Mössor och filtar och bindor

I måndags var jag på besök hos en grupp som heter Händiga händer här i Kalmar. Den har just flyttat inomhus igen — under senvåren gjorde medlemmarna i ordning en uteplats för att alla skulle kunna vara med på träffarna, också de som tillhör riskgrupper.

Nu förbereder de en utställning på en offentlig plats i Kalmar. Filtar är det som de ska ställa ut, och filtarna vill de sälja …

… för att kunna stötta sitt hjärteprojekt: tonårsflickor i mycket fattiga delar av Nairobi får flergångsbindor så att de ska kunna gå i skolan också de dagar när de har mens. Annars är risken att de hamnar efter och ramlar ur skolsystemet så tidigt att det blir svårt för dem att ta sig vidare i livet.

Filtpengarna ska gå till annat som behövs bland flickorna. En svensk kvinna som heter Christina och som bor i Nairobi ser till att allt kommer fram och kommer till användning.

Under sommaren har några av gruppens medlemmar stickat Easy Peasy Beanie som också ska få åka till något ställe där de behövs.

Nu fortsätter arbetet med filtarna.

Och bindorna. Symaskinerna som används på träffarna är så tysta att det går att prata samtidigt som någon syr, fick jag veta när jag frågade. Och det behövs alltid flanell, så om du bor i Kalmartrakten och har mer än du behöver, till exempel ett flanellpåslakan som har fått en reva, hör av dig till mig så ska jag förmedla kontakt med gruppen!

Ser fram emot att snart få berätta mer om utställningen!