Vantarna som blev en efterlängtad fokustjuv

Visst är det väldigt många som längtar väldigt mycket efter lagom stora distraktioner nu?

De stora, hemsydda återbruksvantar som Bernie Sanders hade på sig under presidentinstallationen i Washington, DC häromdagen är kanske ett av de bästa exemplen på det. Ojojoj vilken uppmärksamhet de har fått.

Det har redan publicerats flera mönster till stickade vantar som ska se ut som hans, till exempel de här — men de alltså är inte stickade som vantar utan sydda av lite olika material, bland annat en stickad tröja. Upphovspersonen är en lärare i Vermont, Jen Ellis, och hon hade gett dem till Bernie Sanders i present. Så fint!

Att ta vara på stickade tröjor genom att sy vantar och mössor av dem är ju ett klassiskt återbrukspyssel. Jag provade med en maskintvättad ylletröja för några år sedan och gjorde en enkel ofodrad modell i ett stycke:

Det finns ganska mycket förbättringspotential i det konceptet. Någon gång kanske jag kommer mig för att ta itu med det igen!

Fördelen med att sy av en valkad tröja är förstås att man inte riskerar att maskor börjar löpa när man klipper. Så är inte Bernie Sanders vantar sydda, men å andra sidan är de säkert lite mjukare och mer elastiska, och hon har fodrat dem med fleece, så de är ändå vindtäta. Hon har också använt flera olika material, och den som vill kan ju använda ett tätare material i handflatorna (om mottagaren ska ta i blöta eller snötäckta saker, till exempel) eller ett tätare material till ovansidan (om mottagaren cyklar i kallt väder).

Men den som vill härma Jen Ellis kan till exempel prova att följa den här instruktionen steg för steg: