Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Folk som äter upp

Foto: Magnus Aronson

Igår släppte jag iväg uppropet om Förresten åt alla möjliga håll — och det blev respons direkt. Gissa hur glad jag blir! Såhär skriver Susanne:

”Kommer direkt att tänka på när mormor hade dött och vi blev hembjudna på kyrkkaffe efter gudstjänsten till en familj i församlingen som var lite flower power, typ. De bjöd på tunna knäckemackor med räkost på tub. Delikat! Man tager vad man haver. Jag var liten då, men mamma har ofta tagit upp detta fika som något fint hon minns. De bjöd hem oss när vi mest behövde det, utan att bry sig om att de knappt hade något att bjuda på.”

Och Ing-Marie:

”Igår plockade jag fram två soppslattar ur frysen som var för sig inte täckte familjens behov, men som tillsammans blev en middag. Att blanda dem var inte tänkbart, så vad göra?
Vackra kuvert! Ett vackert svart fat i botten, två njurformade vita skålar med vardera soppan i, en vacker gammal silversked, rostade trekantsskurna mackor med två olika ostar på som lades snyggt i ena hörnet av kompositionen. Lite fryst persilja att strö på fisksoppan, en gräddcirkel i svampsoppan. Fina glas till lättdrycken, levande ljus, vacker musik och VIPS EN FEST MITT I VARDAGEN!!!
Med microns hjälp var allt klart på mindre än en kvart.
I detta fall trollade jag inte med själva maten, utan med förutsättningarna. Vi äter ju väldigt mycket med ögonen, och vi mår bra av att mysa tillsammans runt bordet. Det är mitt vardagstips!”

Och så måste jag ju rekommendera bloggstjärnan Underbara Claras kanelbullegenomgång. Smart och inspirerande, eller hur?

Skicka gärna dina egna tips som kommentarer här på bloggen eller med e-post till forresten@libris.se!

Upprop: Förresten … en bok om att äta upp

Upprop från Libris förlag
oktober 2010

Förresten …
Libris gör en bok om att äta upp

Vi äter.
Andra somnar hungriga.
Problemet är inte att det inte finns tillräckligt mycket mat på jorden, utan att så mycket går till spillo – slängs, helt enkelt.
Men något håller på att hända: fler och fler upprörs över matslöseriet. Den fattige riddarens vänner mobiliserar sin kreativitet.

Foto: Magnus Aronson

Vilka är dina bästa tips för att ta vara på det som blir över? Har du en paj som alltid blir bra, ett bröd som slukar det sista i filmjölkspaketet, en kryddblandning som ger nytt liv åt det mesta, ett buffétrick som får familjen att glömma att allt har stått på bordet förr, ett tips för att pigga upp gårdagens sallad, ett recept som utnyttjar den där biten som andra brukar skära bort och slänga, ett minne av en restfest som fick dig att längta efter fler?

Nu börjar Libris förlag arbetet med restmatsboken Förresten, en bok som i likhet med bland andra Kyrkkaffe och Tillsammansmat bygger helt och hållet på bra recept, idéer, tips, berättelser och inspiration från kök och bord runtom i Sverige och världen. Den här gången blir det extra tydligt varför: vi är här tillsammans!

Du är välkommen att vara med – skicka ditt bidrag senast 31 januari 2011 till

forresten@libris.se

eller till

Förresten
Libris förlag
Box 1213
701 12 Örebro

Årets måltidslitteratur

Tre böcker som tävlar i Årets måltidslitteratur.

I Grythyttan samlas det på receptböcker. Dessutom delas varje år utmärkelsen Årets måltidslitteratur ut i en rad kategorier. En av dem är Folkets röst — och i år kan man rösta på Saliga soppor, Perfekta pajer eller Nybakat, hembakat  (katalogen med samtliga bidrag, alltså alla svenska matböcker under tävlingsåret, finns här). Man fyller i boktiteln själv på röstsedeln och klickar iväg.

Ni förstår vinken fastän den är fin? Ja, tack så väldigt mycket på förhand då, tack, tack!

Långpannetips

Av Posted on Inga taggar 0

Fem tips för långpannebagaren:

1. Baka alltid med bakplåtspapper i pannan.

2. Använd bakplåtspapper på rulle hellre än ark och måtta noga, så slipper du irritationen över fastbrända kakkanter.

3. Klipp jack i 45 graders vinkel inåt från papperets hörn. Flikarna lägger sig omlott i pannan, och kakan får fina hörn.

4. När du provar ett nytt recept eller bakar i en ny ugn, kom ihåg att både långpannans storlek (egentligen ugnens …) och ugnen i sig påverkar gräddningstiden. Håll uppsikt och skriv in den optimala gräddningstiden i receptet till nästa gång.

5. Förakta inte kanterna! De är ofta extra goda …

Kyrkkaffetraditioner i Tyskland

Av Posted on Inga taggar 0

 

Tysk kyrkkaffebok.

Eftersom tre av oss från Libris-redaktionen är på bokmässan i Frankfurt den här veckan måste jag ju visa att det finns tydliga tecken på att kyrkkaffetraditionerna växer sig starkare också i Tyskland.

Det vi gör mest är att gå på möten med förlag från olika länder för att se om de har något som vi borde ge ut och för att visa dem vad vi själva har, men mellan mötena springer eller går vi genom hallarnas långa gångar och hinner se en hel del.

Till exempel att långpannekakor vinner mark i den engelskspråkiga världen: det är inte längre bara cupcakes som gäller, utan i år har jag sett flera böcker om ”slices and squares”.

Och att samma sak händer bland de tyskspråkiga förlagen, där kakorna har ett samlingsnamn: Blechkuchen. Jag vet att Blechkuchen är typiska kyrkkaffekakor, för när min mammas kyrkokör åkte till en liten stad i Tyskland upprepade gånger under 1990-talet dök sådana kakor upp hela hela tiden och med största självklarhet. Det finns ganska många böcker om Blechkuchen här på mässan.

Och så är det ju boken som jag har nämnt tidigare. Roligt eller hur?