Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kardemummarutor med hallon

Kardemummarutor med hallon

Kardemummarutor med hallon (foto: Magnus Aronson)

Hallon, kardemumma och mandel är en spännande smakkombination! Det går bra att använda frysta hallon till kakan – i så fall osockrade.

Ingrid, som är kardemummaälskare, provbakade receptet och tipsade om att det blir extra gott med en matsked kardemumma i smeten istället för originalets tesked. Jag testade — och visst har hon rätt. Så vi ändrar.

en långpanna full
Ugn: 175, ca 30 minuter

200 g smör
4 ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
1½ tsk vaniljsocker
1 msk kardemumma
250 g hallon
50 g mandelspån

Smält smöret och låt det svalna. Rör ner ägg, socker, mjöl, vaniljsocker och kardemumma och blanda till en slät smet. Bred ut den i pappersklädd långpanna. Lägg ut bären jämnt på smeten och strö över mandelspån. Grädda kakan mitt i ugnen, 175 grader varm, i ungefär en halvtimme.

Bunkeflo strandkyrka

Av Posted on Inga taggar 0

I söndags gick jag i högmässan i Strandkyrkan i Bunkeflo. Diakonen som tjänstgjorde tillsammans med två präster var en riktig diakonissa i svart diakonissedräkt (men jag tror inte att hon hade den vita hättan). Det var också hon som fixade te åt mig vid kyrkkaffet efteråt och stolt förklarade att allt var hembakat: småkakor med mjölkchoklad i, äppelmuffins och skurna havrekakor. Och så fick jag väldigt trevligt sällskap vid bordet. Kyrkkaffe i Bunkeflo rekommenderas!

Torsviksskolans kaka

Torsviksskolans kaka

Torsviksskolans kaka (foto: Magnus Aronson)

På Torsviksskolan på Lidingö kallas denna kaka Sommarkaka. ”Den måste vara enkel att göra eftersom den ofta bakas med fritidsbarnen här”, skriver en lärare som har jobbat där, min kompis Tove. ”Den är också ofta förekommande på vårt personalfika, och jag tycker att den passar bra året om.”

Kanel och kakao, alltså — en inte så vanlig men absolut vinnande kombination! Och havregrynstäcke på sockerkaka är smart och alltid gott, eller hur?

Receptet finns med i boken Påtår tillsammans med ganska många andra långpannerecept och ett par ”tvåsmetsmodeller” med andra smaksättningar.

en långpanna full
Ugn: 180°, 15–20 minuter

smet 1:
100 g smör
3 dl mjölk
4 dl socker
7 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
1 ägg

smet 2:
200 g smör
2 dl socker
3 dl havregryn
5 tsk kakao
5 tsk kanel

Smet 1: smält smöret och rör ihop alla ingredienserna till en jämn smet. Häll den i en långpanna klädd med bakplåtspapper.

Smet 2: smält smöret och rör ihop alla ingredienserna. Klicka ut denna smet ovanpå den första.

Grädda kakan i 180 graders ugnsvärme i 15–20 minuter och skär den i rutor när den har svalnat.

Seminarium på Torp 22 juni

Den här veckan är Torpkonferensens vecka, och imorgon klockan 16.15 ska Josefin Lennartsson och jag ha ett seminarium i matsalen på Götabro på temat Hantverka för en bättre värld. Kärlek, nål och tråd kommer att vara med, förstås. Och hela tisdagen (utom under seminariet) och onsdagen är jag hos Mikael och Anders i konferensbokhandeln för att prata om böcker med vem som vill. Välkomna!

Brutalnyttiga rutor

Brutalnyttiga rutor

Brutalnyttiga rutor (foto: Magnus Aronson)

Att äta dessa rutor är nästan en dygd! Men de är väldigt goda också. Jag och min medhjälpare Sofia (som är mycket bättre än jag på det mesta) fick till dem genom att multiplicera min kompis Heidis recept för den ständigt närvarande ”rund form med löstagbar kant”. Ska man baka till ett kyrkkaffe är det ju liksom långpanna som gäller. Hade vi haft obegränsat med råvaror under provbakningsdagen skulle jag antagligen ha testat att göra en sats med mindre sockermängd också, för nio deciliter känns ganska … brutalt, eller hur?

Det går utmärkt att halvera satsen och få tunnare rutor. Kom ihåg att förkorta gräddningstiden något i så fall.

Receptet finns med i Påtår.

en långpanna full
Ugn: 175°, 40–45 minuter

750 g bananer (skalade)
750 g morötter (skalade)
750 g äpplen (skalade och urkärnade)
9 dl socker
9 ägg
½ dl kakao
3 dl vetegroddar
2 msk bakpulver
9 dl grahamsmjöl
1½ dl mjölk

pensling:
mörk blockchoklad

Mosa bananerna. Riv morötterna och äpplena. Rör samman banan, morot, äpple och ägg. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner dem i äggsmeten. Tillsätt till sist mjölken. Häll smeten i en pappersklädd långpanna och grädda den i 175 graders ugnsvärme i 40–45 minuter. Smält blockchoklad och pensla ovansidan av den färdiga kakan med ett tunt lager. Skär i rutor.