Ingegärds rätstickade babykofta med virkade kanter

Ingegärd har visat så otroligt fina babykoftor i en stickgrupp på Facebook. Någon frågade vad hon hade använt för beskrivning, och det var Kristbergskoftan, en av de modeller som Elin har bjudit på i samband med en av våra insamlingar (och som också har hamnat i en bok). Nu har jag byggt ihop Elins beskrivning med det som Ingegärd har lagt till, och ni som vill kan härma!

Storleken är ca 0–3 månader om du stickar koftan på stickor ca 3–4 mm. Om du använder ett garn som passar stickor nummer 3½ och är 50 g = 125 m, till exempel Järbo Lady, går det åt ungefär 100 g garn till det stickade, och så behöver du ytterligare lite till kanterna.

Elin skriver i originalbeskrivningen att hon stickar lite löst och därför har minskat maskantalet från originaltröjan. Originalets maskantal står inom parentes för dig som stickar hårdare eller som vill sticka en lite större kofta.

Hennes koftas mittstycke mäter ca 24 cm i nederkant, och man kan ju anpassa sin stickning så att det stämmer någorlunda. Koftan är ca 24 cm hög, så om du vill förminska eller förstora koftan är det bra att utgå från en kvadrat på mittstycket för att proportionerna ska bli rätt.

Koftan stickas från den bakre kanten och framå, i ett stycke som delas när det är dags för halsringning.

Lägg upp 40 (50) maskor och sticka rätstickning i 15 cm.

På nästa varv läggs 25 (30) maskor upp på var sida till ärmar = totalt 90 (110) maskor. Dessa stickas tillsammans i 9 cm. 

Sticka sedan 39 (48) maskor (sätt dessa på en avmaskningsnål eller tråd), maska av 12 (14) maskor för halshålet, sticka varvet ut. Du ska nu ha 39 (48) maskor kvar på stickan.

Nu stickas sidorna var för sig.
Fortsätt sticka i ca 4 cm. Lägg sedan upp 6 (7) maskor på framstycket. Sticka fram och tillbaka tills ärmen mäter totalt 18 cm. Maska av ärmens 25 (30) maskor och fortsätt sticka i 15 cm. Maska av.

Sticka den andra sidan på samma sätt. Sy ihop sidorna och sy sömmarna under ärmarna.

Nu kommer Ingegärds tillägg:

Dags för kanter! Dels får ärmarna en smal kant som jag virkar runt, dels får framkanterna och halsringningen en som man virkar från det ena nedre hörnet, upp och runt nacken och ner till det andra nedre hörnet.

Först ärmarna: Virka 1 fm i vartannat varv (på norska skulle man säga 1 fm per rilla) hela vägen runt. Virka sedan fm i bara bakre maskbågen i 2 v. Klipp av och fäst tråden.

Framkanterna: Börja i det ena nedre hörnet och virka 1 fm i vartannat varv på framkanten. Fortsätt med 1 fm per m i halsringningens framkant, 1 fm i vartannat varv när du kommer till den vertikala delen av halsringningen, 1 fm per m i nacken och vidare som på den första halvan ner till andra nedre hörnet. Vänd med 1 lm och virka 1 fm i bara bakre maskbågen. I halsringningen kan du prova att minska 1 m på 6–8 ställen jämnt fördelade över varvet.

På v 2 kan du också göra knapphål på vänster eller höger sida genom att hoppa virka ett par lm och hoppa över motsvarande fm innan du gör ett nedtag igen och fortsätter med fm. Ingegärd har som synes gjort tre knapphål. Mät var du vill ha dem och markera dem innan du börjar på varvet. Vid halsringningens hörn kan du öka något, och i halsringningens sidor kan du minska till exempel 3 eller 4 m jämnt fördelade på den första halvcirkeln och sedan lika många på den andra.

På v 3 och 4 fortsätter du med fm i bakre maskbågen. På v 3 gör du lika många fm som förra varvets lm vid knapphålen. Fortsätt med minskningarna i halsringningen.

Märker du att virkningen stramar eller töjer ut stickningen någonstans så backa lite och prova med fler eller färre fm. Vill du forma hörn upptill kan du prova att göra två eller tre fm i hörnmaskan.

Ingegärd hälsar att hon har improviserat och gjort allt på känn, så det är hemligheten!

Mössan? Det är Easy Peasy Beanie!