och vi tar fortfarande emot recept, tips och annat — fram till den 31 den här månaden!

UPPDATERING 19 JANUARI: DN rapporterar att matsvinnet minskar, men att miljöpåverkan fortfarande motsvarar utsläppen från 700 000 (!) personbilar per år.