Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Dinkelvinnare

Vinstpaket.

Nu är utlottningen av tre dinkelpaket från Wästgötarna avgjord. Grattis Sofia, Lena och Pernilla som får varsin låda med posten så snart ni har skickat era adresser till anna.braw[at]libris.se! Tusen tack alla tävlande för era tips och recept. Det ska bli roligt att prova dem.

Ni som inte vann (och alla andra också): fråga efter Wästgötarnas påsar i affären, eller beställ på egen hand en stor låda att dela med glada bagarvänner! En del av det dinkelmjöl som säljs i svenska affärer importeras från Tyskland. Lite onödigt när Per och hans ekologiska kollektivvänner är igång, eller hur?

World Fair Trade Day

Varmt rekommenderad läsning.

Idag firas World Fair Trade Day på många håll. En anledning så god som någon att äta fantastisk choklad, kan tyckas, och det är ingen dum idé eftersom det lätt kan leda till mer!

Kyrkkaffebloggen rekommenderar en utmärkt chokladfortsättning i form av Harriet Lambs bok Schyssta bananer. Harriet Lamb var en av de allra första ledarna i arbetet med att etablera en varumärkning för rättvist producerade varor i Storbritannien och har inspirerat och knutit ihop människor över hela världen med sitt sätt att reda ut begreppen och berätta.

I Storbritannien blev den första certifierade varan en liten smaksatt chokladkaka från Green & Blacks, som vid den tiden (1994) var ett pyttelitet företag. Maya Gold hette chokladen — och nu kan man köpa den i massor av affärer i Sverige också.

Här i Sverige blev den första certifierade varan Sackeus bryggkaffe Kyrkkaffe. Något att vara lite stolt över, eller hur?

Det finns alla möjligheter att fira dagen genom att själv rycka in och göra en liten arbetsinsats. Till exempel baka med rättvist producerade ingredienser. Kladdkaka i långpanna är en av de kakor som blir alldeles underbar bakad på Fair Trade-kakao.

Handarbetsvänner

Virkat får till salu (bild lånad från Zippelins hantverk).

Lite nytt från handarbetsvänner på olika håll:

Maja som bloggar under namnet Husmorsskolan har stickat en väst till en fyraåring genom att trixa lite med ett amerikanskt mönster och bjuder på sin beskrivning.

Bea har med inspiration från Värma en liten startat en webshop som hon kallar Zippelins hantverk och lovar att omvandla försäljningen till virkade babyfiltar som hon skickar till Erikshjälpen.

Hjärtekatten, som startades med målet att samla in hundra virkade katter till hjärtsjuka barn på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg, har fått sådan enorm respons att barnen i Lund också ska få katter. 500 är det nya målet.

Sanne har provat att sticka den indiska ABC-mössan ur Värma en liten och visar resultatet på sin blogg. Och Galen i garn har provat två andra mönster ur samma bok.

Stickcafé i Granhammar (foto: Knyppeltanten).

Knyppeltanten var en av deltagarna i stickcaféet hos Karin på Ateljé Norrgården i Granhammar utanför Örebro i måndags. Hon berättar om vad som hände under kvällen och visar vad några av deltagarna arbetade med.

Hos Stickhjälpen ramlar det in mängder av fina saker. Den som har läst Värma-böckerna och Kyrkkaffebloggen kan känna igen många Yemenvästar, Femtimmarskoftor och Petras lilla kofta — och till och med ett exemplar av Treochenhalvtimmesvästen!

Bakningsliknelse

Innehåller brödliknelse. Kommer i höst.

Bibeln innehåller förstås flera underbara liknelser om mjöl och deg och bakning, men här är en alldeles ny, hämtad ur Gaile Parkins roman Mrs Angels tårtbageri (originalets titel: Baking Cakes in Kigali) som kommer ut i svensk översättning av Maria Store i höst:

”Vi stöttar varandra mer och mer”, sa dr Rejoice. ”Nu är det som om vi förstod att vi blir mycket starkare när vi står enade, särskilt i miljöer där vi hela tiden slås ner.”

”Ja, som bröd”, sa Odile.

Alla tittade på henne och undrade vad hon menade.

”Jag menar som ingredienserna när man bakar bröd”, viskade hon. ”Jag har sett på när kvinnorna på centret bakar bröd. Ingredienserna kan inte göra något var för sig, men när de blandas håller de ihop, och så reser sig brödet när det jäser. Ingredienserna trycks ner och reser sig upp.”

Godiskakor

Av Posted on Inga taggar 0

Blev det lite påskgodis över?

Eller var den där jordnötspåsen lite onödigt stor?

Eller smakade den där nya sortens choklad inte riktigt som det såg ut i reklamen?

Baka godiskakor!

Godiskakorna på bilden är bakade med jordnötter, solrosfrön, små chokladägg och chokladlinser. De dyker snart upp i en ny receptbok, men det kan inte hjälpas: vi måste bjuda på dem redan nu.

antal beroende på storlek
Ugn: 175º

2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ev en nypa salt
2 dl socker
2 dl havregryn eller rågflingor
100 g smör
1 msk sirap
½ dl vatten
1 ägg
1 dl hackade nötter (blanda gärna sorter)
1–2 dl hackad choklad av valfritt slag, mandelmassegodis skuret i bitar, naturgodis skuret i bitar, marshmallows klippta i bitar

Blanda vetemjöl med bakpulver i en bunke och tillsätt salt, socker och havregryn. Rör om.
Smält smöret och rör ner sirap och vatten. Häll detta i bunken och arbeta ihop till en deg.
När degen har svalnat, tillsätt först ägget och sedan ”godiset” och blanda så att allt det goda fördelas jämnt i degen.
Klicka ut degen glest på bakplåtspappersklädda plåtar och grädda kakorna i 175 grader varm ugn i ungefär tio minuter. Lossa dem försiktigt från papperet och bjud.