Hjälpsändningar från Human Bridge igen

Många materialbiståndsinsamlingar, alltså insamlingar av till exempel sjukvårdsmaterial och startpaket för nyfödda, blev tvungna att ta paus i våras. Det berodde inte alls på att behoven minskade utan bara på att det blev omöjligt att genomföra transporter och leveranser.

Överhuvudtaget tycker jag att det nyhetsurval som har nått oss är ganska konstigt. Covid-19-nedstängningar i Sverige har blivit svåra för många, såklart. Och så har vi jämfört oss med Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Belgien och USA och deras olika mer omfattande nedstängningar med stängda skolor och med utegångsförbud. Men vi har fått höra så väldigt lite om hur människor i afrikanska, sydamerikanska och asiatiska länder har påverkats. Nästan inget alls utöver lite från Kina och Hongkong och så, eller hur? För att inte tala om hur det har blivit i flyktingläger och andra flyktingsammanhang i Mellanöstern, Turkiet och Grekland. Och de människor som levde i störst utsatthet innan så mycket stoppades och stängdes fick det ju inte mirakulöst bättre.

Därför är det extra fint med det som går att göra, och här kommer en nyhet från Human Bridge:


Sjukhussal i Peje i Kosovo efter en biståndssändning med sjukvårdsutrustning från Human Bridge. Foto: Human Bridge

Glädjande nyheter! Vi kommer nu framöver att kunna genomföra utvalda biståndsprojekt. Vi hoppas skicka en sändning i veckan med sjukvårdsutrustning till länder med stora behov av vårt stöd.

Vår ekonomi tog stryk i spåren av coronapandemin, och vi var tvungna att pausa biståndsverksamheten för att överleva. Genom åtstramningar och viss omorganisation kan dessa sändningar nu bli möjliga.

Glädjande är också att restriktioner som kom med coronapandemin i somliga länder som vi samarbetar med har lättats upp så att de återigen kan ta emot vårt bistånd.

– Att vara en biståndsorganisation och inte kunna genomföra bistånd är mycket svårt att förhålla sig till, säger Robert Bergman som är direktor på Human Bridge. Vi ligger efter, men att vi nu kan köra igång tidigare än vad vi först befarat känns som en lättnad. Vad det gäller vårt arbete med att hämta sjukvårdsutrustning på våra sjukhus i Sverige, också en del av vår verksamhet som vi var tvungna att pausa, kommer det nu att återupptas till viss del. Det material som våra mottagare är i störst behov av måste prioriteras vid dessa hämtningar. Vi hoppas våra samarbetspartners på sjukhus och andra vårdinrättningar runt om i Sverige har tålamod med att det kan ta lite tid innan vi kommer igång med hämtningar fullt ut!