Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Trendigt med virkat

Av Posted on Inga taggar 0

Finns det bilderböcker och barnromaner med barn som handarbetar?

Barn som handarbetar finns ju, jag känner flera, men kan de hitta någon inspiration och några förebilder i berättelser som är skrivna för dem?

Carol skickade mig för ett par år sedan ett tips om en av Stina Jonssons Signe-böcker, Signe — myggnät och maränger.

Och Signe stickar ur en av mina böcker! Är inte det hur fint som helst?

En bäbismössa till Panzisjukhuset minsann!

Sedan skickade Carol faktiskt en bok också. Den här:

Det är en börja-läsa-på-egen-hand-bok om en pojke som tycker om att virka. Sofia Johansson har skrivit berättelsen, och Per Gustavsson har illustrerat den.

Både författaren och illustratören verkar ha ansträngt sig för att göra handarbetstemat roligt och inspirerande och lite spännande, men utgångspunkten för berättelsen är att Nils slits mellan att han själv tycker om att virka och att andra pojkar nog skulle tycka att det var enormt töntigt om de fick reda på det.

Det blir en lustig blandning av att ifrågasätta normer och samtidigt slå fast dem, eller hur? Det är inte lätt, det här med normkritik …

Slutet är i alla fall mycket lyckligt. Fina, fina, randiga, virkade mössor till många. Pojkarna i laget tycker att det är precis sådana man ska ha. Nils egen design blir något av en trend.

Min brorsdotter som är sju fick boken när hon precis höll på med att komma igång med att läsa själv. Sista morgonen på påsklovet ringde hon mig och berättade att hon hade en ruta kvar på läsbingot som hon hade fått av sin lärare. Det var ”läs för en släkting”, så hon undrade om hon kunde få läsa högt för mig i telefonen, och så läste hon några uppslag ur en bilderbok om en kock som hade fått en jättehög kockmössa för att han var så duktig. Något av det mysigaste jag har varit med om — rekommenderas mycket varmt!