En kladdkaka på kladdkakans dag

Det blev ingen kladdkaka för mig idag, jag har försökt komma ifatt med allt möjligt efter att ha varit sjuk … men här är en som jag gjorde till min mammas stora födelsedag i somras. Det är en glutenfri variant på min och många andras favorit, kladdkaka med havregryn, den som man bakar i långpanna.

Lite smuligare än originalversionen blir det kanske, och precis som vanligt får man höra med de glutenintoleranta om havregrynen — en del som har haft intoleransen länge har inte ätit havregryn på många år eftersom ”rent havre” inte fanns när de började med glutenfri diet, och då kanske de undviker det fortfarande.

Hallonen passar så otroligt bra ihop med chokladsmaken, men den som har gäster som kanske inte vill ha dem kan förstås grädda kakan som vanligt och servera färska eller passerade hallon till istället.

en långpanna full
Ugn: 175°, ca 20 minuter

300 g laktosfritt smör (mjölkfritt margarin om någon inte tål mjölkprotein)
5 dl socker
2 dl havregryn (”ren havre” från glutenfritthyllan)
1½ dl kakao
4 ägg
3 dl glutenfri mjölmix
1 msk vaniljsocker

ovanpå:
2 dl hallon (lite mindre och lite mer går också bra)

Smält smöret i en ganska stor gryta och rör ner övriga ingredienser. Häll smeten i en pappersklädd långpanna. Sprid ut hallonen ovanpå. Grädda i 175 graders ugnsvärme — en kaka utan bär brukar bli lagom när man gräddar den i ungefär 20 minuter, och man kan lägga till ett par minuter för hallonens skull eftersom de gör kakan lite blötare.

Låt kakan svalna och skär den i bitar när den är ljummen.

Servera dem som de är eller med glass eller grädde eller kanske turkisk yoghurt!